Koronavírus: a debreceni beteg hat napja volt már itthon

Már négy felismert fertőzött van az országban. Lesznek-e debreceni ünnepségek? Fertőtlenítik a közösségi közlekedési eszközöket. Szigorította intézkedéseit a Debreceni Egyetem. Migránsozott egyet a fideszes országgyűlési képviselő.


koronavírus

„Egy Milánóban dolgozó debreceni férfi koronavírus tesztje is pozitív lett. A férfi rendszeresen ingázik az olasz nagyváros és Debrecen között. Február 29-én, szombaton hajnalban szállt le repülővel a hajdúsági megyeszékhelyen, a reptéri testhőmérséklet-ellenőrzéskor még nem volt láza. Később belázasodott, és a mentő a Kenézy Gyula Kórházba szállította, ahol elkülönítették, és mintát vettek tőle. Azóta bebizonyosodott, hogy megfertőződött az új koronavírussal” – tájékoztatott csütörtökön – március 5. – este a magyar kormány hivatalos koronavírus-oldala. A 69 éves férfi brit állampolgár, aki Debrecenben él.

A történtek újabb kétségeket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy van-e értelme a repülőtérő testhőmérséklet-mérésnek, ami egyébként is furcsán indult Debrecenben. A megfertőződött debreceni férfi hat napja volt már itthon, ennyi idő alatt számos „kontaktja” lehetett, ezek felderítése hozzátartozik a vizsgálatokhoz.


koronavírus - Portfolio

portfolio.hu

Fertőtlenítik a buszokat és a villamosokat

Papp László polgármester a közösségi oldalán fordult ismét a debreceniekhez. „A koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos helyzetet és a hazai megjelenést értékelve úgy döntöttünk, hogy újabb intézkedéseket vezetünk be Debrecenben. Arra kértem a DKV Zrt. vezetését, hogy intézkedjenek valamennyi közösségi közlekedési eszköz – autóbuszok, trolik, villamosok – esetében a naponta történő fertőtlenítés elvégzéséről.”

Lesz ünnepség március 15-én?

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap arról beszélt, hogy legkésőbb kedden születik döntés arról, megtartják-e a március 15-ei nemzeti ünnepen a központi ünnepséget. Ha az európai helyzet romlik, akkor kedden lemondják a központi ünnepséget, ha viszont úgy látják, hogy erre nincs szükség, akkor nem – tudatta a kormányfő. Más rendezvények esetében egyelőre a szervezőkre bízzák, hogy megtartják-e az adott eseményt vagy sem – mondta Orbán Viktor.

Kérdéses, hogy a debreceni megbetegedés után szabad-e megrendezni a március 14-re és 15-re tervezett hivatalos városi ünnepségeket. Attól lehet tartani, hogy igen csekély érdeklődés kísérné ezeket. Megfontolandónak tűnik, hogy az ünnepségeket mondja le a városvezetés, a két ünnepi szónok – Tasó László országgyűlési képviselő és Puskás István kulturális alpolgármester – zárt helyen, stúdióban mondja el beszédét, s az önkormányzati médiában és a közösségi hálón közvetítsék azokat a debreceniek számára.

Tegnap éjfél előtt arról is beszámoltak, hogy diagnosztizálták a 4. magyarországi koronavírus-fertőzöttet, aki a már ugyancsak fertőzéssel diagnosztizált egyik iráni diák iráni barátnője. Ő is már a Szent László Kórházban van.

Senki sehová! – a Debreceni Egyetem újabb intézkedései

Operatív Irányító Törzs alakult a Debreceni Egyetemen az új koronavírus-fertőzés elleni hatékony védekezés érdekében. A kockázatosnak ítélt területekre a dolgozók hivatalos utazásait felfüggesztették, az érintett területekről 3 héten belül visszaérkezett, valamint beteg hallgatóktól azt kérik, maradjanak otthon – adta hírül az egyetem honlapja. A DE Hallgatói Kapcsolatok és Szolgáltatások Központja (HKSZK) a kollégiumi hallgatókat arról tájékoztatta, hogy akik a koronavírus gócpontjának tekinthető területekről 21 napnál nem régebben érkeztek Magyarországra, azt kötelesek jelezni a kollégium vezetésének. Ezeknek a diákoknak a kollégiumi szobában kézfertőtlenítő szert biztosítanak, amelyet a hallgatók minden kilépésnél kötelesek használni. Az érintett szobák lakóinak figyelmét felhívják arra, hogy a közösségi tereket csak a legszükségesebb esetekben használják.

Halász képviselő rátalált a migránsokra

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának debreceni alelnöke, Halász János országgyűlési képviselő azt nyilatkozta az önkormányzati médiának, hogy Magyarországra a migránsok is hozhatnak fertőzést, ezért nagyon fontos intézkedés volt a tranzitzóna ideiglenesen bezárása. „…nagyon fontos, hogy a migránsok ne érkezzenek, ne jöhessenek be az országba, mert egyébként is veszélyeztetik a biztonságunkat” – mondta a fideszes képviselő a debreceni városi televíziónak.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!