BEZÁR

Közösségi média

REGGELI FELES

A lecsúszott maszk és a könyörtelen közlekedési vállalat története

Büntetni kell! Büntetni kell?


maszk - közlekedés - DKV - sofőr

A koronavírus-járvány második hullámában is természetesen kötelező a tömegközlekedési járatokon a maszk helyes viselése, tehát minden egyes utasnak el kell takarnia az orrát és a száját. Amennyiben az utas nem visel maszkot, vagy nem helyesen viseli azt (tehát például az orrát nem takarja) és (többszöri) felszólításra sem igazítja meg, büntethető.

Egyik ismerősöm mesélte a következő történetet. Reggel az apuka és két általános iskolás gyermek indulnak az iskolába. A buszmegállóból már maszkkal az arcukon szállnak fel a járműre. Mint később kiderül, az utasok között két ellenőr is volt. Felszállás után egyikük rögtön r ront az apukára – aki a nagy sietségben orrát szabadon hagyta -, hogy igazítsa meg azt. Az utasításra ő azonnal megigazítja a maszkot, és innentől kezdve helyesen viseli. Majd már rutinszerűen kezd el beszélgetni gyermekeivel: kikérdezi az aznapra feladott házit, és természetesen egyéb dolgokról is szó esik, hiszen igen beszédesek a gyerekek. A beszélgetés hevében orráról egy pillanatra minimálisan ismét lecsúszik a szájmaszk, ő felszólítás nélkül is azonnal tudja, hogy újra igazítania kell, hogy szabályos legyen. Nemsokára útjuk végéhez – az iskolához – érnek. Leszállnak, velük együtt a két ellenőr is. Megszólítják az apukát, azzal a váddal szembesítik, hogy többszöri felszólításra is helytelenül viselte a maszkot. Emberünk természetesen továbbra sem érti, hiszen felszólításra szó nélkül megigazította a maszkot, majd mikor újra lecsúszott, visszaigazította azt. Heves vitájuk a lakcímkártya átadásával zárul, és egy 4000 forintos büntetéssel.

A fentiek alapján az apuka nem érzi jogosnak a büntetést, így levélben fordul a DKV-hoz, melyben leírja a történteket, hogy az ellenőr csak egyszer szólította fel őt, hogy húzza fel a maszkot, utána amikor még egyszer lecsúszott, felszólítás nélkül is megigazította. Ezt követően lépett hozzá oda az ellenőr újra, hogy kiszabja a büntetést, azzal az indokkal, hogy többszöri felszólításra sem viselte helyesen a maszkot, ám az apuka állítja: maximum egyszeri felszólítás történt.

Nemsokára megérkezett a válasz is: „A jelenlegi hatályos kormányzati járványügyi rendelet értelmében, a 6. életévét betöltött közösségi közlekedésben résztvevőknek Debrecenben is kötelező az orrot és a szájat eltakaró maszk használata. (…) pótdíjat is fizetnie kell annak, aki a figyelmeztetés ellenére sem tartja be a helyes maszkhasználatra vonatkozó szabályokat, vagy maszk nélkül utazik a járműveken. Az érintett jegyellenőr elmondta, hogy az Utas többszöri felszólítást követően – bár ideiglenesen mindig megigazította maszkját – azt nem viselte helyesen utazása során végig, újra és újra lehúzta azt az orráról.”

Újra levélírás következett. Az apuka rögzítette: elfogadja a büntetést, ha valóban jogos, ám jelen esetben az ő szava áll szemben az ellenőrével, és sajnos a jelek szerint nem igazán ér semmit, mire ismét hamarosan válaszoltak. „A Társságnak nem célja a minden áron való pótdíjazás, ezért az ellenőrök kizárólag indokolt esetben kezdeményeznek eljárást, mely jelen esetben is így történt. A Társaság, az előző levélben leírtakat határozottan megerősíti, az ügyben a Társaság álláspontja változatlan.”

Ezt követően utasunk feladta a további parttalan vitát a Debreceni Közlekedési Vállalat ügyfélszolgálatával: megfizeti a pótdíjat, bármennyire nem érzi jogosnak.


maszk - közlekedés - DKV - sofőr

A nekem elmondott történetéhez mellékelt egy fotót a helytelen maszkhasználatról. A képen egy buszsofőr látható. Talán ő szerencsésebb lesz, és kollégái nem róják fel neki a mulasztását.

Itt olvasható a többi REGGELI FELES – a Debreciner ébresztőrovata.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...