BEZÁR

Közösségi média

Heti koronavírus-körkép: telefonközpontosnak álltak a Fidesz parlamenti képviselői

Továbbra sem tudunk semmit a debreceni járványhelyzetről, miközben több városvezető igyekszik részletes tájékoztatást adni a fertőzöttek számáról. Hajdúnánáson szigorítottak a maszkrendeleten, Hajdúböszörményben pedig kitartanak a megye egyik legszigorúbb szabályozása mellett, mert úgy látják, eredményre vezet. Ismét több oktatási-nevelési intézményt kellett teljesen vagy részlegesen bezárni a járvány miatt.


koronavírus - Hajdúböszörmény
Tesztelés Hajdúböszörményben
YouTube

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Javában zajlik az új típusú koronavírus-járvány második hulláma, Hajdú-Bihar megyében pedig már hónapok óta napról napra nő a fertőzöttek száma. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért folyamatosan kérdezzük a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és a Klinikai Központ, valamint az ezeket működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

Debrecen polgármestere ökölpacsizik, de a fertőzöttekről és a halottakról nem beszél

Hiába tombol a járvány Hajdú-Bihar megyében a kormány által naponta közzétett adatok alapján, Debrecen honlapjának a koronavírussal kapcsolatos információk közlésére létrehozott aloldalán már november 19-e óta nem tettek közzé semmilyen hírt. Papp László (Fidesz) polgármester pedig továbbra sem tájékoztatja a város nyilvánosságát a debreceni fertőzöttekről és elhunytakról. December elsején és másodikán azonban közzétett egy-egy fotót a közösségi oldalán: az egyiken egy segélyalapból támogatást kapott család gyermekével ökölpacsizik, a másikon pedig Bárány Lászlóval, Debrecen egyik leggazdagabb emberével, aki nagy mennyiségű húsárut ajándékozott a Debreceni Karitatív Testületnek. „A mai 10 millió Ft összértékű élelmiszer adomány szimbóluma annak, hogy Debrecenben a gondoskodás összefogásra épül” – írta a polgármester. A debreceni segélyalap sajátos költéseiről ebben a cikkünkben írtunk.

Hajdúnánás szigorított, távlövő íjász reklámozza a maszkviselést

November 30-án adta hírül Facebook-oldalán Szólláth Tibor (Fidesz), Hajdúnánás polgármestere, hogy szigorít a város korábban kidolgozott maszkrendeletén. December 1-től kötelező tette a maszkviselést a kiskörúton belül, tehát a belvárosban.

A polgármester december 3-án az Országos Mentőszolgálat egyik posztját osztotta meg, amelyben egy nánási lakos levélben köszöni meg a mintavételt végző kollégájuk kedvességét, türelmét és „pozitív kommunikációját”. „Városunk közössége nevében is szívből köszönjük az egészségügyben dolgozók lelkiismeretes és kitartó munkáját” – írta bejegyzésében Szólláth. A polgármester december 7-én egy olyan videót is feltöltött a közösségi oldalára, amelyben a településen élő Mónus József távlövő íjász hívja fel a város lakóinak figyelmét a maszkviselés fontosságára.

Ismét voltak városvezetők, akik fontosnak tartották a tájékoztatást

Az előző héthez hasonlóan december 4-én ismét a Hajdúböszörményi Városi TV-ben beszélt a helyi járványhelyzetről Sőrés István (Fidesz), Hajdúböszörmény alpolgármestere. A politikus elmondása szerint az előző heti tájékoztatásához képest 10 százalékkal csökkent az újonnan regisztrált fertőzöttek (350-ről 315 személyre), valamint a kórházban ápoltak száma. Sőrés arról is beszélt, hogy a korábbiakhoz képest a fertőzöttek között magasabb lett a gyermekek aránya. Az alpolgármester szerint a fertőzöttek számának csökkenése a szigorú maszkrendeletnek köszönhető. „Az látjuk, hogy az országban ott, ahol nem ennyire szigorú, inkább növekedett a megbetegedések száma, míg nálunk csökkent. Arra kérem a lakosságot, hogy ezt vegyük komolyan, tartsuk be, és akkor hátha egy kicsit lazábban tudunk nekimenni az előttünk lévő ünnepeknek” – fogalmazott Sőrés.

Hegedüs Péter (független), Balmazújváros polgármestere a helyi Daru TV-ben nyilatkozott a járványról. Az elmondása szerint a város háziorvosai közül ketten nem közöltek vele számokat, a többiek tájékoztatása alapján 105 új esetet regisztráltak Balmazújvárosban. A polgármester arról is beszélt, hogy az Egyesített Óvoda és Bölcsődében több mint egy tucat dolgozó produkált pozitív tesztet vagy került házikaranténba kontaktszemélyként, ezért számos csoportban rendkívüli szünetet kellett elrendelni. Hegedüs Péter elmondta, hogy az önkormányzat gyorsteszteket vásárolt, december 3-án letesztelték a Nefelejcs Idősek Otthona minden lakóját, és egyetlen pozitív esetet sem találtak.

Maczik Erika (független), Nádudvar polgármestere december 4-én nyilvános bejegyzésként tette közzé a Facebook-üzenőfalán, hogy nagyjából 50 koronavírus-fertőzöttről van tudomásuk, ez pedig jelentős csökkenés az előző héthez képest. A polgármester arról is beszámolt, hogy az intézményi tesztelés második körében egy személy eredménye lett pozitív.

December 3-án, Polgár közösségi oldalán tájékoztatta a település lakosságát a város polgármestere, Tóth József (DK) a rendelkezésükre álló adatról. A bejegyzés szerint a város vezetőjének továbbra sincs hivatalos információja a fertőzöttek, illetve a kórházban ápoltak számáról, azt azonban tudja, hogy újabb két polgári hunyt el a betegségben, így a járványnak már nyolc helyi áldozata van.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

Fertőzések óvodában és iskolában

Az elmúlt hetekhez hasonlóan ismét több településen döntöttek az illetékesek a nevelési-oktatási intézmények részleges vagy teljes bezárásáról. November 30-án került ki Hajdúsámson Facebook-oldalára Deméné Tóth Ágnes igazgató tájékoztatása arról, hogy a helyi Eszterlánc Óvodában december 1. és 6. között rendelt el rendkívüli szünetet az Oktatási Hivatal.

Bordán Szabolcs, Derecske polgármestere december 2-án a település honlapján arról tájékoztatta a város lakóit, hogy a Mese-Vár Óvoda „Nyuszi”, „Hétszínvirág”, „Mókus”, „Százszorszép”, „Cimborák” és „Tündér” csoportjában december 3. és 12. között rendkívüli szünetet rendeltek el.

December 2-án jelent meg Téglás honlapján Szilágyiné Bodnár Erzsébet intézményvezető közleménye arról, hogy a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Babtista Általános Iskola két pedagógusának pozitív lett a koronavírus-tesztje, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma elrendelte az 5-8. osztályok online oktatását.

Hajdú-Bihar megye városainak múltheti online kommunikációja kapcsán megemlíthető még, hogy három település, Hajdúnánás, Téglás és Tiszacsege osztotta meg honlapján a Semmelweis Egyetem tájékoztatóját, amelyet azok számára állítottak össze, akik az új típusú koronavírus tüneteit észlelik magukon.

Call centerben a fideszes képviselők

Az előző körképünkben beszámoltunk arról, hogy Tiba István (Fidesz), Hajdú-Bihar megye egyik egyéni országgyűlési képviselője közzétett két fotót, amelyeken headsettel a fején látható, a mellékelt magyarázat szerint pedig a választókerülete idős lakóit hívogatta telefonon. Úgy tűnik, hogy a kormánypártok országos projektjéről van szó, az elmúlt héten ugyanis további három képviselő, Pósán László, Vitányi István és Bodó Sándor is fejhallgatós fotót posztoltak magukról. A politikusok közül egyedül Vitányi árulta el a bejegyzésében, hogy pontosan kiket is keresnek fel az aktivista-képviselők: azokat az időseket, akik „hozzájárultak a kapcsolattartáshoz”. Minden bizonnyal azokról van szó, akik valamikor a Fidesz számára adták meg az adataikat (nevüket, címüket, telefonszámukat, személyi számukat).

Tiba István egyébként az elmúlt hónapokban mintha egy saját „televízió” indításával kísérletezne, a Facebook-oldalán legalábbis időről időre közzétesz egy-egy videófelvételt a választókerületével kapcsolatban. Most egy sorozatot indított, amely elvileg arról szólna, hogy a helyi vállalkozókat, vállalkozásokat mennyire viseli meg a koronavírus-járvány által okozott válság. A december 5-én közzétett első részben két percben mutattak be egy hajdúböszörményi húsboltot, valamint annak tulajdonosát, de a videónak csupán a legvégén említik a járványhelyzetet, a következő módon: „Éves forgalmát a covid-válság nem rengette meg. Vásárlói folyamatosan keresik termékeit.”


koronavírus - maszk

debreciner.hu

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...