VÁROSŐR

Eladó, kiadó…

Nem a szívem, ahogy az Apostol együttes énekli közismert (közismerten szirupos, giccses) számában, hanem Debrecen belvárosa. Legalábbis ez jut az eszünkbe a Piac utcán és környékén járva.


Debrecen régen - városkép

Emlékszem, még az „átkosban” (értsd szocializmus) volt egy kabaréjelenet, ami arról szólt, hogy nagy ködben nehéz a városban tájékozódni, mert az ember mindenütt ugyanazokat a Röltex, Vasedény, Cipőbolt, Közért, Patyolat stb. feliratokat látja. Az átkos előtti, még átkosabb időkben (amelyekről később kiderült, hogy dehogyis átkosak, inkább követendők), nyolcvan-száz esztendővel ezelőtt a cégfeliratok, Sesztina, Hangya, Gambrinusz, Hapák Fotó, Ruzicska cukrászda, Csiszár Jenő papír-írószer, Gondon úri szabó és társaik segítették az ember eligazodását, még ha nem is ismerte az utcákat.


Debrecen régen - városkép

Igaz, ami igaz, ezek emberöltőkön keresztül többnyire azonosak voltak, akár a szocialista éra unalmasan egy kaptafára készült boltjai. Aztán a rendszerváltással, privatizációval sok minden megváltozott. Például az üzletek tulajdonosai, profilja, cégtáblái. Kezdetben sokan úgy gondolták, itt az ideje gyorsan meggazdagodni, és nyíltak sorra a márkás luxuscikkeket kínáló boltok, drága éttermek. Ám sokan rádöbbentek, hogy mégsem jött el a Kánaán, jöttek a turkálók, műszaki bizományik, az olcsóbb és kínai gyorséttermek. Aztán, ha valakinek mégsem ütött be a biznisz, kitette az ominózus „Eladó, kiadó” táblát, és jött a következő vállalkozó, aki ugyanott, de más profillal képzelte el a boldogulását. Megszokottá vált, hogy aki elindult a megszokott boltjába, egy hét múltán már teljesen más üzletet talált a helyén.


Debrecen régen - városkép

A plázák és szuper-hipermarketek világa aztán ezt a rendet is felforgatta. A nagy halak megették a kicsiket, csak a legélelmesebbek tudtak a piacon maradni. A Tesco, Auchan, Penny, Aldi áraival a kiskereskedők nem nagyon tudnak konkurálni. A Plázában, Fórumban nem csak sokkal menőbb üzletet nyitni, mint mondjuk a Hal közben, de a vevő is több – csak a bérleti díjat kell valahogy kitermelni. A Fórum még csak tartja magát, de a Plázában egyre több a lepapírozott kirakat, az ismert felirattal.

A belváros – legalábbis a városnak az a kis része, amit annak lehet nevezni – még siralmasabb képet nyújt. Pár havonta nyílnak új boltok, majd ugyanennyi idő múlva ők is papírozhatják a kirakatot, új gazdára várva. Ronda és kiábrándító látvány. De ez a kapitalizmus (jelenlegi formája), kérem. Minden eladó, kiadó. Mi meg keressük, holt tudunk olcsóbban vásárolni, miközben a gazdaság – mint hirdetik hivatalosan – szédületesen ível felfelé.

Kövesi Péter írásai itt olvashatók: VÁROSŐR

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!