BEZÁR

Közösségi média

MÁSIK FŐVÁROS

Egy(szer), kettő…

Nem hívhatnánk védettségi igazolványnak. Legfeljebb oltási dokumentumnak.


Debreciner - egy százalék

debreciner.hu

„A védettségi igazolványok postázása folyamatos, és azt már az első oltás után kiállítják. Ha bármilyen probléma merülne fel a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, azt a magyarorszag.hu Ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni” – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon a napi tájékoztatókban.

Ami azt illeti, nálam merült fel némi probléma. Ami jóval fontosabb, messze nem vagyok vele egyedül. A lényegi kifogásokat már hetekkel az igazolvány élesítése előtt szóvá tették, tettük. Így most csupán azért utalok eme párját ritkító dokumentum megítélésének előtörténetre, mert a múlt héten elhangzott egy utalás arra, hogy némileg változóban lehet a problematika fekvése. Merthogy vélhetően: „bekeményített” a kormány. Hisz a tervek szerint érvénytelenítik annak az igazolványát, aki nem „veszi fel” mind a két oltást. „Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a (múlt) csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy azoknak érvénytelenítik a védettséget igazoló kártyáját, akik nem adatják be maguknak a koronavírus elleni oltás második dózisát. Egyelőre azt még nem tudni, hogy pontosan hogyan derülhet ki például egy étteremben, hogy érvénytelenítették valakinek a védettségi igazolványát. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy még dolgoznak a megoldáson – adta hírül a Blikk.” (indirekt.hu)


koronavírus

Lia

A bejelentés, legalábbis az én értelmezésemben, utalhat arra, hogy az illetékesek kezdik felismerni, vagy inkább elismerni, hogy jelenlegi formájában, vagyis már az első szúrás után kiadva és elfogadandónak nyilvánítva nem egészen frankó ez az igazolvány. Hogy miért?

„A beoltottak kártyája a tulajdonos nevén, útlevél- és igazolványszámán felül egyetlen releváns információt tartalmaz, az oltás idejét, ami így, ebben a formában szerepel rajta: Az oltás ideje / Date of vaccination.
Miközben, mint azt ma már a legkevésbé tájékozott ember is tudja, az eddig használt összes koronavírus-vakcina két oltásból állt, a védettség pedig, amit ez a lapocska elvileg igazolna, a második után úgy két héttel alakul ki. A műanyag felületre viszont csak az első alkalom dátuma kerül fel.
Vagyis a kártya nemcsak hamis biztonságérzetbe ringatja a tulajdonosát, de még arra az alapvető dologra sem alkalmas – és a jövőben sem lesz az! -, hogy kiderüljön róla, az illető egyáltalán megkapta-e a második adagját, és ha igen, mikor.
Így az okmány csak arra nem alkalmas, hogy elárulja a tulajdonosának védettségi állapotát”
írta jó hónappal ezelőtt a 444.


koronavírus

A kártya kiállításának gyakorlata vélhetően azóta sem változott, hisz magam például a napokban kaptam meg a plasztikkártyát. S ezen sincs rajta, hogy milyen betegség ellen kaptam az oltást. S természetesen (csak) az első oltásom dátuma szerepel rajta.

Van ugyan a lapocskán egy QR-kód is, de ezt leolvasván csupán annyi derül ki, hogy azt a bizonyos oltást nem kanyaró, nem valamilyen trópusi kór ellen, hanem a SARSCoV-2 betegség ellen kaptuk. Józan paraszti ésszel gondolkodván pontosan ennek az információnak kellene messziről virítania a plasztikról. Sajnálatosan azonban még akkor sem hívhatnánk védettségi igazolványnak. Legfeljebb oltási dokumentumnak. Amely ugyanakkor köszönő viszonyban sincs azzal, amit állít magáról. Tudniillik, hogy hitelesen igazolja a tulajdonosa védettségét. „Vagyis a kártya nemcsak hamis biztonságérzetbe ringatja a tulajdonosát, de még arra az alapvető dologra sem alkalmas – és a jövőben sem lesz az! -, hogy kiderüljön róla, az illető egyáltalán megkapta-e a második adagját, és ha igen, mikor. Így az okmány csak arra nem alkalmas, hogy elárulja a tulajdonosának védettségi állapotát.” (444.hu)


koronavírus

Arról nem is beszélve, mennyire életszerűtlen szituáció lenne a hétköznapi gyakorlatban, amint, mondjuk, egy stadionbejáratnál próbálná a hivatalos ember leolvasni a kód alapján, hogy megvan-e a másodikunk. A kód korábbi kipróbálási alkalmai ráadásul azt mutatták, hogy elenyésző esetben vezették rá azt a tényt tulajdonosa „felhő” információi közé, hogy megkapta mindkét oltást. Pedig meg. Mindenesetre, menteni a menthetőt, legalább a virtuális tér adatait kellene a valós helyzetnek megfelelően frissíteni. Már amennyiben az illetékesek komolyan gondolják, hogy némi technikai segédlet (a kód telefonos leolvasása, a kapott URL-behívása stb.) igénybevétele után legalább az abban tárolt adatokat valós idejűnek és teljesnek lehessen tekinteni. Beleértve és beleírva, hogy a beoltott milyen típusú vakcinát kapott. Adott esetben, például mellékhatások jelentkezésénél, ugyanis ez fontos lehet.

Nem mellékesen, mostani álláspontjuk szerint, nem mindegyik magyar turisták által előszeretettel látogatott ország fogad el minden Magyarországon engedélyezett vakcinálást a nyári üdülési idényben sem. Így aki oda készül, jelen állás szerint néhány napos karanténra és (kétszeri) mintavételre számíthat, mert ott jelenlegi formájában és tartalmával mit sem ér a magyar hatóság igazolványa. Igaz, nyárig változhat a helyzet. Ínséges időkben a legdivatosabb, leggazdagabb „idegenforgalmi” országok sem akarják még a magyar látogatók fillérjeit sem elszalasztani. S további vakcinák kaphatnak addig uniós engedélyezést is. Amely pillanatnyilag alapbelépő jó néhány országba.

Mindenesetre „bemutató üzemmódban”, puszta felmutatással ez a kártya meg sem közelíti azt a szakmai szintet, amelyet a neve sugall. S most már, ilyen formájában, nem is fogja. Így csupán abban bízhatunk, hogy tulajdonosa minél előbb hozzájut a második oltásához. Csak azután, még két hetet kivárva, s nem előbb, kezdi akként kezelni helyzetét és alakítani a mindennapi magatartását, mint aki – a ma rendelkezésre álló eszközök határait figyelembe véve – valóban védettnek minősíthető.

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...