BEZÁR

Közösségi média

Ezért segített Kósa Lajos villámgyorsan? – Százmilliós veszteség a Csíki Sörnél – Menedzsment Fórum

Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat – írja a Menedzsment Fórum.

Menedzsment Fórum - mfor

Budapesten nyáron nyílt meg a Tiltott Csíki Söröző és Étterem a Mechwart ligetnél és gyakran alig van üres asztal a teraszán, de ez nem azt jelenti, hogy a csíkszentsimoni kézműves sör piaci helyzetével minden rendben lenne Magyarországon. A Csíki Sör Magyarország Kft. tavalyi beszámolója szerint pénzügyi gondokat jelez. Ez pedig magyarázatul szolgálhat arra, hogy Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő kezdeményezésére miért kellett a nyáron mindenféle előjel nélkül, rapid módon átírni a hazai sör- és üdítő italpiac szabályait.

A gazdálkodás rövid távú finanszírozása nem megfelelően biztosított. A hosszú távú likviditás gyengült – olvasható a Csíki Sör Magyarország Kft. 2019-es beszámolójában.

Ezek a mondatok nem csengenek túl jól és a számok is arról tanúskodnak, hogy a cégnek nem jött kimondottan rosszul, hogy a kormánypárti kétharmad úgy írta át a kereskedelmi szabályokat, hogy az éppen az erdélyi székhelyű társaság számára lett kedvező.

A Kósa Lajos-féle törvénymódosítás úgy írta át a szabályokat, hogy megszüntették a termékkizárólagosságot biztosító szerződések rendszerét. Az ilyen szerződések a politikus szerint korlátozták a versenyt és hátrányosak voltak a hazai kézműves-, kisméretű gyártók és forgalmazók számára. Így a jövőben már a csapolt sörök húsz százalékának kisüzeminek kell lenniük azokon a vendéglátóhelyeken, amelyek szerződésben állnak a nagy gyárakkal.

További részletek a Menedzsment Fórum cikkében olvashatók.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...