BEZÁR

Közösségi média

MÁSIK FŐVÁROS

Tavaszi szél vírust szaggat?

Ez nem az a tavaszi szél, amelyet jókedéllyel megénekelhetnénk. Máskor talán sokszor megtettük, de most más szelek fújnak…

koronavírus

Welt

Nekem sem az jutott eszembe róla, mint ami az előző években szokott. Amikor például amiatt aggódtam, hogy milyen kárt okozhatott a szélfúvás a Debrecent övező kertségek egyikében lévő kertemben. Most viszont első, második, harmadik gondolatom egyként az, hogy vajon az erős szél szétszabdalja-e az esetlegesen levegőbe jutott tömény víruscsomókat olyan egyedi, magányos gonosztevőkké, amelyek egyenként már aligha okozhatnak bajt. Avagy éppen ellenkezőleg. „Hozzátapasztja” a vírust a levegőben kerengő mikroszkopikus méretű szennyeződésekhez. Amelyekből viszont bőven szokott lenni mifelénk. Persze jellemzően inkább zárt térben kerenghetnek a levegőben. De annyi sok, újabb és újabb gonosz tulajdonság derült ki akárcsak az elmúlt hónap alatt, amikor nálunk megjelent, erről a járványról, hogy vele kapcsolatban már a legvalószínűtlenebbnek tűnő tulajdonságait sem tarthatjuk teljesen képtelenségnek.

Egyébiránt a tudósok vizsgálják, hogy a levegőbe kerülő vírus mennyi ideig fertőzőképes. „A levegővel terjedés legtöbbször a levegőben szálló apró nyálcseppeket jelenti (ez a cseppfertőzés). A koronavírus esetében az aeroszolban (levegőben finoman eloszlatott folyadékrészecskékben), utazó vírusok is órákon át fertőzőképesek maradnak, ami azt jelenti, hogy elvileg ezek is képesek terjeszteni a fertőzést. Ezt eddig se bizonyítani, se cáfolni nem sikerült.. Annyi viszont biztos, hogy ha egy vírusoktól hemzsegő méretes nyálcsepp repül az arcodba, a fertőzési kockázat sokkal nagyobb, mint ha egy levegőben kallódó magányos vírus teszi ezt” – írja az újságunkon keresztül is elérhető Koronavírus kisokos. E szerint is a (szabad) levegő, ha kellő a távolság a vírus forrásától, alighanem a legkevésbé valószínűsíthető közvetítő, de azért nem meglepő, hogy ezt a forgatókönyvet szintén tanulmányozták. Hisz pár métert bizonyosan „maguktól” képesek „repülni” a vírusok. Már csak az hiányozna, hogy kiderüljön, a hátszél növelheti röptük hosszát..

Ugyanakkor a baktériumokról – bár egészen más képződményekről, mi több élőlényekről van szó – sem feltételeztük alapból, hogy egyik kontinensről bőven átfújja őket a poros talajszemcsékkel együtt a szél a másikra. S több ezer kilométerre származási helyüktől, az érkezési földrészükön az ottaniaknak ugyanúgy képesek betegséget okozni, amennyiben a kártékony, netán járványt okozó fajták közé tartoznak.

Visszatérve a vírushoz, s a számára végzetes időjárási jelenséghez, azt olvashattuk róla, hogy negyven fokos, száraz hőségben gyakorlatilag egy pillanat alatt kiszárad, elpusztul. Ám a világ nagy részén még jó sokáig egyáltalán nem ilyen időjárási értékek lesznek a jellemzőek. Más okok miatt egyébként sem igazán kívánatosak, de vélhetően attól még érkeznek az idén is ilyen hőhullámok. Ám erre, mint a járvány kioltójára aligha várhat a világ. Nem is teszi. Viszont már nem nevezik borúlátónak azon jóslatokat, melyek szerint legfeljebb a nyár tájékán sikerülhet a betegség járványszerű terjedését érdemben megfékezni.

Most mindenesetre önkéntes karanténomba besüt a nap, odakinn fúj, olykor csupán fújdogál a tavaszi szél, de egyik esetben sem érkeznek jó hírek a szelek szárnyán. Bár vannak biztatónak tűnő jelek is. Ám egyelőre nagyon nem lehetünk biztosak abban, hogy ezek a közeli győzelem jelei. És sajnos a járványtól sújtott országok, gyakorlatilag az egész világ, napi megbetegedési, halálozási adatai egyelőre inkább további vért, verítéket és könnyeket „ígérnek” ebben a – könyörtelen ellenfél ellen vívott – háborúban..

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...