BEZÁR

Közösségi média

A SZÓLÁS JOGÁN

Fullba nyomni a kretént avagy még unokáik is szégyellni fogják

Tudjuk, van az a pénz, amiért korpásodik az ember haja.

Vannak, akik ennél nagyobbakat hazudnak. Rezzenéstelen arccal, gátlástalanul, lelkiismeretlenül, szégyenérzet nélkül, zsigerből, rutinból, olykor már ipari méretekben. Van az a pénz, van az a pozíció, amiért megvehetők kilóra. Becsület? Ugyan már, adnak azért valamit a boltban? Egy dologra nem gondolnak, ezeket a mondatokat már nem tagadhatják le.

Vagy nem hazudnak, hanem mérhetetlen ostobaságokat hordanak össze. Minket akarnak palira venni, elmeroggyantnak nézni, közben magukból csinálnak komplett hülyét. Végül is a jócskán túlméretezett fizetésükért valamit csinálniuk kell.


Szánthó Miklós - Alapjogokért Központ

Facebook

Vagy egyszerűen csak a magas lóról arrogánsan osztják az észt (kincs, ami nincs). Nem tudják, hogy magasról lehet nagyot esni. Nem baj, majd megtanulják.

Semmi sem tart örökké. Az ő jó világuk sem.

Alapjogok:

Az állampolgárok egyenjogúsága (jogegyenlőség, jogképesség és törvény (-szék) előtti egyenlőség, a nemek közötti egyenlőség, esélyegyenlőség, a diszkrimináció tilalma stb.).

Személyhez fűződő jogok:
• az élethez és az emberi méltósághoz való jog,
• személyes szabadság és mozgásszabadság,
• megfelelő vagy tisztességes eljáráshoz való jog,
• a jó hírnévhez, a magánlakás sérthetetlenségéhez, a magántitok védelméhez való jog,
• a személyes adatok védelme,
• a lelkiismereti és vallásszabadság.

Politikai jogok:
• a véleménynyilvánítás szabadsága,
• a sajtószabadság és a médiajog,
• az egyesülési jog,
• a gyülekezési jog,
• a közérdekű információhoz való jog,
• a közügyekben való részvétel joga,
• a kérelmezési és panaszjog.

Gazdasági, szociális, kulturális jogok:
• a tulajdonhoz való jog,
• a tulajdonképpeni szociális jogok: az egészséghez és a szociális biztonsághoz való jog,
• a munkához való jog,
• a művelődéshez való jog, az oktatás, a tudomány, a művészetek szabadsága,
• a házasság és a család védelme,
• a gyermekek jogai, a gyermekek és az ifjúság védelme.

Harmadik generációs jogok:
• a környezethez való jog,
• a betegjogok, illetve a bioetikai és biomedicinális jogok,
• a fogyatékosok jogai.

Alapjogokért Központ

Egy ilyen szervezetnek meglenne a maga dolga, amennyiben azzal foglalkozna, ami a nevéből adódó feladata, az alapjogok védelmével.

Láthattuk, hogy a jelenlegi kormány sosem volt igazán jó kapcsolatban a civilekkel, valahogy igyekezett nehezíteni a munkájukat, holott rengeteg civil szervezet hiánypótló, hasznos tevékenységet folytat többnyire olyanokért, akiknek másképp nem lenne módja érdekérvényesítésre vagy akiken más nem segít. A Norvég Alappal való kekeckedés is egy külön sztori.


Szánthó Miklós - Alapjogokért Központ

Facebook

Ehhez képest ez a nevében módfelett hangzatos és sokat ígérő „szervezet” nem más, mint egy teljességgel szükségtelen, haszontalan gittegylet, egy feneketlen kút, egy pénznyelő automata. Különböző más „cégeken” átívelve, becsatornázva zsilipelik ide a közpénzt, ami itt teljességgel elveszti közpénz jellegét, és végül már csak támogatás lesz belőle. Semmi néven nevezhető, hasznos, pénzszerző tevékenységet nem folytat, csak és kizárólag állami pénzekből tartják el. Akarom mondani, tartjuk el, anélkül, hogy a hozzájárulásunkat adtuk volna. Ők ugyan arról hadoválnak, hogy valamiféle elemzéseket végeznek.

Ennek a társaságnak aztán mennek a százmilliós támogatások, amiből valószínűleg kényelmesen el lehet tengetni az életüket. Nem is kell mást tenniük cserébe, mint a kormányt szolgálni, védeni, mosdatni.

Az Alapjogokért Központot működtető, 2013-ban alapított és bejegyzett Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. csak az elmúlt három évben legalább 925 millió forintot kapott a Batthyány Lajos Alapítványtól. Ezek a pénzek eredetileg jellemzően a Miniszterelnöki Kabinetirodától, vagyis közpénzeket költő kormányszervtől érkeztek a BLA-hoz.


Alapjogokért Központ

Szánthó Miklós

Jeles képviselője a műfajnak – mármint a fullba a kretént – az eredetileg jogász végzettségű Szánthó.

Nem kell ahhoz összeesküvéselméleteket gyártani, hogy észrevegyük, itt valami suskus, erőteljes összefonódás bűzlik a háttérben. Amikor a Szánthó Miklós igazgatta szervezetnek egy ugyanő által tulajdonolt fedőcég (Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. – már a neve is vicc) tolja tovább a kormánytól érkező nem kevés pénzt, akkor pici logikával, kis józan paraszt ésszel könnyen levágható, hogy ennek akár már büntetési tétele is van a jogban. És mivel jogász a szentem, épp ő ne ismerné a kiskapukat, a hatalommal való visszaélés lehetőségeit?

Ugyanez az ember került a 2018 őszén létrehozott Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) élére, miután annak korábbi vezetője távozásra kényszerült, mivel kritikát fogalmazott meg kormánypárti újságírókkal kapcsolatban. Személyében tökéletesen biztosítva van, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága, a sajtószabadság és a médiajog (mint alapjogok) ne tudjanak érvényesülni.

Nos, ez már eddig is meglehetősen zűrös történet. De emberünk szügyig jár a disznóságokban, így aztán olyannyira elvesztette – ha volt neki valaha egyáltalán – az erkölcsi érzékét, hogy már nem riad vissza semmitől. Határ a csillagos ég.


Szánthó Miklós - Alapjogokért Központ

Facebook

Átvedlett celebbé. Alapjogok? Who cares? Az a név különben is csak a gyanú elaltatására szolgál (mintha egy templomi kincsek fosztogatására szakosodott bűnszervezetnek a Fájdalmas Szűzanya Segítő Szolgálat lenne a neve). Itt most a helyzet fokozódik, nem lehet lazsálni. Az ötödik sebesség is kevés lesz lassan. Létrejött ugyanis az ellenzéki összefogás. Szorul a zabszem.

Korlátozások utáni erőteljes nyitás, minden happy, de azért a teljhatalom meghosszabbítva, mintha legalábbis háború lenne. Márpedig, ahogy mondják, szerelemben és háborúban minden megengedett. Nem is fogja vissza magát ez a kormányszolga. Naponta vagy még gyakrabban tolja a képünkbe az ostobaságait fizetett hirdetéseken. Mi fizetjük. Azt, hogy kéretlenül a képünkbe tolja a hazugságait, hogy a keservesen megkeresett pénzünkért hülyének néz minket.


Szánthó Miklós - Alapjogokért Központ

Facebook

Egyik-másik posztját nem könnyű értelmezni, szerintem ő maga sem tudná, egy biztos, mindig valami bődületesen nagyot akar mondani. Olyat, ami még visszhangzik is. Igyekszik végtelenül szofisztikáltan, cikornyásan fogalmazni, ókori mitológiai példázatai vannak, olykor már-már erőltetett is a dolog, de gondolom, minden egyes elvégzett „feladat” után mélységes önelégültség vesz erőt rajta. Kicsit egy kaptafára készülnek ezek a „művek”, lényegük, hogy fúj, mocskos, undorító baloldal és csodás, zseniális vagy épp hányattatott sorsú kormány. Egy dolog rendre elkerüli a figyelmét: amikor az ellenzéket gyalázza, nem csak pártokról beszél, hanem több millió emberről.

A távolba révedő oldalnézete engem sokkal inkább egy keresztapára emlékeztet, mint egy becsületes emberre. A narancsszínű hózentróger meg egyenesen szánalmas.

Ám úgy tűnik, egy ilyen közpénzen kitartott politikai influenszernek mindent szabad. Miközben az ország házában a köteles házmester elmeháborodott ámokfutásba kezdett, és a krumplit 4,4 millió forinttal „díjazta”, a ficsúr meg már közel 10 milliót ért, a dudálást is keményen szankcionálták, a saját kutyájuk kölykei büntetlenül beszólogathatnak, moslékkoalíciózhatnak. Szánthó is nyíltan libernyákozhat a mi pénzünkön. És nincs bünti.

De őszintén remélem, hogy lesz. Nem várnék a sorsra, univerzumra, karmára. Nekünk magunknak kell megbüntetnünk őket. Jövőre. A szavazatainkkal.


Szánthó Miklós - Alapjogokért Központ

Facebook

Kosztonyák Katalin írásai itt olvashatók: A SZÓLÁS JOGÁN.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...