BEZÁR

Közösségi média

MÁSIK FŐVÁROS

Ötről a hétre

Aligha akadt példa a koronavírus járvány során, hogy a „jó hír” lassabban terjed el, mint ahogyan az az előzmények alapján sejthető lett volna. Pedig nem kevésbé várt bejelentésről volt szó, mint – egyebek között – a közterületi maszkviselés kötelezettségének eltörléséről.


koronavírus - Nádudvar

Facebook

Ehhez képest – magamat is beleértve – Debrecen több pontján szombaton sokan ugyanúgy hordták a maszkot, mint egy nappal korábban. Holott akaratlan fürkészésem idején a miniszterelnök alighanem már bejelentette az ötmillió állampolgár beoltása után eltörölt védekezési intézkedést. Mivel a korábbi hírek egy ideig arról szóltak, hogy a lazítások nagy valószínűséggel kedden lépnek majd életbe, magam sem számítottam arra, hogy már szombaton napközben, alig néhány beoltott ampullányival azután, hogy a felhasznált oltások száma átlépte a megszabott határt, máris életbe lép a „feloldozás”. „Rengeteg kötöttségtől szabadulhatunk meg Magyarországon akkor, ha eléri a koronavírus ellen beoltottak száma az ötmilliót. Ez valamikor a hosszú hétvégén jöhet el, így az intézkedések egy része már a hét elején életbe léphet.” (hvg.hu) Ráadásul más információ szintén arra utalt, hogy szombaton, bármennyire látványosan szakított aznap maszkjával a miniszterelnök, a hatályos jogszabályok szerint közterületen aznap még viselnünk kellett (volna). Neki is.


koronavírus

Koppányi Szabolcs

„Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, elértük az ötmillió beoltottat, és mostantól le lehet venni a maszkokat közterületen. Orbán akkor direkt azt mondta, hogy mától már nem kell maszkot hordani közterületen. Közben viszont megjelent a Magyar Közlöny, ami szerint ma még kellett volna. Korábban is arról volt szó, hogy az ötmillió beoltott elérését követő napon nem kell már maszkot hordani, mert akkor lépnek életbe az új szabályok, és ez is történt. A miniszterelnök tehát lazábban értelmezte a saját rendeleti kormányzását, mint ahogy a Magyar Közlöny. Hivatalosan tehát holnaptól, vagyis vasárnaptól nincs kötelező közterületi maszkviselés” – írta múlt szombaton a 24.hu a HVG-re észlelésére hivatkozva.


Koronavírus – Debrecen – 2020. március 31.

NT

De lássuk, illetve olvassuk (természetesen még most sem késő megnézni az aznapi idevonatkozó videóit), hogy mit mondott szombaton délután Orbán Viktor. „Megvan az ötmilliomodik beoltott magyar állampolgár is, ezért az operatív törzs úgy döntött, hogy szombattól nem kell többé maszkot viselni a közterületeken – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon közzétett videoüzenetében. A kormányfő úgy fogalmazott, ez a döntés azt jelenti, hogy „búcsút inthetünk a maszkunknak, elköszönhetünk tőle. Itt a vége, fuss el véle.”

Ennek mintegy fél napnyival ellentmondó a következő szöveg jelent meg a Magyar Közlönyben: „Megállapítom, hogy az ötmilliomodik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napja mint hatálybalépési feltétel 2021. május 22. napján bekövetkezett, ezáltal a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról szóló 264/2021. (V. 21.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 14. § (1) bekezdése alapján az R. hatálybalépésének naptári napja 2021. május 23-a, azaz kétezerhuszonegy május huszonharmadik napja. Dr. Pintér Sándor s. k.”


Koronavírus – Debrecen – 2020. március 31.-április 1.

NT

Természetesen most már gyakorlatilag mindegy, hogy a végrehajtó hatalom első emberének hittünk-e, avagy Magyarország hivatalos lapjának. Ugyanakkor ennyi hónapnyi maszkviselési kötelezettség, s főként annak jobbára fegyelmezett betartása után talán a magyarországi magyar állampolgárok megérdemeltek volna némileg pontosabb, illetve egyértelműen egyértelmű tájékoztatást.

Ami viszont igazán súlyt adhat a szombattól vagy vasárnaptól érvényes intézkedéseknek, az az a tény, hogy a mintegy nyolcmillió felnőttkorú hazai polgárból három millióan egyáltalán nincsenek beoltva. Egyszer sem. Nemhogy két alkalommal. Kérdés, hogy ők az „igazira” várnak-e. Amelyre ugyan most is lehet időről időre regisztrálni, de a világszerte tapasztalt szakmai vélemények szerint alkalmasint a sok sem lehet elegendő belőle egy-egy országban.


koronavírus - katonaiskola

honvedelem.hu/Kismartoni Mátyás

„Rusvai Miklós szerint a Pfizer iránt nagy a bizalom, és ha a kormány nem rendel többet, szinte biztos, hogy elkerülhetetlen a koronavírus járvány 4. hulláma. Gulyás Gergely csütörtökön jelentette be, hogy Magyarország a 2022-es EU-s Pfizer vakcinarendelésekhez nem csatlakozik, ugyanis az országnak van elég tartaléka, ősszel is be tudnak oltani mindenkit, ha szükséges lenne.

Ez a bejelentés meglepte Rusvai Miklós virológust, ugyanis úgy látja, ez az egyetlen olyan oltóanyag, ami iránt nagy a bizalom, és ha nem lesz elegendő mennyiség, akkor az országban a megfelelő arányú átoltottság sem lesz meg. A 6 milliós oltottat ugyan elérhetjük, de ez kevés a 4. hullám megelőzéséhez. Rusvai Miklós, az Állatorvostudományi Egyetem professzora, a Magyar Tudományos Akadémia doktora a Spirit Fm Aktuál műsorában mondta el, hogy ha ez bekövetkezik, a 4. hullámmal is számolunk kell. Éppen ezért azt látja megoldásnak, ha akár önköltséges alapon is, de meglenne a lehetősége a magyaroknak arra, hogy Pfizerrel oltakozzanak. Ősszel, a légzőszervi megbetegedések időszakában különösen könnyen megfertőződhetünk a koronavírussal, ha nem vagyunk beoltva. A nyájimmunitáshoz pedig minimum 7 millió fő immunizációjára van szükség – persze, ez akár történhet természetes úton is, azaz betegség útján. (egeszsegkalauz.hu)


fodrász - koronavírus

Szavai egyben utalnak egy ma még megválaszolhatatlan kérdésre. Hangoztatva, hogy az össznépi „oltakozásnak” szerintem, s ami fontosabb a hivatalos szervek szerint úgyszintén, továbbra is egyéni döntésen kell alapulnia. Ugyanakkor mégiscsak egyértelműbb lenne mind a mostani, mind a következő járványok kezelésének szempontjából, ha elérné az ország a sokat hangoztatott nyájimmunitáshoz szükséges oltásszámot.

Szóval a kérdés: azon társaink, akik eddig kivártak, akarják-e egyáltalán „felvenni” a védőoltást. Hogy nagyon megcsappant a korábbi oltakozási kedv, amelyet a sajnálatosan riasztó hazai halálozási adatok is felerősítettek, az pár napja hivatalossá lett: „Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki kormányinfó sajtótájékoztatóján elmondta, hogy kevesebben jelentkeznek, mint ahány oltás rendelkezésre áll az országban. Az oltási hajlandóság változásával kapcsolatban úgy fogalmazott: egy időben felfutott, most pedig egy utolsó lökést kapott, amikor a 16-18 éveseket be tudták oltani, de innen lassulni kezd a hajlandóság, ez így volt Izraelben és Nagy-Britanniában is. A hazai regisztrációs adatokat nézve most ’csak csordogál’ az újonnan jelentkezők száma, naponta 5-10 ezer ember regisztrál.”


A vírusintézkedések ellenzőinek demonstrációja – koronavírus

Koppányi Szabolcs

Az április-májusra korábban jelzett és időarányosan döntően teljesített uniós szállítási dömping és a keleti vásárlások fényében a vakcinabőség előre látható volt. Azt azonban nem tudhatjuk, utalás is alig található róla, hogy mi a kormány B-terve azon esetre, ha elfogynak az oltásra jelentkezők. Még azelőtt, hogy ötről a hatra, de leginkább a hétre jutnánk. Természetesen milliókban számolva. Szép csendben lemondanak az illetékesek a korábban kijelölt célokról az oltások számát illetően? Most ez látszik befutónak, hisz például a mostani könnyítések egy része olyanokra ugyancsak vonatkozik, akiknek sem védettségi igazolványuk, sem bármiféle védettségük sincs.

Netán bekeményítenek a hatóságok, s bevezetik az eddig csupán a szakemberek által emlegetett kötelező védőoltást? Vagy ami a legrosszabb eshetőség, a valóság ismét nagyon durva formában jön majd szembe. S a tavaszi, nyári könnyítések után újból következik a brutális őszi, téli fertőzési hullám.


koronavírus

Koppányi Szabolcs

Mindenesetre valamiről árulkodik Gulyás Gergely másik két mondata ugyanazon sajtótájékoztatón: „Az oltási program 5 millió felett nagyon le fog lassulni, a legoptimistább becslések szólnak arról, hogy eléri majd hatmilliót.” A másik: „Miután a beoltottak száma eléri az 5 milliót, a lazításokról a fertőzési adatok alapján döntenek majd.”

Ezek szerint a kormány is arra számít, amiben nem mellesleg magyarok döntő többsége reménykedik, hogy a fertőzöttségi adatok javulása egy ideig inkább valószínű. S ehhez nagyobb eséllyel köthetnek újabb könnyítéseket. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor arra készülnek, hogy amennyiben továbbra is oltási számokat, hat, netán hétmillió beoltottat jelölnének ki újabb határkőnek, az esetleg annyira nem fog teljesülni, hogy akár ítéletnapig fenn kellene tartani a még érvényben maradt korlátozó intézkedéseket.


koronavírus

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...