BEZÁR

Közösségi média

Hajdu Szabolcs filmrendező: „Orbán Viktornak vége. Már minket sem tud szétkergetni”

Szlovákiában élénk figyelemmel követik a budapesti Színház és Filmművészeti Főiskola (SZFE) diákjainak ellenállását az illiberális hatalommal szemben. A liberális Sme.sk hírportál kérdezte a Csehországban és Szlovákiában is ismert – debreceni származású – Hajdu Szabolcs filmrendezőt. Az interjú a Sme kulturális rovatában jelent meg pénteken, magyar fordítása pedig vasárnap az Átlátszón.


Hajdu Szabolcs
Hajdu Szabolcs
sme.sk

Részletet közlünk az interjúból:

A magyar diákokat olyan világsztárok támogatják, mint például Salman Rushdie, Cate Blanchett. Ez segíthet valahogyan?
A diákoknak minden nap szükségük van ilyen támogatásra, hogy ne veszítsék el a reményt. Fáradtak, néha úgy érzik feleslegesek az erőfeszítéseik.

A civil lakosság támogatása fantasztikus, de számomra úgy tűnik, ez ma már kevés. Most arra lenne szükség, ha más iskolákban is, más frontokon is történjenek az események. Például néhány nappal korábban a debreceni egyetemen fogadtak, mindenki nagyon kedves volt, de a város lakói nem akarták, hogy az egyetemük előtt valami hasonló esemény történjen. A hatvanezer debreceni diákból húszan jöttek el.

Ez tényleg nagyon kevés.

Na igen, de ez az egyetem adott Putyinnak elsőként díszpolgári címet.

Hogyan magyarázza Orbán azon törekvését, hogy szeretné uralni a film-, és a színházművészetet? Attól fél, hogy film és televíziós propaganda nélkül a magyarok nem választják meg?

A kormány már nagyon gyenge. Nincs szellemi bázisa, Orbán minden értelmiségit elűzött a köreiből, csak a vakon hívők maradtak. A kormány nem hozott létre egy működőképes struktúrát, éppen ellenkezőleg cselekszik, amikor szervesen működő folyamatokat akaszt meg. Az Orbán-kormány nem hozott létre összetartó erőt, semmi mást nem kínál, csak az agresszivitást.

Az interjú teljes szövege itt olvasható.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...