„Fake news” és „sajtóhisztéria” a debreceni városvezetés szerint, a kérdéseinkre azonban továbbra sem válaszolnak

Bensőséges sajtótájékoztatókon méltatják a város 2020-as költségvetését. Elbocsátásokról és a Sesztina Galéria bezárásáról nem beszélnek.


Modem

NT

Február 3-án a Debreciner írta meg elsőként, hogy a debreceni kulturális intézmények életét közelről ismerő, egymástól független források egybehangzóan azt állítják: 16 alkalmazottjának elbocsátására készül a Modem, valamint forrásmegvonások miatt bezár a B24 Galéria és a Sesztina Galéria is.

Még a cikkünk megírása előtt levélben érdeklődtünk Puskás István kulturális alpolgármestertől a konkrétumokat illetően. A megkeresésünkre a politikus azóta sem reagált. Habár Koroknai Edit, a Modem ügyvezetője érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy még nem dőltek el véglegesen ezek a kérdések, a művészeti témákkal foglalkozó artPortal a hét elején úgy értesült, hogy a harmadával csökkentené a debreceni önkormányzat az intézmény költségvetését.

Puskás szerint több pénzből gazdálkodhat a Modem, de a kirúgásokat nem cáfolta

Papp László polgármester február 6-án tartott sajtótájékoztatóján mutatta be Debrecen 2020. évi költségvetését. Az eseményen – amelyre a Debreciner nem kapott meghívást – Papp „fake news”-nak nevezte azokat a híreket, amelyek szerint Debrecen forrásokat von el a kulturális szférától.


Debreceni közgyűlés – 2020. január 23.
Papp László polgármester a debreceni közgyűlésben
Koppányi Szabolcs

Február 7-én pedig Puskás István alpolgármester tartott sajtótájékoztatót a városi költségvetés kulturális életre vonatkozó elemeiről. A szerkesztőségünket erről az eseményről sem tájékoztatták előzetesen, így nem állhatott módunkban nyilvánosan is kérdéseket feltenni a hivatalos leveleinkre nem válaszoló kulturális városvezetőnek. Az önkormányzati média beszámolójából kiderül, hogy Puskás elmondása alapján a tavalyi 312 millió forint helyett idén 316 millió forintból gazdálkodhat a Modem (a növekedés nem teljesen 1,3 százalékos). A Modemre tervezett pénz egyébként a kulturális intézmények működtetésére szánt 6,1 milliárd forintnak valamivel több mint az 5 százaléka.

Puskás arról is beszélt: a B24 Galéria működését átalakítják, hogy fiatalokból álló „közösségi szerveződéseknek” is otthont adhasson. Nem beszélt ugyanakkor arról, hogy miért döntött a városvezetés a Sesztina Galéria bezárása mellett (információnk szerint a héten már ki sem nyitott), valamint arról sem, hogy a 4 millió forinttal megnövekedett finanszírozás mellett miért van szükség a Modemben jelentős mértékű létszámcsökkentésre.


Debreceni közgyűlés – 2020. január 23.
Puskás István alpolgármester a debreceni közgyűlésben
Koppányi Szabolcs

A „fake news”-t emlegető Papp polgármestert követve Puskás már „sajtóhisztériá”-ról beszélt az önkormányzati média tudósítása szerint – később a cikküket finomították. (Eredetileg ez szerepelt az önkormányzati hírportálon: ’A Modem körüli „sajtóhisztéria” kapcsán elmondta..’ Amit később átírtak erre: ’A Modem körüli szóbeszéd kapcsán elmondta..’)

Több alkalmazottat már elbocsátottak

Információink szerint egyébként a Modem már a héten megvált több próbaidőn lévő dolgozójától, más alkalmazottakat pedig arról értesítettek, hogy a februárban lejáró szerződésüket nem hosszabbítják meg. Hasonló fejleményekről számolt be február 7-én a Népszava is, a lap úgy tudja, szakmai indoklás nélkül mondtak fel kurátoroknak és teremőröknek, valamint a B24 Galéria vezetőjét, Szoboszlai Lillát is elbocsátották. A Népszava értesülése szerint a galéria a Debreceni Egyetemhez kerülhet a Modemtől.

A leépítések és átalakítások minden bizonnyal érzékenyen érinthetik a debreceni kulturális életet, arról azonban nincs tudomásunk, hogy a kulturális szféra debreceni szereplői bármilyen – akár szervezett, akár spontán – módon hangot adnának egyet nem értésüknek, fellépnének a kulturális városvezetés intézkedéseivel szemben.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!