BEZÁR

Közösségi média

MÁSIK FŐVÁROS

Kívánós korszakban

„Azok ülhetnek majd ki a kávézók teraszára, akiket már beoltottak, vagy átestek a fertőzésen” – mondta március végén Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora az RTL Híradónak. Szavai alapján a kormányhoz meglehetősen közel álló szakemberek sem voltak, lehettek (?) teljesen tisztában azzal, hogyan is fest majd a nyitás ezen lépcsőfoka életközelből.


Debreciner - egy százalék

debreciner.hu

Magam a szombati nyitónapon, kora délután még konszolidált viszonyokkal találkoztam a debreceni Piac utcát övező teraszokon. Az ugyan eleve nehezen megfejthető talány számomra, s nemcsak számomra, hogy gyakorlatilag önmagában egy statisztikai szám elérése miért eredményezhet ekkora fordulatot. Megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.


koronavírus - terasz
Az írást illusztráló fotók 2021. április 24-én készültek Debrecenben
SM

Hogy miért éppen ez a szám jelentett határkövet, azt ugyanúgy nem tudhatjuk, mint ahogyan arra sem derült fény, hogy korábban miért éppen a 2,5 millió beoltottnál indulhattak újra bizonyos szolgáltatások. Összességében, a közzé tett adatok fényében nehéz megítélni, kompetens véleményt formálni arról, hogy az intézkedések a megfelelő időpontban születtek-e. Annyi bizonyos, hogy a kormány határozott róluk, így ez a tény szolgálhat a kíváncsi polgár számára egyedüli indokként és „szakmai” magyarázatként.


koronavírus - terasz

Koppányi Szabolcs

Természetesen magam szintén azon a véleményen vagyok, hogy bizonyos, világosan meghatározott járványügyi helyzetekhez igazítva meg kell kezdeni a korlátozó intézkedések feloldását. Pusztán az egyszer beoltottak száma ugyanakkor aligha tekinthető ilyesfajta határkőnek. Hisz mára nemcsak közismertnek, de szinte közhelynek számít a legtöbb virológus által osztott megállapítás. „Az első oltás után még szinte semmilyen védettségünk nincs a koronavírus ellen, legalább két hétnek kell eltelnie, hogy az immunrendszerünk elkezdjen ellenanyagot termelni a koronavírus ellen. Ez az oka annak, hogy az első oltás után még simán megfertőződhetünk. Csak az védett, aki megkapta mindkét oltását, és utána eltelt egy-két hét attól függően, hogy melyiket kapta” – jelentette ki Duda Ernő virológus a nepszava.hu-nak nyilatkozva.


koronavírus - terasz

Koppányi Szabolcs

Botz Lajos, a PTE Klinikai Központi Gyógyszertárának és Gyógyszerészeti Intézetének vezetője az egyetem honlapján közölte, hogy az első oltás után még szinte semmilyen védettség nincs és csak az első oltás napjától számított 14. naptól válik védettebbé a beoltott. Az oltás nem hat az első 14 nap lejárta előtt..Ne gondoljuk, hogy közvetlenül az oltás után vagy mindössze pár nap elteltével védettebbek vagyunk. Az egyes vakcináknál közölt százalékos „védelmi szintet” csak a 2. oltás után éri el a szervezet! Ezért addig az első oltással már rendelkezőknél is mindenféleképpen ajánlott a maszkviselés és a távolságtartás.


koronavírus - terasz

SM

Rusvai Miklós virológus (szintén) óvatosságra int, a szakember ezért most mindenkit arra kér, hogy csak azok látogassák a teraszokat, akik már védettek a koronavírus-fertőzéssel szemben. Hozzátette, a járvány ugyan tetőzni látszik, még mindig óvatosnak kell lennünk annak ellenére is, hogy a kormány az enyhítés mellett döntött. „Lehetőleg még ne éljen a lehetőséggel az, aki még nem immunis, azaz nem kapott oltást, vagy nem esett át a fertőzésen. De természetesen ezt előírni nem lehet, hiszen ilyen korlátozás a rendelet szövegében nem szerepel” nyilatkozta a Tényeknek Rusvai Miklós.


koronavírus - terasz

Koppányi Szabolcs

Ennek megfelelően, s ahogyan várható volt: „Bulinegyeddé változott a főváros az első félszabad estén. Tömegek pótolták be az elmúlt hónapokat a teraszokon.” (Az Index videóriportja.)

Tartok tőle, hogy mindazok jó része, akik hosszú idő után hivatalos kormányengedéllyel élvezhették a teraszozás örömeit, nincs pár héttel második oltás után. Ugyanakkor nagy esély van arra, hogy a később szinte kisebb méretű utcabálokká, népünnepéllyé alakuló terasznyitás részesei – mindenekelőtt életkoruk okán – még az első oltásukat sem kaphatták meg. De nemcsak a remélhetőleg nem elsietett vidám esti percekről láthattunk – oldalunkon természetesen szintén – elgondolkodtató videókat.


koronavírus - terasz

SM

A média egy része a kedvelt magyarországi kirándulóhelyekre szintén ellátogatott, s a tudósítók aligha érezhették magukat magányosnak ezeken a helyeken. Például: „Siófokon rengetegen sétáltak szombaton a Balaton-parton. A hajóállomás parkolója dugig volt, még busszal is érkezett egy csoport hajózni. De nemcsak a víz szépsége vonzotta az embereket, hanem a nyitott teraszok is. Szinte megteltek az itt lévő vendéglátóhelyek. Főként fiatalok és családosok fogyasztottak az asztaloknál, de előfordult, hogy páran leültek a parkban lévő padokra, és ott ették meg a street food ételüket.” (index.hu.)

A beszámolók, s a különböző helyeken készített fényképek tanúsága szerint szinte sehol sem viseltek, főleg ahol a természet jelen volt legalább egy talpalatnyi gyep formájában, a gyakorlatilag egymástól elhanyagolható távolságban napfürdőző, kikapcsolódó emberek maszkot. Ezek szerint úgy ítélték meg, hogy esetükben a rekreációs, „sportos” szabadidő tevékenység szabályai felülírták a közterületi maszkviselés kötelezettségét.


koronavírus - terasz

Koppányi Szabolcs

Igaz, nehéz elképzelni, miként maradjanak óvatosak ilyen helyzetben mindazok, akik vállalják a „társasabb” együttlétet. Az az életidegen szabály már tavasszal megbukott, hogy látogathatók ugyan az éttermek, de csak az étel vagy italfogyasztás idejére vehetik le a maszkjukat a vendégek. Most ezzel az előírással nem is próbálkoztak. Tehát gyakorlatilag az egyénre van bízva, hogy vállalja-e megfertőződése, s ezzel együtt fertőzőképessége, a többhónapos korlátozáshoz képest mérhetetlenül többszörösére nőtt rizikóját.


koronavírus - terasz

Koppányi Szabolcs

„Nagyon nagyfokú felelőtlenségre, hihetetlen fegyelmezetlenségre vall, amit szombaton és vasárnap láthattunk. És ennek nem holnap, holnapután lesz meg a böjtje, hanem egy-két hét múlva érzi meg az egészségügy. Remélem, tévedek. Remélem, nem lesz igazam ” – mondta az Indexnek Zacher Gábor, a hatvani kórház főorvosa, aki arra is kitért, hogy az újranyitási lázban a sétálók is megfeledkeztek a maszkviselésről. Mint mondta, így elsősorban nem köhögéssel, cseppfertőzéssel adunk utat a vírus terjedésének, hanem a levegőben található, mikroszkopikus méretű részecskékbe kapaszkodva, úgymond „szörföl” a vírus. Így nemhogy a tőlünk 80 méterre sétálgatót, hanem az akár 200 méterre lévő személyt is megfertőzhetjük. Millió ember maszk nélkül az utcákon, parkokban, tereken. Miért? Miért nem tudjuk megérteni, hogy ennek milyen következményei vannak? Nem szabad abból kiindulni, hogy ma már nem háromszázan, hanem kétszázan haltak meg. Ez az adat nem „aktuális”, hiszen sajnos az elhunytak legtöbb esetben az egy-két hete vagy több ideje kórházban lévő betegek. Való igaz, hogy kevesebb a beteg, azt is el kell mondanom, hogy láthatóan javul a helyzet. Azonban ahhoz, hogy ez így maradjon, továbbra is vigyáznunk kell. Olyan nagy kérés ez? – mondta Zacher Gábor.

Kérdése aligha, marad „költői”, hisz hamarosan újabb fordulat következik. Amint a beoltottak száma eléri a 4 milliót, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt számos szolgáltatás nyílhat meg újra – mondta a miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában. Látogathatók lesznek egyebek mellett a teraszoktól alapvetően eltérő karakterű belső helyiségek, mozik, színházak, fedett sportlétesítmények, rendezvények. Gyakorlatilag minden szabadidős, szórakoztató hely kinyithat. A védettségi igazolvánnyal rendelkezőket kiskorú gyerekeik is elkísérhetik.


koronavírus - terasz

Koppányi Szabolcs

„Az utcákat, kerthelyiségeket, teraszokat ellepték a tömegek, miután április 24-én újra megnyithattak szabadtéren a vendéglátók. Zacher Gábor óriási felelőtlenségnek tartja, amit látni lehetett. A féktelen bulizás hatásait két hét múlva megérzi az egészségügy.” (index.hu) S különböző médiumok ezen intézkedéshez kapcsolódó kommentelői nagyon hasonló véleményen vannak. Még a kormány Facebook-oldalán is. Vagyis a logikusan gondolkodó emberek nem elhanyagolható része, olyanok, akik a konkrét számokat talán nem ismerik, de tapasztalták, hogy családtagjaik, ismerőseik minden elővigyázatosságuk ellenére, akár az első oltás birtokában, megfertőződtek, fél attól, hogy a valóság megközelítően sem a kívánt és kívánatos választ fogja adni arra az intézkedéssorozatra amelyet ezekben a napokban érvényesít(ett) a kormány.

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...