BEZÁR

Közösségi média

Korábbi kritikáik ellenére ellenszavazat nélkül ment át a ’Debrecen 2030’ terv a DK által elnökölt Pénzügyi Bizottságon

Egy 3 oldalas dokumentum alapján kapta meg Papp László polgármester a bizottsági tagok támogatását. Ugyanerről szavaz majd a koronavírus-járvány utáni első közgyűlés holnap.


Debrecen 2030
A Fidesz hirdetése
Facebook

Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció debreceni elnöke az elmúlt hetekben a közösségi oldalán több alkalommal is élesen kritizálta a – részleteiben a nyilvánossággal mindmáig nem ismertetett – Debrecen 2030 fejlesztési tervet, amit ő június 10-én „hangzatos, színes, szagos és hazug” koncepciónak
tartott. A június 12-én közzétett írását rögtön azzal kezdte: „a csillogó külsőségek között, kormányzattal közösen bejelentett Debrecen 2030 program körül valami nagyon bűzlik”, a bejegyzést pedig azzal a kérdésfeltevésével zárta: „a Debrecen 2030 program valójában nem más, mint a kormányfő haverjainak, családtagjainak, oligarcháinak debreceni piacszerzése”.

Június 18-i posztjában Varga azzal kapcsolatos aggályait is kifejezte, hogy a város és a kormány úgy állapodott meg a – Palkovics László miniszter elmondása alapján 600 milliárd forintos – tízéves fejlesztési tervről, hogy ahhoz nem készült hatástanulmány, valamint azt sem lakossági egyeztetés, sem közgyűlési vita nem előzte meg.


Varga Zoltán és Vaszkó Imre
Varga és Vaszkó a tavalyi önkormányzati választás kampányában
Koppányi Szabolcs

A bizottságban nem mondott nemet a DK

Ilyen előzmények után tárgyalta június 23-án a debreceni önkormányzat – eddig a járványhelyzet miatt szünetelő – Pénzügyi Bizottsága Debrecen 2030-ig szóló városfejlesztési stratégiáját. Az országgyűlési képviselővé vált Vargát időközben párttársa, Vaszkó Imre váltotta a bizottsági elnöki tisztségben. Az önkormányzati média tudósítása szerint a határozati javaslat pontjait ellenszavazat nélkül fogadta el a bizottság. A Dehír anyagából nem derül ki, hogy Vaszkó Imre – valamint a szintén nem fideszes Illyés János képviselő (Civil Fórum) és Pallás György (MSZP) külsős bizottsági tag – a tartózkodást vagy a támogató szavazatot választotta-e, de a témával kapcsolatban nem találtunk semmit a politikus közösségi oldalán sem. Kérdéseinkkel ezért levélben és telefonon többször is megpróbáltuk elérni Vaszkó Imrét, idáig sikertelenül. Amennyiben a politikus válaszol a kérdéseinkre, a cikkünket frissítjük.


Debrecen 2030

3 oldal alapján adtak felhatalmazást, folytatás a közgyűlésen

Ahogy a Debreciner azt elsőként megírta, a város vezetése és a kormány által közösen beharangozott Debrecen 2030 fejlesztési terv semmilyen nyilvános helyen nem elérhető. A Pénzügyi Bizottság – ahogy majd június 25-én a képviselő-testület is – egy 3 oldalas projektlista, valamint a már korábban ismertetett, 2023-ig megvalósítandó beruházásokra vonatkozó kormányhatározat alapján hozta meg döntését, annak ellenére, hogy a debreceni határozati javaslat 1. pontja úgy szól: „elfogadja a Debrecen 2030 fejlesztési programot és egyetért az abban érintett közlekedésfejlesztési, gazdaságfejlesztési, közmű-, oktatási, egészségügyi, kulturális, valamint energetikai tárgyú fejlesztési irányokkal és tervezett projektelemekkel”.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...