BEZÁR

Közösségi média

MÁSIK FŐVÁROS

Topon vagyunk Debrecenben

A helyi vírusadatok folyamatos közlésének visszatartó, (ön)fegyelmező és figyelmeztető ereje lehetne. Mégsem hozzák nyilvánosságra.

Debrecen polgármestere Covid Top 10 néven szeptember végéhez közelítve hirdetett meg egy tájékoztató akciót. A benne foglalt intelmek jellegéből fakadóan nehéz lenne megítélni, hogy milyen eredménnyel.

Ám azóta egyre hangsúlyosabban láttak napvilágot olyan összefüggések, amelyek sajnos azt bizonyítják, hogy a polgárok még oly kitartó – s a tájékoztatók nagyobb felét máig kitevő – „noszogatása” önmagában, más intézkedések elmaradása esetén, a reméltnél sokkal kevésbé fékezi a járvány gyorsulását.

Hisz – mint a múlt héten többször – több forrásból újfent olvashattuk: minél több tesztet végeznek el hazánkban egy nap, annál több új fertőzöttet találnak. Soha nem végeztek ennyi tesztet, mint most vasárnap (18932), soha nem találtak annyi új fertőzöttet, mint most (3149). És mégis, a nagyon sok teszten belül rekord magas a pozitív vizsgálatok aránya (16,6 százalék), ami azt mutatja, hogy nagyon kiterjedt lehet a járvány Magyarországon. Ami igazán meglepő, és mutatja a járvány tombolását, hogy hiába végeztek minden korábbinál sokkal több tesztet, ezeken belül a pozitív tesztek száma soha nem volt ilyen magas, több mint 16 százalék. Vagyis sokkal, de sokkal többet kellene mérni, hogy felderíthető legyen a járvány igazi mértéke. A WHO ajánlás szerint 5 százalék alatt kellene ehhez tartani a pozitív tesztek arányát. (Írta a 444.hu és gyakorlatilag minden hírforrás, amely vasárnap összehasonlította a két adatot.)


Koronavírus – 2020. október 25.
2020. október 25.
koronavirus.gov.hu

A hivatalos kormányoldal a következőket tartotta fontosnak közölni velünk: „3149 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 59 247 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 35 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1425 főre emelkedett, 16 242-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 41 580 fő.” Az elvégzett tesztek a következő összefüggésben kerültek szóba, ám csupán egy korábbi, az október 23-ai tájékoztatón :„az elmúlt napokban bevezetett úgynevezett antigén alapú gyorsteszteknek köszönhetően már a kórházba érkezés előtt megállapítható az esetleges fertőzöttség, ami nagy segítséget jelent az intézményeknek”.

Az említett „Védjük meg közösen Debrecent!” című lista
(Mossunk gyakran kezet, viseljünk maszkot, segítsük az időseket, tartsuk meg a másfél méteres távolságot, szellőztessünk gyakran, kerüljük a csoportos rendezvényeket..) ugyancsak a szükséges, de nem elégséges kategóriába tartozik.

Amellett ez szintén az állampolgárok elvárható viselkedését taglalja, de egyetlen utalás sincs arra, hogy a város vezetői mit tettek vagy akarnak tenni a járvány terjedése ellen. Vajon miért nem szerepelnek ezzel együtt, mintegy példaadásként, azok az intézkedések, amelyet a helyi önkormányzat saját hatáskörben hozott. Akár a pillanatnyi népszerűtlenséget vállalva. Eddig például minden őszi, elővigyázatosságból elhalasztott debreceni csoportos rendezvény kapcsán a rendezők vállalták ennek ódiumát. Nem az önkormányzat. S ez azt sugallja, hogy amennyiben Debrecen vezetőin múlik, a gólyaavatók sorát vagy a Kölcsey-koncertsorozatát is meg lehetett volna tartani.


koronavírus - maszk

Koppányi Szabolcs

Ne ragozzuk tovább! Köszöntük a jó tanácsokat a debreceni polgármestertől, bár a lelkiismeretes állampolgárok enélkül is betartják az óvintézkedéseket. Ráadásul látjuk, hogy fogalmazvány kelte óta milyen tragikusan romlott a helyzet régiónkban. Holott a debreceniek óriási többsége figyelembe vette a benne foglaltakat.

Legközelebb esetleg jó lenne arról olvasni egy Top akármennyit, hogy az önkormányzatunk hány saját ihletésű intézkedést hozott polgárai védelmében. S nemcsak olyanokat, amelyet országos rendelkezések nyomán kötelező volt bevezetni, s amelyeket minden hasonló adottságú és nagyságú városban megtettek. Amelyek szintén elengedhetetlenek voltak, ám nem debreceni jellegzetességek, s így nem is helyi érdemek. Viszont magam sem kívánnék megoldhatatlan, kivitelezhetetlen cselekedeteket tőlük.

Ugyanakkor például példamutató lenne, amit sokan szeretnénk tudni, ha közölnék, hogy naponta hány megbetegedést regisztrálnak a városban, hány tesztelést végeztek…
Egyáltalán, hány betegünk van és volt eddig. Ezen információk közreadása, feltéve, hogy a legalább a helyi vezetők tudják, valóban egyedi, s a polgárok érdemi tájékoztatásának számítana. Amelynek jó eséllyel nagyon eredményes visszatartó, (ön)fegyelmező és figyelmeztető ereje lehetne.

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.


koronavírus - maszk

debreciner.hu

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...