BEZÁR

Közösségi média

Labdás riasztás a Fényes udvarban

Vélhetően lesz, aki telibe trafálja majd valamelyik parkoló autót a sportpálya mellett.


Fényes udvar, Dobozikert, Dobozi lakótelep

Koppányi Szabolcs

A Debreciner is írt róla még 2019 őszén, hogy a Fényes udvarban, a Dobozi lakótelep közepén 331 millióból újítják fel a játszóteret, illetve sportpályát, kondiparkot létesítenek. Ezt azóta már használják is a környéken lakók. Igaz, a két betonozott focipályából az egyik teljes kivitelezésére már nem maradt forrás – vagy másért nem fejezték be. Mindenesetre jól látható, hogy az egymás melletti két pályából az egyik betonozott, a másik csak törmelékes felületű.

Viszont a félkész(?) pályán is ott vannak a vaskapuk – na, meg parkoló autók. Hiszen parkolóvá alakították át (nevezték ki) azt, még bevezető aszfaltozott utat is építettek hozzá.


Fényes udvar, Dobozikert, Dobozi lakótelep

Koppányi Szabolcs

Fényes udvar, Dobozikert, Dobozi lakótelep

Koppányi Szabolcs

Egy helyi lakos szerint érdekes lesz, ha jobb időben és főleg nyáron a lurkók odalent rúgják majd a bőrt, hiszen még a parkolóvá avanzsált pálya melletti területről is könnyen át lehet bombázni a lasztit, de bizonyára lesz, aki – ha kevés autó áll emezen, kihasználva, hogy kapu azért van – ott is megpróbálkozik a sportolással – hisz eredetileg azért építették volna amúgy is. Akkor meg szinte garantált, hogy valaki mellé lő majd.. Illetve éppen telibe.

„A Dobozi lakótelep gazdaságélénkítő környezeti megújítása” című pályázat:

•Játszóterek meglévő elemeinek felújítása és új játékok telepítése. Sportpálya szükség szerinti felújítása. Elavult pingpongasztalok bontása, vandál-biztos pingpongasztalok telepítése.
• Meglévő kondipark felújítása.
• Virágdézsák kihelyezése.
• Gépkocsi felhajtás megakadályozása a gyalogos övezetekre, valamint a zöldterületekre.
• Parki berendezések kihelyezése, zöldfelület rekonstrukció.
• Parkolók felújítása padkarendezéssel.
• A projekt keretében lehetőség nyílt a fényesudvari kirakodóvásár felújítására.
(Debrecen Megyei Jogú Város 2018-as költségvetése – gazdaságfejlesztés, városüzemeltetés, Zöld város program – Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere tartott sajtótájékoztatót a költségvetés kapcsán a gazdaságfejlesztésről, városüzemeltetésről és a Zöld város programról 2018. február 15-én.)


Fényes udvar, Dobozikert, Dobozi lakótelep

Koppányi Szabolcs

Átnevezzük és kész, jól van az úgy!

Hirtelen a gyalogosjárdából csupán festékcsíkkal leválasztott kerékpárutak jutnak eszembe, amelyek szintén elsősorban csak adminisztratív módon kerékpárutak. A gyakorlatban kevésbé. Az ezeken vagy ezek környékén két lábon és két keréken haladók zavarják egymást. A Fényes udvarban is megoldotta úgy a debreceni városvezetés ezt a sport vs. parkolás kérdést, hogy felhúzott másfél sportpályát, majd az egyiket be sem fejezve azt kinevezte parkolónak. A jelek szerint az sem zavart senkit az ötletgazdák közül, hogy az ott álló járművek, ha valóban van sportélet a területen, nincsenek kimondottan nagy biztonságban.


Fényes udvar, Dobozikert, Dobozi lakótelep

Koppányi Szabolcs

A parkolás fontos téma Debrecenben, s vélhetően a Fényes udvarban is kellenek az újabb helyek az ott lakók gépjárműveinek. Ám valami szerencsésebb kivitelezés nem ártott volna. Így egy lehetséges konfliktusforrást teremtettek, de igazi megoldást nem.

Új életre kel a Dobozikert a nyár közepére, elkezdődött a városrészben a Zöld város program – jelentette be sajtótájékoztatón Papp László polgármester 2019. március 6-án.

– A Dobozikertben a parkok, játszóterek és sportpályák korszerűsítése után minden korosztály megtalálja a lehetőséget a szabadidő tartalmas eltöltésére. A fiatalok sportolhatnak, a kisgyermekesek a játszóteret használhatják, az idősebbek pedig a parkban pihenhetnek. A fejlesztés végén új életre kell az 1970-es évek első felében épült lakótelep – mondta tájékoztatóján Papp László polgármester.


Fényes udvar, Dobozikert, Dobozi lakótelep

Koppányi Szabolcs

Hogy valami pozitívat is írjunk, legalább találunk a pályák végében, már egészen lent a sínek mellett egy minimális felszereltségű kutyafuttatót. Ez viszont jó elgondolás. Körbe van kerítve, Retesszel zárható az ajtaja. Elég hosszú ahhoz, hogy valóban nyargalhasson egy négylábú, ha ahhoz van kedve. S emellett kutyaürülék-kuka is található a bejáratánál. Semmi flanc, semmi kutyamászóka meg egyéb tereptárgy, de arra pont jó, hogy másoktól elkülönítve hancúrozhassanak az ebek.


Fényes udvar, Dobozikert, Dobozi lakótelep

Koppányi Szabolcs

Fényes udvar, Dobozikert, Dobozi lakótelep

Koppányi Szabolcs

Az autók viszont.. Akár be is állhatnak focizni. Futurisztikus ötletként javasolnám, rendezzenek lakótelepi kocsifoci-bajnokságot. A tulaj beül a volán mögé, vékony gázt ad, s elkezdi terelni maga előtt a labdát a kapu felé. Ha a játékszer begurul oda, gól. Ha nem, akkor meg a sofőr gurul be. Főleg, ha közben egy lelkes ifjonc a másik pályáról oldalba kólintja frissen polírozott kaszniját.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...