BEZÁR

Közösségi média

Debreceni baki: A kormány államosított, de becsúszott egy kis hiba – hvg.hu

Nem világos, hogy a kormány mihez akar kezdeni a Dispomedicorral, illetve a cég vagyonával, eszközeivel – egyáltalán akar-e bármit.

hvg

Rosszul hivatkozta meg a hivatalos dokumentumokban a kormány a felszámolás alatt álló debreceni Dispomedicor orvosieszköz-gyártót, amikor stratégiai jelentőségűvé minősítette, és ezzel államosította a felszámolását – írja a hvg.hu.

A kormány egy július 20-i rendeletével stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Dispomedicort, ezt követően, 24-én a Debreceni Törvényszék Gazdasági Kollégiuma máris kijelölte az új felszámolót, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft-t (NRN). Ez a normál ügymenet, a stratégiai jelentőségű cégek csőd- és felszámolási eljárásait ugyanis az állami NRN intézi. Jelen esetben azonban került egy kis porszem a gépezetbe, a kormányrendelet ugyanis a Dispomedicor „csődeljárás alatt” nevű cégre vonatkozott – ilyen nevű cég azonban nem létezett, mivel a Dispomedicor csődeljárása már a hónap elején felszámolásba fordult, a neve így Dispomedicor „felszámolás alatt”-ra módosult.

A különbség ugyan apró, de nem mellékes, nem világos ugyanis, hogy így hatályos-e a Dispomedicor stratégiai minősítése, és ha nem az, nem volt-e jogsértő az új felszámoló kijelölése. „Esetünkben kétségkívül súlyos hiba történt a debreceni törvényszék részéről” – véli Nagy Antal, a Dispomedicor elnök-vezérigazgatója. A cégvezető által megkérdezett szakértő szerint a debreceni törvényszék gazdasági kollégiuma egyértelműen súlyos hibát követett el, ugyanis nincs joga és lehetősége mérlegelni, hogy egy megkésett kormányrendelet valójában kire vonatkozott, vagy hogy mi volt a kormány szándéka.

Nem világos, hogy a kormány mihez akar kezdeni a Dispomedicorral, illetve a cég vagyonával, eszközeivel – egyáltalán akar-e bármit. Vélhetően igen, nyilván nem véletlenül minősítették stratégiai jelentőségűvé, ezzel államosítva a csődvédelmét/felszámolását. Az egészségügy, beleértve az eszközgyártást a járvány miatt a közérdeklődés középpontjába került, a kormányban pedig árgus szemekkel figyelik, miről mit gondolnak a választók.

Egyelőre csak tippelni lehet, ki vásárolná meg a vállalat eszközeit, Nagy Antal szerint szóba jöhet a Debreceni Egyetem, vagy esetleg az Adorján-Tex állami kft., amely a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága irányítása alatt, fogvatartottakat foglalkoztatva, a járvány kitörése óta fokozottan ráállt a maszkgyártásra, amit már korábban is végzett.

További részletek a hvg.hu cikkében olvashatók.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...