BEZÁR

Közösségi média

A gyalogosokat jobban védenék, az autósok ellenben még várhatnak a fejlesztésekre

Pirosan csillogó zebrákat festenek fel Debrecen több balesetveszélyes helyén a napokban, tudtuk meg Balázs Ákos alpolgármestertől, ugyanakkor kérdésünkre adott válaszaiból kiderült az is, hogy a Vértesi úti vasúti átkelő nem lesz se szebb, se jobb, mint volt, és azt sem tudni, hogy mikor haladhatnak át ott ismét az autósok.


zebra - közlekedés

Koppányi Szabolcs

Iskolakezdésre készen lesznek az új gyalogátkelők

A zebra átfestését végző munkások némi fennakadást okozva a forgalomban, de gyorsan haladtak a munkájukkal: mire a sajtótájékoztató véget ért, szinte el is készültek egy zebra átfestésével.


zebra - közlekedés

Koppányi Szabolcs

Balázs Ákos alpolgármester pénteki – augusztus 28. – sajtótájékoztatóját a Szabó Kálmán utcán tartotta, ahol fontos, a közlekedésbiztonságot segítő fejlesztésként jelentette be: 9 debreceni helyszínen a gyalogos átkelőhelyek megerősítését feltűnő színnel és rajta csillogó porral, ami azokat este könnyebben észlelhetővé teszi. Elmondta, terveik szerint az iskolakezdésre elkészülnek ezekkel a munkálatokkal. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány miatt feszültebbek az emberek a közlekedésben is, ezért nagyobb odafigyelés szükségeltetik.

Mint elhangzott, közlekedési lámpák által nem támogatott gyalogátkelőket igyekeznek ezzel a módszerrel erőteljesebbé tenni Debrecenben. A Debreciner kérdésére adott válaszából úgy tűnik, hogy nem tervezik afféle figyelemfelhívó piktogramoknak a felfestését a zebrákhoz, amiket egyre több városban használnak az országban (legutóbb Szombathelyről szólt a helyi média), s amiket idén februárban két jobbikos politikus, Herpergel Róbert és Keresztesy Gergő ajánlott Debrecenben.

A 9 helyszín, ahol az új típusú zebrafejlesztés történik Debrecenben:

– Víztorony utca (Dobozi kispiacnál)
– Széchenyi utca és Zelemér utca kereszteződése
– Csapó utca és Pacsirta utca kereszteződése
– Pósa utca (a Torockó utcánál)
– Bartók Béla út és Szotyori utca kereszteződése
– Szabó Kálmán utca (a Petőfi Sándor Általános Iskolánál)
– Dóczy József utca és Martonfalvi utca kereszteződése
– Egyetem sugárút és Poroszlay utca kereszteződése
– Gönczy Pál utca (a Gönczy Pál Általános Iskola előtt)


zebra - közlekedés

Koppányi Szabolcs

Még nem tudják, mikor adják vissza az autósoknak a Vértesi úti vasúti átkelőt

A közlekedésbiztonsághoz, illetve annak minőségéhez csatlakozó másik témában is megkérdezte a Debreciner Balázs Ákost.

A napokban igen nagy felháborodást váltott ki egy hír Debrecenben a Tégláskertben és az Epreskertben élők között, illetve másokból is, akik arrafelé közlekednek, át a síneken. A Vértesi úti vasúti átkelő hónapok óta le van zárva a gépjárműforgalom elől, ám a hírek szerint nem történik semmiféle érdemi változás, ami az ottani áldatlan állapotokat megszüntetné. A korábban tervezett alul- majd felüljáró kivitelezése a legújabb önkormányzati hírek szerint több évet csúszik, leghamarabb 2 év múlva kezdhetik el.

Vagyis a vasúti sínek korszerűsítésével együtt most nem történik meg a korábban beígért fejlesztés. A 2014-es bejelentés szerint egy korszerű aluljárónak 2020-ra fel kellett volna épülnie ott. Ebből lett aztán egy tervmódosítás, ami felüljáróvá változtatta a tervet. Viszont most csak az fog történni, hogy amikor a síneket ezen a szakaszon rendbe tették, a jelenlegi állapotokat állítják vissza az autósok számára.

Megkérdeztük tehát Balázs Ákost, hogy miért húzódott el ez a beruházás, illetve ha már egyelőre semmit sem fog javulni az autósok számára a síneken való átkelés a Vértesi útnál, legalább vissza kapják-e annak lehetőségét mielőbb.

A politikus azt válaszolta, hogy állami beruházásról van szó, ezért érdeklődésünkkel a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-t keressük.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1 ezer forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...