BEZÁR

Közösségi média

MÁSIK FŐVÁROS

Regisztrál(a)t(lan) esetek

Sokan visszaléphetnek a mostani szándékuktól. Mások biztosan nem fognak jelentkezni, ugyanakkor nagyon is hajlanak az önkéntes oltásra


koronavírus

„A védőoltás önkéntes és ingyenes lesz, de nem a regisztráció sorrendjében történik majd a beadása, hanem az oltási terv szerint” – erősítette meg Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebook-oldalán szombaton közzétett videójában.

Mindezt tudtuk attól a pillanattól kezdve, mióta a vakcinainfo.gov.hu oldalon elindult az oltásra a regisztráció. Első megközelítésre talán azt mondanánk, nagyon életszerű a várható igények felmérése, bár.. Bár az operatív törzs már közölte, hogy eddig hány koronavírus elleni vakcinát rendelt az ország, így a jelentkezők száma ebből a szempontból irrelevánsnak számít.

Abból a szempontból sem adhat megbízható támpontot valós helyzetben, hogy sokan visszaléphetnek a mostani szándékuktól. Mások biztosan nem fognak jelentkezni, ugyanakkor nagyon is hajlanak az önkéntes oltásra. Esetleg csupán néhány „apróság” zavarja őket. Például az, hogy azzal kapcsolatban nincs adat, hogy melyik koronavírus elleni vakcinára jelentkezik az, aki kitölti az adatlapot. Avagy hányféle lehetőség közül választhat, ha választhat egyáltalán.


koronavírus

Müller Cecília, országos tisztifőorvos szó szerint azt közölte, hogy választásra nincs lehetőség. Természetesen a honlapok többsége szöveghűen jelentette meg a tájékoztatóban közzé tett passzust: „választani nem lehet, a döntés szakmai alapon nyugszik”. „A tisztifőorvos nyilatkozata furcsa volt azt követően, hogy korábban a főnöke, Orbán Viktor egyértelműen arról beszélt, hogy az emberek eldönthetik, melyik vakcinát adatják be maguknak.”

Az nem különösebben meglepő hogy azt a portált, amely a hivatalos kormányoldal alapján közölte a „nem választhatóságot”, rögvest álhírgyártónak (fake news) kiáltotta ki még aznap a Koronavírus Sajtóközpont. Íme: „Már megint álhírt terjeszt a 444. Nincs ellentmondás Müller Cecília országos tisztifőorvos és a kormány korábbi nyilatkozata között a védőoltás kapcsán.. Jelenleg Magyarországon nincsen engedélyezett koronavírus elleni vakcina. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy a magyar emberek nem is tudnak miből választani. Erről beszélt mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília.” (Koronavírus Sajtóközpont)


Debreceni Egyetem – 2021. január

Koppányi Szabolcs

Egy korábbi államtitkár, Pusztai Erzsébet ugyancsak félrevezetőnek és az oltási szándékot negatívan befolyásolónak tekintette a hivatalos szervek egymásnak ellentmondó állításait:

„Pusztai szerint Müller Cecília kijelentése – amit később korrigáltak –, hogy az oltások között nem lehet választani, hibás és súlyos kijelentés volt, mert ezzel nagyon sok embert távol lehet tartani az oltástól.. Ha nem lesz választható az oltóanyag, az emberek nem fogják beoltatni magukat – jelentette ki Pusztai Erzsébet.” (ATV)

Tegyük hozzá, hogy amennyiben nem változik tömegméretben a magyarok oltási hajlandósága, akkor legfeljebb egyes embereket sikerülhet védetté tenni, de járványt nem állítja meg a megváltóként várt vakcinák megérkezése és az oltások elindítása. „Az átfertőzöttségnek és az átoltottságnak kell együttesen 50-60 százalékosnak lennie ahhoz, meglegyen a társadalom védettsége” – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. „Most nagyjából 20 százaléka eshetett át a betegségen.” (Népszava) Mindenesetre, mivel az utóbbi szám becslésen alapul, s azt szerinte is pontosan kellene reprezentatív felméréssel megállapítani, a biztonság kedvéért a lakosság legalább 50 százalékát oltani kellene. Ettől egyelőre nagyon messze van az érintettek hajlandósága (a Publicus felmérése). Ráadásul a megkérdezettek néhány ország oltóanyagát egyenesen kizárták az általuk igénybe veendő lehetőségek közül.


koronavírus

Térjünk vissza a regisztráció egy másik vitatott pontjához. Pontosabban kettőhöz. A Vakcinainfó névvel indított oldal kapcsán ugyanis azonnal adatkezelési aggályok merültek fel. Reméljük, csupán kezdeti technikai zavar okozta. A jelentkező személy adatainak továbbítását ugyanis két pontban lehet engedélyezni a regisztrálónak. Az első célja az egészségügyi nyilvántartás és egyeztetés. Ez teljesen rendjén való. A második viszont imigyen szól: „Amennyiben Ön továbbra is kapcsolatban kíván maradni Magyarország Kormányával, az űrlap végén található ’Hozzájárulok, hogy későbbi kapcsolattartás céljából a megadott kapcsolattartási adataimat visszavonásomig kezeljék az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint’ gombra kattintással Ön önkéntes hozzájárulását adja, hogy további kapcsolattartás, véleménykérés, tájékoztatás, illetve elektronikus levél küldése céljából a közölt kapcsolattartási adatait (név, lakcím, e-mail-cím, telefonszám) Magyarország Kormánya megbízásából a Miniszterelnöki Kabinetiroda a GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pontjára figyelemmel a hozzájáruló nyilatkozata visszavonásáig kezelje.”

Önmagában kérdés, hogy egy oltási regisztrációs eljárás keretében miért akarja a jelentkező személyi adatait a kormány megőrizni. Ráadásul kb. egy napig a rendszer csak mindkét beleegyezés kipipálásával engedte meg a regisztrációt. „Később már elég volt az első doboz kipipálása a regisztrációhoz, ami arra utal, hogy hibáról lehetett szó, amit kijavíthattak. A portál kérdésekkel megkereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát is, de nem kapott érdemi választ. A hiba elismerése helyett, arra kérték a Telexet, hogy ’álhírekkel ne akadályozzák az oltási terv sikeres lebonyolítását’. Válaszuk szerint ’téves az az állítás, hogy a regisztráció csak mindkét hozzájárulás megadása esetén végezhető el’, holott több olvasó és a portál munkatársai is így jártak. Arról, hogy mi szükség van a második, széles körű adatkezelési felhatalmazásra, nem nyilatkoztak.” (HírklikkTelex)


koronavírus

Ám csak az nem hibázik, aki nem piszkálja a számítógépes hálózat aktuális szerverét. Tudjuk be műszaki hibának! Bár az nem derül ki, hogy az illetékesek maguktól jöttek-e rá a „bakira”. Netán a hiba kijavításán az adatvédelmi aggályokat megfogalmazó külső rásegítés, reklamáció szintén lökött kicsinykét.

Kevés figyelmet kapó, de annál érdemibb szempontot fogalmaz meg Talyigás Katalin szociológus, egyetemi oktató: „Ha jelentkezünk oltásra, feltétlenül figyeljünk a következő szövegre: a Covid elleni oltási hajlandóság felmérése tartalmazza-e azt, hogy: ’Be kívánja-e magát oltatni az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinával?’ Ha ezt nem tartalmazza a felmérő adatlap, akkor a következő nyilatkozatot csatoljuk (tegyük, írjuk) az aláírás elé: Az oltást elfogadó nyilatkozatom csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinára vonatkozik.” (Városi Kurir) Nos, ilyesfajta biztonsági „záradék” nyomokban sem szerepel a regisztrációs kérdőíven.

Több országban már oltanak, oltóközpontokat építenek vagy alakítanak ki, esetleg az egyik vakcinához szükséges igen komoly hűtőrendszereket tesztelik. Egy dolognak azonban nem sikerült nyomára bukkannom. Természetesen annak, hogy az oltáshoz bármilyen regisztrációs folyamatot kötöttek volna.

De talán térjünk vissza akkor a mostani kételyekre, amikor valóban benn lesz az országban a tömeges vakcinázáshoz szükséges oltóanyag. Félő, hogy még jó sokat kell rá várnunk. Csak legalább annyit ne kelljen, hogy közben elfelejtsük, valóban regisztráltunk-e, vagy az „apróbetűs” részek elolvasása után úgy határoztunk, hogy inkább várunk vele. Esetleg egészen odáig, míg az első hazai oltások tapasztalatait, hatásának, eredményességének jeleit közvetlen közelről láthatjuk. Másokon.

Ugyanakkor bármely országbeli komoly szakember, orvos, kutató véleménye: az oltás életet menthet, az esetleges járulékos hatások az esetek szinte száz százalékban, bár valószínűsíthető kivételekkel, csupán elhanyagolható tünetekkel, nem kívánt következményekkel járnak. Csakúgy, mint azon gyógyszerek esetében, amelyeket nap mint nap szedünk, vagy életünk során korábban orvosi tanácsra vagy anélkül minden különösebb hezitálás nélkül bevettünk.

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!


koronavírus - maszk

debreciner.hu

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...