BEZÁR

Közösségi média

A SZÓLÁS JOGÁN

Zabszempróba avagy oszd meg és uralkodj

Mindig az kiabál a legjobban, akinek a háza ég.

Még nem tudjuk, mi lesz később, de addig már eljutottunk, hogy végre megszületett az ellenzéki összefogás. Ok a reménykedésre. Vagy a riadalomra.

Őfelsége Ötödik Orbán várában kitört a pánik. Olyannyira, hogy a köteles házmester már előre félti a 2022-es választások tisztaságát. Ha valakitől, tőle ez jogos is, hiszen ők aztán tudják, mi minden megtörténhet a választás napján, ha – példának okáért – összeomlik a számítógépes rendszer. Ahogy meg is történt, és hirtelen az ő javukra fordította az állást. És lássuk be, nekik a túlélést jelenti a győzelem. Hiszen bukás esetén fény derülhetne több emberöltőre titkosított disznóságokra, ki tudja, hány Kaleta, Szájer és egyéb gazember élvezi még a „keresztény” kormány szárnyainak védelmét. Na, meg esetleg elszámoltatás is lenne. Ezt nem engedhetik meg. És mi megengedhetjük magunknak, hogy továbbra is egy velejéig romlott, álszent, képmutató, arrogáns, pökhendi, hazug, hiteltelen, impotens tolvaj, korrupt banda uralkodjon rajtunk???



„Mi vagyunk a többség!” – tüntetés az országgyűlési választások után – Budapest, 2018. április 14.
NT

A házisajtó jeles képviselői, az udvari költők egymással versenyezve próbálnak fogást keresni, rést ütni az ellenzékiek szövetségén. Próbálják felpiszkálni az egyes ellenzéki pártok egóját, hiúságát, és megállás nélkül Gyurcsánnyal riogatnak. Mindenkit. Azzal a Gyurcsánnyal, akit más irományaikban amúgy már fogatlan oroszlánként leírtak. Mumusnak, bűnbaknak viszont még mindig kiválóan megteszi.

És meg is van hozzá a célközönségük. Hiszen elég megnézni, hogyan retteg például egy borsodi falucska lakója: Jaj, ez a drága Viktor megvéd bennünket a migránsoktól, de ha Gyurcsány visszajönne, mindet beengedné, azok meg elvennék a munkánkat. Csak óvatosan jegyzem meg, életükben nem láttak még élő migránst, és a faluban szinte semmi munkalehetőség. Ja, és persze Gyurcsány azonnal elvenné a rezsicsökkentést, és emelkedne a gáz ára (ami lehet, még úgy is olcsóbb lenne, mint most). De a félelem- és gyűlöletkeltő propaganda megtalálta táptalaját.

Hogy a propaganda mellett a lezüllesztett oktatás (a gondolkodó ember veszélyes) hova vezet, azt naponta tapasztalom. Ahogy azt is, hogy a kereszténység szót úgy használják, mint egy mentelmi jogot vagy diplomataútlevelet. Valós erkölcs, jóindulat, elfogadás, türelem, empátia, szolidaritás nincs mögötte, csak lózung. Jól hangzik. Trendi.

Aztán persze ezek a propagandával jóllakatott emberek – arccal vagy anélkül – hirdetik az igét a neten, gondolkodás nélkül visszamondják, amiket a „hiteles” médiumokban olvastak, hallottak. Jó keresztényként anyáznak, lehülyéznek, durván szólogatnak be mindenkinek, aki netán szellemi munícióval jobban ellátva és a gondolkodás képességét kihasználva nem ért velük egyet.

Tudom, mazochista vagyok, hogy ilyen oldalakon is bóklászok, de muszáj tudnom, miket írnak a túloldalon. Bevallom, olykor odáig süllyedek, hogy hozzá is szólok, amivel általában a korrekt véleménycsere helyett egy szitokcunamit szoktam elindítani. Szerencsére nem visel meg, hiszen a szüleim arra tanítottak, hogy ne azt nézzem, mit mondanak, hanem, hogy ki mondja. Innentől kezdve nincs a dolognak jelentősége.

Az viszont a kedvencem, amikor leírok valamit, lehetőleg ismeretekre, saját tapasztalatra alapozva, és jön rá a komment: Hülye liba, vagy Vörös tyúk, netán Mocskos ballibsi féreg. Ilyenkor mindig fejet hajtok az érvelés tudományának eme jeles példái előtt. Az is eszembe jut, vajon hány Miatyánkkal lehet lenullázni az ilyen felebaráti kedves üzeneteket.

A műveltebbje azért már veszi a fáradságot, és félinformációkkal, egyéb, tényként kezelt feltételezéseivel próbál meggyőzni vagy csak bebizonyítani, hogy amit én a saját szememmel látok, a saját bőrömön tapasztalok, amit eredeti felvételen, eredeti nyelven hallottam, az urbán legenda, bullshit, hazugság. Nos, ott még van, hogy futok egy-két kört, mert a népművelés ugyan nem szakmám, ám szeretnék segíteni neki tisztábban látni azzal, hogy a félinformációja mellé odateszem a másik felét, leírok neki olyasmit, amit az m1-en nem hallhatott. A röhögős szmájli alap, és kábé, mint a nyomtató ló, megy előre, és hajtja a magáét. Gyurcsány eltorzított neve minden mondatban kétszer szerepel, de persze én vagyok az orbánfóbiás. Általában ő veszti el hamarabb a türelmét, és megy át egyre alpáribb stílusba. Sose voltam híve a dolgok ilyen formában való megvitatásának, értelmes észérvekkel viszont meggyőzhető vagyok. Úgyhogy ilyenkor tartom magam Esterházyhoz: „Bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá”. Gondolom, ez sem hat rá nyugtatólag.

Másik, aki nem anyázik. Van viszont egy irgalmatlanul megdönthetetlen, kikezdhetetlen érve: Mert csak, és kész.

Egy másik kategória a body shaming, amikor nincs mibe belekössenek, akkor valamelyik testi adottsággal minősítenek embereket. Egy égi áldás, hogy a kormányban mindenkit iparművész tervezett, és hibátlan a viselkedésük is. A kettős mérce dolgozik azért erősen, de az náluk simán belefér. A jellemhiba meg mégsem olyan fontos.

Aztán, amikor már ez sem hat, akkor még mindig elő lehet venni az emúttnyócév kezdetű világslágert, és ráírni annak a számlájára mindent. Szerintem amúgy már az Özönvíz is amiatt volt, a többi csapásról nem is beszélve. Úgy általában véve odáig terjed a látásuk, hogy aki nem kormánypárti, az csak és kizárólag Gyurcsány híve lehet. Lássuk be, nem vall árnyalt gondolkodásra.

A minap is belefutottam ilyen süketek párbeszédébe épp a fenti témában. Még mindig kapom az értesítéseket, hogy jól megválaszoltak nekem, de egy idő után már el sem olvasom. Úgyis tudom, mi lehet benne. Az egyik megmondóember nemzet és hazaárulónak nevezett. Mivel jófej vagyok és emberbarát, figyelmeztettem, hogy kihagyott pár jelzőt, úgymint sorosbérenc, gyurcsányista, migráncssimogató, ballibsibolsi, libernyák, brüsszelita, kozmopolita. Nem venném a lelkemre, ha emiatt nem kapná meg a baksist a gazditól.

Kosztonyák Katalin írásai itt olvashatók: A SZÓLÁS JOGÁN.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...