BEZÁR

Közösségi média

A reggeli járványügyi számok furcsaságai, avagy mit kezdjünk a kormányzati adatokkal

Mindenekelőtt: ne vonjunk le belőlük messze menő következtetéseket! A csúszások és utólagos korrekciók miatt érdemes megrajzolni a hosszútávú trendeket.


koronavírus

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A Debreciner a hazai koronavírus-járvány, pontosabban a kormányzati adatszolgáltatás kezdete óta kisebb megszakításokkal rendszeresen publikálja a koronavirus.gov.hu oldalon reggelente megjelenő országos és megyei fertőzöttségi adatokat. Már az első hullámban is, de főleg a második hullámban időről időre lapunk közösségi oldalán is megjelennek olyan hozzászólók, akiknek a jó része konteós, vírusszkeptikus megfontolásból, egy kisebb része azonban komolyabb érvekre hivatkozva kétségbe vonja a kormányzattól érkező számok hitelességét. Az elmúlt néhány hónap tapasztalatai azt mutatják, hogy a számokat illető kritikáknak van némi alapja, annyit legalábbis mindenképpen ki lehet jelenteni, hogy egy-egy új fertőzöttekre vonatkozó reggeli adatközlés alapján senkinek sem érdemes messzemenő következtetéseket levonnia. Ennek okát azonban nem valamiféle dezinformációs szándékban kell keresni.


koronavírus
A kormányzati tájékoztatóoldal adatai 2020. december 5-én
koronavirus.gov.hu

Utólag pótolták a hiányzó lakcímeket?

A G7 már a tavaszi első hullámban megfigyelt egy furcsaságot: Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében több mint egy hét elteltével csökkent az összes addig regisztrált fertőzött száma. Korábbi, némileg hasonló példák alapján a lap azt valószínűsítette, hogy más megyékhez vagy Budapesthez sorolták át az Észak-Magyarországról hiányzó fertőzötteket, de azt nem tudták megfejteni, hogy pontosan hová. Az átsorolás egyébként azért történhetett, mert az adatot az állam számára szolgáltató szociális vagy egészségügyi intézmény nem adta meg a fertőzött állandó lakcímét, ezért az intézmény címe szerint került be nyilvántartásba, utólag azonban pótolták az adott személyek lakcímét, így a megyékre vonatkozó adatok is megváltoztak.

Néha napokat kell várni az elhunytak adatainak felvitelére

A szerkesztőségünk tagjaival is előfordult már, hogy egy ideig hiába kerestek egy-egy elhunyt ismerőst a kormány által közreadott adatbázisban: habár bizonyosan koronavírusos beteg volt, több alkalommal is napokat kellett várni, amíg az illetők adatai megjelentek a koronavirus.gov.hu-n az elhunytak között. Ilyen eset kapott nagy nyilvánosságot októberben, amikor egy 39 éves, a vírus miatt elhunyt tanár 5 nap alatt sem került be a nyilvántartásba. Müller Cecília országos tisztifőorvos ezzel kapcsolatban egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a kórházaktól minden alkalommal kikérik a zárójelentést, illetve a halottvizsgálati jelentést, ezek alapján kerülnek föl az elhunytak adatai a kormányzati honlapra.


koronavírus

1623 ide, 1100 oda

November elsején a 444 vette észre, hogy egyik napról a másikra 1623 új fertőzöttet tüntettek fel a koronavírus-térképen Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, miközben Békés megyében 16, Győr-Moson-Sopron megyében 59, Vas megyében 97, Zala megyében pedig 9 fővel csökkent a járvány kezdete óta összesen regisztrált fertőzöttek száma. A Portfolio cikke szerint november másodikán aztán Borsod megyéből el is tűnt 1100 fertőzött, nyilvánvaló tehát, hogy vagy 1100 fertőzött lokációját korrigálták, vagy valamilyen probléma lépett fel a fertőzöttek adminisztrációja során.

„Késedelem miatt nem végleges”

November 16-án aztán egy újabb, elsőre anomáliának tűnő adatközlés következett: több fertőzöttet jelentett a kormány, mint amennyi teszt ugyanazon a napon történő elvégzéséről tájékoztatott. Pár órával később a kormány kiadott egy közleményt, amely szerint „adatszolgáltatási késedelem miatt nem végleges” a mintavételek száma, a korábban közölt információt pedig még aznap frissíteni fogják.


koronavírus - Hajdúböszörmény - maszk

Polgár Tóth Tamás

Kiugró adatok Hajdú-Biharban

Azt, hogy az adatszolgáltatásban időnként „késedelem” fordul elő, Hajdú-Bihar megyében is megtapasztalhattuk néhány héttel ezelőtt. Bizonyára sokan emlékeznek még arra olvasóink közül, hogy november 12-e előtt minden nap jócskán 100 feletti új fertőzöttet jelentett a kormány Hajdú-Biharban, november 11-én 351-es rekord született, aztán a következő napokon egymás után 25, 1, 20 és 32 új fertőzöttről számoltak be, amelyet november 16-án egy 867-es fertőzöttségi adat követett. Mivel egészen valószínűtlen, hogy az egyik nap 351, pár nappal később mindössze 1, majd néhány nap múlva ismét 867 személy tesztje lesz pozitív, s mivel azzal kapcsolatban semmilyen tájékoztatást nem adott közre a kormány, hogy napokon keresztül szinte teljesen leállították volna a tesztelést, a történtekre reális magyarázat csak az lehet, hogy több napos csúszás történt az adatszolgáltatásban, az adminisztrációnak pedig november 16-án sikerült utolérnie magát.

Mára pedig Hajdú-Bihar megyében a kormányoldal friss adatközlése szerint 312-vel csökkent az eddig megfertőzöttek száma, ugyanis tegnap reggel összesen 12 992-ről, ma reggel pedig 12 680-ról számoltak be. Erre az értelmezhetetlen számra a kormányoldal nem ad magyarázatot. Délben aztán egy rövid felvezetéssel módosították a reggel kiadott térképet.


koronavírus - 2020. december 4.
A 2020. december 4-én reggel nyilvánosságra hozott adatok
koronavirus.gov.hu

koronavírus - 2020. december 5.
A 2020. december 5-én reggel nyilvánosságra hozott adatok
koronavirus.gov.hu

koronavírus - 2020. december 5. JÓ
A 2020. december 5-én délben nyilvánosságra hozott adatok
koronavirus.gov.hu

Csak óvatosan a következtetésekkel

És hogy mi következik a fenti példákból? Véletlenül sem az, hogy figyelmen kívül kellene hagyni a rendszeres kormányzati tájékoztatást, hiszen lényeges adatokat közölnek – még ha sok szintén fontos részletet nem is árulnak el. A kérdés csak az, hogy hogyan bánunk a rendelkezésünkre bocsátott információkkal. Semmiképpen nem szabad messzemenő következtetéseket levonni egy-egy reggeli közlés alapján, hiszen látjuk: időnként jónéhány nappal később pontosítanak adatokat, míg máskor – bizonyára a rendszer leterheltsége miatt – előfordulhat az is, hogy napokkal később, tömbösítve kapjuk meg az előző napok számait.

Erre természetesen a sajtónak is érdemes figyelnie, és elkerülnie az olyan címeket, mint hogy „Koronavírus: rég volt ilyen kevés új fertőzött egy nap alatt Hajdú-Biharban” vagy „Koronavírus: Hajdú-Biharban megint alig találtak új fertőzöttet egy nap alatt”, ezek ugyanis teljesen indokolatlanul kétes biztonságérzetet adhatnak az aktív hírfogyasztó polgároknak.

Mit érdemes akkor tenni? A napi rendszerességű száraz tényközlés mellett meg lehet például mutatni a trendeket. Erre jó eszköz, ha a számokból mozgóátlagot vonunk, ezt pedig grafikonon ábrázoljuk. A mozgóátlag elsősorban a tőzsdében használt statisztikai számítás, amely – nagyon leegyszerűsítve – egy idősor elemeit a körülöttük lévő elemek átlagával helyettesíti, így a kiugró értékek eltüntetésével megmutatja a nagyobb trendeket. A mozgóátlagot világszerte használják a koronavírusjárvány trendjeinek felrajzolására is. A számítási módról itt olvashatnak részletesebben.

Így néznek ki a fentebb említett időszak szélsőséges számai egy grafikonon ábrázolva:


koronavírus - grafikon

debreciner.hu

Így pedig az ugyanezekből a számokból egy 7 napos mozgóátlagszámítással kapott trendvonal:


koronavírus - grafikon

debreciner.hu

A fentiekre való tekintettel a járvány további szakaszában az olvasóinknak a napi adatok rendszeres ismertetése mellett bizonyos időközönként az összes regisztrált fertőzött, valamint az új fertőzöttek számának alakulásáról is hasonló módon fogunk beszámolni.


koronavírus - maszk

debreciner.hu

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...