BEZÁR

Közösségi média

„Átkötés” a Vár utcán? Vége a sétálgatásnak?

A Papp László polgármester sajtótájékoztatóján elhangzottakból úgy tűnik, hogy átadják a gépkocsiknak a széles járdát.


Vár utca

NT

Még mielőtt megismertették volna az önkormányzati képviselőkkel és a város polgáraival Debrecen 2020. évi költségvetésének tervezetét, Papp László sajtótájékoztatón beszélt a főbb irányokról és számokról.

Az eseményről beszámoló tudósításában azt írja az önkormányzati média a Papp László által elmondottakat ismertetve:

A városközpont esetében az egyik legfontosabb a nyugati kiskörút harmadik üteme, amit idén szeretnének elindítani, 1,7 milliárd forintot terveznek erre. Hamarosan indul a Dósa nádor tér felújítása is, a Vár utcán pedig egy átkötést alakítanak ki, megnyitják a tanítóképző felé vezető szakaszt. Folyamatban van a Déri tér felújítása és a Vármegyeháza utca környékének fejlesztése, emellett a Petőfi tér átépítését is ebben az évben tervezik elindítani. A Bem tér modernizálása is ennek az évnek a feladata.


Papp László
Papp László polgármester a költségvetési sajtótájékoztatóján
Facebook

Debrecen hivatalos önkormányzati honlapján is megjelent egy összefoglaló ismertetés a város 2020-as költségvetéséről, ebben azonban nem szerepel a Vár utcai „átkötés”:

A legjelentősebb fejlesztés a kiskörút harmadik ütemének elindítása lesz a Hatva utca és a Mester utca közötti szakaszon, de jelentős változást hoz a Dósa nádor tér átépítése, valamint a Déri teret és a Vármegyeháza utca környékét érintő zöld város program, amely kiegészül a Petőfi tér és a Bem tér korszerűsítésével is.


Vár utca
A Vár utca az 1970-es évek végén – akkor még végig járható volt gépkocsikkal

Áttekintettük az önkormányzati honlapon a költségvetés tervezetéről szóló polgármesteri előterjesztést,
amit ezen a héten csütörtökön, február 13-án fog tárgyalni a közgyűlés. Ebben a terjedelme dokumentumban egyetlen egyszer sem szerepel a Vár utca és annak „átkötése”.

Ezután alapos „mélykereséssel” megvizsgáltuk a hivatalos önkormányzati honlapot (debrecen.hu) és az önkormányzati média honlapját is (dehir.hu), s egyikben sem találtunk olyan közleményt, publikációt, hírt, tervezetet, ami a Vár utca „átkötéséről” szólna.


Vár utca
Ez a jelen már elég régóta
NT

Vár utca
Itt járnak majd az autók?
NT

Mi is ez az átkötés?

Közlekedésben jártas szakemberek tájékoztatása szerint Papp Lászlónak ez a kijelentése („a Vár utcán pedig egy átkötést alakítanak ki, megnyitják a tanítóképző felé vezető szakaszt”) arról szól, hogy a jelenlegi zsákutcát megnyitják a Kálvin térre, a villamos sínek felé. A széles járda – ami az Udvarház északi házsora és az Új Városháza között van, Csokonai Vitéz Mihály szobra és az azt körülvevő gondozott virágágyások mellett – helyén vagy éppen magán a járdán egy kétsávos útszakasz lesz a gépjárműforgalom számára, s ezzel megszűnik a zsákutca és nyilván maga a járda is.


Vár utca
Debrecen egyik legszebb virágos parkja az utóbbi években mindig az Új Városháza előtti volt
NT

A szakemberek szerint valószínűleg erre a – korábban nem tervezett vagy legalábbis nyilvánosan el nem ismert – változtatásra azért van szükség, mert a Dósa nádor tér sétálóövezetté alakításával az ott megszűnő gépjárműforgalom miatt komoly közlekedési gondok várhatóak a belvárosban, s ezek enyhítését szolgálná a Vár utca „átkötése”, ami nyilvánvalóan együtt jár majd a Kálvin tér jelenlegi nyugalmának végével, s ami miatt jelentős veszélyforrássá válhat a városnak ez a része például a közvetlen környéken található iskolákba járó gyerekek számára.

Ha nem ezt jelentené a Vár utca „átkötése”, akkor arról minden bizonnyal hamarosan tájékoztatni fogja a város lakosait Papp László polgármester, a hír elsődleges forrása, s arról mi is beszámolunk olvasóinknak.


Vár utca
Amikor még macskaköves volt

A költségvetést megszavazó testületi ülésen bárki részt vehet: február 13-án, csütörtökön 9 órától lesz a Régi Városházán.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...