BEZÁR

Közösségi média

Koronavírus: 8 halott, 894 aktív fertőzött Hajdú-Bihar megyében

A Nemzeti Népegészségügyi Központ első alkalommal adott információt a debreceni fertőzöttek számáról. A szennyvízvizsgálatok alapján csökkenni kezdett a koronavírus koncentrációja.


koronavírus

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Október 6-án újabb járványügyi információkat osztott meg a Debrecinerrel a Müller Cecília országos tisztifőorvos által vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A rendelkezésünkre bocsátott adatok szerint október 6-án 894 aktív fertőzött volt Hajdú-Bihar megyében, míg az elhunytak száma már 8-ra emelkedett, tehát megduplázódott a legutóbbi, szeptember 18-i közlésük óta. A Miniszterelnöki Kabinetiroda által kiadott, naponta frissített országos koronavírus-térkép szerint október 6-án az összes regisztrált fertőzött száma 1419 volt, így az aktív fertőzöttek és az elhunytak számának kivonásával azt kapjuk, hogy a járvány kezdete óta már 517-en gyógyultak meg az új típusú koronavírus-fertőzésből.


Koronavírus – Debrecen – 2020. október 6.
2020. október 6.
koronavirus.gov.hu

Rengeteg az aktív fertőzött, de lassabban emelkedik a számuk

A járvány elleni küzdelem érdekében a kormány által létrehozott operatív törzs eddig mindössze egyetlen alkalommal, augusztus 4-én tett közzé honlapján a megyékre vonatkozó információkat az aktív fertőzöttek és az elhunytak számáról, az NNK ugyanakkor a Debreciner kérdéseire már négy alkalommal: augusztus 18-án, szeptember 8-án, szeptember 18-án és most, október 6-án is közölte ezeket az adatokat. Ezekből azt láthatjuk, hogy habár az aktív fertőzöttek száma folyamatosan növekszik a megyében, a növekedés mértéke egy kissé lelassult: míg szeptember 19-én arról írtunk, hogy szeptember 8-hoz képest 91 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma, most arról tudunk beszámolni, hogy a legutóbbi adatközléshez képest valamivel kevesebb mint 87 százalék a növekedés mértéke. Szembetűnő ugyanakkor a gyógyultak számának a komoly növekedése: közel megháromszorozódott a számuk a szeptember 18-i állapothoz képest.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

A fertőzöttek legalább a 40,6 százaléka, de akár a kétharmada is lehet debreceni

A magyarországi járvány 2020. márciusi kezdete óta nagyon ritkán fordult elő, hogy a járványügyi szervek hivatalos fertőzöttségi adatokat közöljenek egyes településekről – ez alól eddig a főváros volt kivétel –, Debrecen esetében pedig erre még egyszer sem volt példa. Érdeklődésünkre azonban az NNK most elárulta, hogy „Debrecenben a 2020. október 5-i adatok alapján 576 a koronavírus-fertőzöttek száma”. Sajnos ebből nem derül ki egyértelműen, hogy ez a szám a járvány kezdete óta Debrecenben összesen regisztráltakra vagy csak az aktív fertőzöttekre vonatkozik. Amennyiben előbbi a helyzet, akkor elmondhatjuk, hogy a Hajdú-Bihar megyében eddig regisztrált koronavírusos személyek 40,6 százaléka debreceni. Ha 576 aktív fertőzött lenne a városban, az viszont azt jelentené, hogy a jelenleg is fertőzött személyek közel kétharmadát, 64,4 százalékát alkotják a debreceniek. A kérdés tisztázására újabb levelet írtunk a Müller Cecília által vezetett intézménynek. Amint válaszolnak, a cikkünket frissítjük.

Az NNK október 2-án a helyi járványhelyzet szempontjából némi jó hírt is közölt a honlapján: a debreceni szennyvízvizsgálatok a koronavírus örökítőanyagának csökkenő koncentrációját mutatták ki, ami azt jelenti, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a következő napokban némileg csökkenthet az új fertőzöttek száma.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...