BEZÁR

Közösségi média

Nemzeti oltóanyag a koronavírus ellen – A debreceni kutatás tengelyében a vakcinafejleszés áll

A koronavírus-járvánnyal szembeni védekezéssel kapcsolatos kutatások és fejlesztések aktuális helyzetéről tartott online tudományos konferenciát az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A tanácskozáson Szilvássy Zoltán rektor ismertette a Debreceni Egyetemen folyó fejlesztéseket. Az országos operatív törzs mai sajtótájékoztatóján pedig elhangzott: saját vakcinán dolgoznak Debrecenben.


Szilvássy Zoltán
Szilvássy Zoltán
unideb.hu

Szilvássy Zoltán kiemelte, hogy az intézmény kutatás-fejlesztési tengelyében a vakcinafejleszés áll, melyhez kapcsolódóan a közelmúltban írt alá megállapodást az egyetem a Nemzeti Népegészségügyi Központtal – számolt be a tudományos konferenciáról a Debreceni Egyetem koronavírusoldala.

– Az együttműködés a koronavírus elleni vakcina kifejlesztését célozza, konszenzus van a vakcina típusáról, illetve rendelkezésre állnak a vakcinagyártáshoz szükséges technológiai elemek. A Debreceni Egyetem évtizedek óta szoros kapcsolatban van az egyetlen magyar tulajdonú oltóanyaggyárral. A saját fejlesztésű sejtvonal lesz az alapja a vakcinafejlesztésnek. Úgy gondoljuk, 2020 októberére eljutunk odáig, hogy kisszériás gyártásban preklinikai vizsgálatokat tudunk végezni szenzitív fajokon – idézi Szilvássy Zoltánt az Innovációval a járvány ellen című beszámoló.

Mint írják, a rektor kitért még az egyetemen folyó további kutatásokra, így a Meditop gyógyszergyárral közös, a hazai hidroxi-klorokin gyártás elindítását célzó projektre, valamint egy széles spektrumú anitvirális prevenciós készítményre.

Víruspusztító szőlőhéj

Szilvássy rektornak több érdekes megszólalása volt már a koronavírus kapcsán. Egy hónapja azt jelentette be a debreceni önkormányzati televízióban, hogy kifejlesztettek egy olyan lágypasztillát, mely a Debreceni Egyetem Mádi Bor Akadémiáján található szőlő héjában lévő flavonoidokat tartalmazza, ezek az anyagok pedig ’néhány perc alatt elpusztítják a koronavírust’.

Március elején pedig azt nyilatkozta a járványról, hogy „április végénél tovább ez nem nagyon fog tartani”.

Ígéretes


Operatív törzs: saját vakcinán dolgoznak Debrecenben
címmel számol be az mfor.hu a testület mai sajtótájékoztatójáról, ahol elhangzott: Debrecenben a kutatók már a magyar oltóanyag előállításán dolgoznak, mindez azért ígéretes, mert a magyar oltási rendszer „igen kiemelkedőnek számít” a világ országai között.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy együttműködésbe fogott a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem, hogy kifejlesszék a nemzeti oltóanyagot a koronavírus ellen. A kutatók már dolgoznak is, mert a világ többi országa mellett a magyaroknak is saját kutatási tervünk van egy saját vakcina előállítására.

Minden Debreciner-cikk a koronavírusról itt olvasható!

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...