BEZÁR

Közösségi média

800

Gyöngyöspata újratöltve, avagy az emberi jogtalanságok…

Gyöngyöspata ma sem más, mint az aljas politika játszótere. Ahol a gyűlölet közüggyé lett, ott valakire haragudni kell…


Gyöngyöspata

Mottó: Mert vannak a kiválasztottak…

Most elhagyom a cukormázat és a körítést

A független magyar bíróság ítéletét be kell tartani. Kb. ennyi. Ezt szajkózzák az ellenzéki pártok. Kb. ennyit. Ha kapnak egy kérdést, hogy annak is adnának-e kártérítést, aki 300 órát hiányzott, vagy annak az érintettnek is, akinek az az anyja tanárt bántalmazott, megint elverklizik ugyanazt. Talán azért, mert egyébként – jogérzék híján – annyira sem futja kútfőből, hogy azt mondják: „Majd, ha bíró leszek, és hasonló ügyben kell döntenem, akkor a szabad mérlegelési jogkörömben megnézem, mennyit nyom a latba ez a körülmény a per tárgya szempontjából, amit említett, és akkor majd dönteni fogok. Most nem vagyok bíró!” Jelen esetben pedig a konkrét ügy bírái úgy döntöttek, hogy nem releváns az ügy megítélése szempontjából az a körülmény, amit Ön említett. Nyugodjon bele kérem, és ne próbálja a Fidesz malmára hajtani a vizet egy ítélt dologban azzal, hogy engem provokál, tőlem vár megerősítést vagy elutasítást! Kicsit úgy hangzik ez nekem, mint mikor az elítélt sokallja az ítéletet. Ott sem nagyon szoktak változtatni a büntetésen, mert nyög az elítélt, tessék belenyugodni a döntésbe!” – Ezt is mondhatnák hős ellenzéki politikusaink, de miért is állnának teljes mellszélességgel a bűnbak cigányok mellé? Még szavazatokat veszítenének! Cigány ellenzéki párt pedig „ugyi”, nincsen! A kispálya pedig kierőltetett magából egy közleményt… Ennyire képes, mi mást tehetne!


Gyöngyöspata

Fussunk egy kört a Gyöngyöspata-témában

Ugye tudják, hogy 2011-ben még az ég is tőlük zengett. Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, Betyársereg, a közbiztonság javításának égisze alatt a foglyul ejtett roma közösségek ügye, megvan? Magyarul, hogy a szélsőségesek körbe zárják a települést és rendőrösdit játszanak civilként. Megvan? No, azt azonban tudták-e, hogy az árva magyar rendőrség miért késlekedett annyit? Nem? Hát mi sem, és most sem! Legalábbis a valódi okát nem is fogjuk megtudni!

Volt egy-két titkos információ, amit a politikus urak eltitkoltak. (Összekaptak a képviselők gyöngyöspatai jelentésen – 2012.04.24. – origo.hu)

Tény az, hogy 2017. áprilisában „a Kúria megállapítja, hogy az alperes a 2011. március 1. és 2011. május 1. közötti időszakban a Gyöngyöspatán tartózkodó Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, a Véderő és a Betyársereg tagjaival szembeni intézkedések elmulasztásával zaklatást valósított meg a gyöngyöspatai roma közösség tagjaival szemben, amivel megsértette az egyenlő bánásmódhoz való jogukat. A Kúria az alperest a további hasonló jogsértéstől eltiltja.” Az alperes a Magyar Rendőrség volt. Na, ez is megvolt? (A Kúria szerint is jogsértő volt a rendőrség 2011-ben Gyöngyöspatán – 2017.04.03. – hvg.hu)

Nem magamtól vagyok ám ilyen okos. Adorján György barátom és régi kollégám összefoglalta már a gondolatait e témában, úgyhogy most az olvasó valószínűleg three in one jegyzetet kap tőlem! (Az ördög patkolt gyöngyöspatája – 2019.01.23. – Facebook)

Miért pazarlom a múltra a betűket? Talán azért, hogy megértsük a jelent.

2011-ben komoly politikai erők feszültek egymásnak. 2011. március 26-tól április 24-ig csak arról szólt a média, hogy szabad-e ott operett-katonáskodni és „megvédeni” a lakosságot, vagy nem szabad, miközben mindenki tudta, hogy a rendőrség az állami erőszakmonopólium egyedüli letéteményese. És a rendőrség hallgatott. Bizonyos vagyok benne, hogy nem magától tette. Nem maguktól nézték végig a rend őrei, hogy mindenféle izomemberek, feketeruhás kiképzetlen polgárőrök körbe állták a cigánytelepet, kísérgették a cigányasszonyokat rúdlámpával, napszemüvegben vagy éppen ostorral a közbiztonság égisze alatt, félelmet gerjesztve felnőttben, gyerekben, egyaránt.


Gyöngyöspata

Szerintem a Fidesznek kellett ez a hatásszünet, vagy kellett nekik egy kis idő, amíg el tudták dönteni, hogy mivel nyernek nagyobb szavazóbázist: azzal, ha hallgatólagosan átnéznek a történtek felett (és hadd regulázzák csak a cigányokat a jobbikosok), vagy azzal, ha fellépnek a jogtalanság ellen – szerintem. De jó! Egy egész állam gondolkodott azon, hogy fellépjen a cigányokat ért jogtalanság ellen azonnal, vagy várjon egy kicsit! Hadd szokják!
Végül vége lett az őrületnek, és 2011. év óta a civilek közbiztonsági tevékenysége rendőrségi kontroll alatt van, ami nagyon helyes.

Hogy Gyöngyöspatának mi volt ebben a szerepe? Tulajdonképpen csak annyi, hogy egy nem túl nagy település egy olyan szegregátummal, ahol a romák már megfelelő szinten voltak ahhoz, hogy hozzák az elítélendő viselkedésmintáikat. Lehetett volna Hajdúhadház, Cegléd, Devecser és még egy csomó másik település, de a terep és a polgármester személye (aki nem riadt volna vissza egy kis polgárháborús helyzettől sem), pont alkalmas volt egy kis jó cigányozásra!

Upsz, egy nagy ugrás vissza a jelenbe!

Gyöngyöspata ma sem más, mint az aljas politika játszótere.

Stációk

Részlet a Debreceni Ítélőtábla közleményéből (2019.09.18.):
„A másodfokon eljárt Debreceni Ítélőtábla annyiban hagyta helyben az elsőfokú bíróság ítéletét, hogy 2003-2017 között szegregált, ezen belül 2011-2012 között az érintett osztályban alacsonyabb színvonalú oktatás folyt. A 2011-2012-ig terjedő időszakra az ítélőtábla tanévenként 500.000 forintra emelte valamennyi felperes esetében a nem vagyoni kártérítést. Az azt követő évekre pedig tanévenként 300.000 forint nem vagyoni kártérítés megítélését látta indokoltnak. Ennek alapjaként külön bizonyítás nélkül is elfogadta, hogy káros egy gyermek fejlődésére nézve a szegregált, alacsonyabb színvonalú oktatás. A megítélt összeget a mai naptól számított 15 napon belül kell megfizetnie az iskolának, illetve a fenntartónak a diákok részére.” Itt olvashatják a teljes közleményt: Ítélet a gyöngyöspatai szegregációs ügyben. Egyébiránt az alperesek felülvizsgálati kérelme ügyében még döntés nem született, hiába lőtt vele bakot a térség parlamenti képviselője (valami Laci).

Aztán beindult a propagandagépezet, csak tudnánk, miért!

Csörögön hasonló eset miatt az állam 2019. december 23-án fizetett, mint a katonatiszt!
(Misi bácsi naplója – A csörögi roma fiatalok megkapták a kártérítésüket – 2020.01.28. – 168 óra)

Jaj, de nagyon rosszul lettünk attól, hogy a gyöngyöspatai önkormányzat és a KLIK tönkremegy a nem vagyoni kártérítés kifizetésében? Egy olyan országban, ahol az állam 2 milliárdot ad két mexikói templom renoválására, hogy ne soroljam a többi, az állam által önként vállalt, közpénzből történő adakozást! Ekkora blődséget, hogy egy a Fidesz által uralt önkormányzat tönkre megy, még nem hallottam. Tiszabőn, egy cigány faluban volt csődeljárás az önkormányzat ellen, de élnek és …fizettek.

Egy gyerekeket szegregáló város szemét talán pont a csődeljárás nyitná fel, hogy valamit nagyon rosszul csináltak! Mindjárt nem hurcolásznák másik településre a gyerekeiket a többségben élők már csak trendiből is, és azonos körülményeket teremtetnének minden iskoláskorú gyermeknek a tanuláshoz, igaz-é? Egyformán tanítanák őket! Nem illik ide mosoly jelet tenni, de higgyék el, hogy nagy mosollyal képzelgek a magukat felsőbbrendűeknek gondolt meglepett arcokon! Van egy barátom, az is állandóan csak „hűházik”!

Igen ám, de ebbe az „idilli” állapotba (a kis szájkaratéba) beleszólt országunk miniszterelnöke is. Kiderült, hogy nemzetünk jogász végzettségű vezetője – a gyöngyöspatai többségiek fejével gondolkodva – igazságtalannak tartja, hogy holmi cigánygyerekek munka nélkül, „horribile” összegekhez jussanak!


Gyöngyöspata - Orbán Viktor
A Fidesz hirdetése a közösségi hálós oldalaikon
Facebook

„Túl azon, hogy mi a jogi helyzet, meg mi a gazdasági helyzet, az nagyon fontos, hogy minél kevesebb olyan ügy legyen, ami sérti az emberek igazságérzetét.” „Én ugyan nem vagyok gyöngyöspatai, de ha ott élnék, mégiscsak megkérdezném, hogy az hogyan van, hogy egyébként valamilyen okból a velem egy közösségben, egy faluban élő, etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül. Miközben ezért a pénzért én nem tudom hány órát, hány napot vagy évet kell dolgozzak. (..) És azt gondolom, hogy ezeknek az embereknek igazuk van.” (O.V. 2020.01.09.)

Puff neki! Most hagyjuk a „cigányozós” részt, megszoktuk. Kevés a migráns. Kit érdekel mások gyűlölködése, rám nem hat?! Azt gyűlölök, akit én akarok, nem kell ahhoz nekem állami segédlet! Amúgy Horváth Aladár – az állam által már eddig jól megtépázott – Roma Parlament Egyesület elnöke 2020. január 17-én feljelentette Orbán Viktort becsületsértés és hivatali visszaélés miatt, amiben van is reláció, de fogadjunk, az lesz a végeredmény, hogy csak a magánvéleményét közölte a miniszterelnök, és csak a fantázia szüleménye az, hogy ő kollektíve sértegetett etnikailag meghatározható embercsoportokat, és dehogyis akarta befolyásolni a Kúria döntését, dehogy is, csak igazságtalannak érezte a kialakult szituációt, amikor egy illiberális demokráciában munka nélkül kapnak pénzt az etnikailag meghatározható magyar állampolgárok! (Hogy mások is szoktak, az nem érdekes! Hogy bizonyos sérelmeket nem lehet visszacsinálni, csak pénzzel kompenzálni, az se érdekes, és az se, hogy ezt perelték és ezt kapták a felperesek! Milyen érdekes!)

Ugye, van ez jogerősen ítélt dolog, ahol a Debreceni Ítélőtábla – függetlenül a Kúrián elbírálandó felülvizsgálati kérelem vizsgálatának eredményétől – nem tartja indokoltnak az ítélet végrehajtási részére vonatkozó felfüggesztést, magyarul: MOST TESSEN FIZETNI ALPRES, A TÖBBIT MEG MAJD MEGLÁTJUK!

ERRE MIT CSINÁL AZ ALPERES? NEM FIZET! Juszt se fizet, hanem gyógyítják a romák és a közérdemű agyát, hogy hát „lehet aztat másképpen is kompenzálni”, messze még a Kúria idézése, sok víz lefolyik még addig a Dunán, miért foglalkoztok azzal, aki eddig kiperelte nektek tőlünk a sok milliót, azok gonosz emberek, minek nektek a péz’, meg ilyenek – mintha hallanám! Jogászként kiver a víz, és kezdem sajnálni a cigányokat, pedig eléggé áldozathibáztatós típus vagyok, és látom a saját hibáinkat is, amiért részben minket is felelősség terhel. Részben. Azért, mert nem tudunk embertelen körülmények között, hosszú időn át bűntelenek maradni, és kitermeljük a saját elnyomóinkat, illetőleg olyanokat, akik bárkit lehúznának, csak nekik munka nélkül is jó legyen. Aki meg nem akar lehúzni senkit, az annyit is ér, mehet közmunkázni, vagy 28 200-ból éljen meg, mint hal a vízben!

Azt is megértem, hogy nem igazán fűlik az állam foga a fizetéshez, merthogy egy precedens igencsak kifizetőhellyé változtatná az önkormányzatokat és a mostani fenntartót.

Azt is megértem, hogy a stáb minden eszközt megragad, feketít, szórakozik azzal, hogy igazságos-e a 300 órát hiányzott gyermeknek is nemvagyoni kártérítést (mai jogi szóhasználattal sérelemdíjat) fizetni, és igazságos-e, hogy annak a gyereknek is jár, akinek az anyja lenyomott két sallert és egy kokit (de ismerős) valamelyik tanárnak.

Ez a dolguk. Kell hozzá gyomor, de ahol a gyűlölet közügy, valakire csak haragudni kell… Gyorsan megjegyzem, hogy a 300 órát hiányzott gyerek miatt valószínűleg megvonták a családi pótlékot és anyut-aput is megbüntethették, vagy el is vették tőle a gyereket, mit tudom én, van erre állami protokoll, nem? A verekedős anyu pedig börtönbe is került talán… Akkor meg? Őket duplán ítéljük el, mert ők a cigányok, ugye?

A Debreceni Ítélőtábla pedig kimondta, hogy ezek nem érvek, nem relevánsak a döntésében, és kész. Ő mérlegel még, nem baj? Ez is ismerős mostanában a kormány munkájából, nem? „Eddig így volt, most már így lesz, Babocsai néni, és kész.” – A polgár egy kicsit pukkasztja magát a Facebookon, aztán belenyugszik. Jöhet az újabb őrület! Bizony a mi miniszterelnökünknek is „durrogás” helyett bele kellene nyugodnia a független bíróság ítéletébe. Tudja, hogy a jog jogot szolgáltat, nem igazságot. Tudja! – Ez is vélemény. Az enyém. Nekem pedig, így lenne igazságos!

DE! .. és itt a történet csimborasszója!
Szombatra (2020. február 1-ére) a gyöngyöspatai romák ebédelni vagy uzsonnázni hívják a miniszterelnököt. Puff neki! Megint egy csavar a sztoriban!

Emberek! Telik-múlik az idő, és közben a „stáb” kikezdte a felperesek megbízott jogi képviselőit is. Beszélni akarnak az emberekkel. Az alperesek. Peren kívül! Tudják, milyen ez? Mint amikor a polgármester behívat, hogy „gyere csak be, Józsi! Hány H betűd van már? Ki akarod rúgatni magad?” Csak itt házhoz is mennek, vagy csak leveleznek az írni–olvasni is nehezen tudó felperesekkel!

Ha valami színpadias liberális maszlagról van szó ezzel az együtt ebédeléssel vagy uzsonnával, akkor megvetem a kitalálóit, mert nem szolgálja az érintettek érdekét! Ez az ötlet, csak arra jó, hogy szerepeljenek mások is, legyen egy kis provokáció erről az oldalról is és a nagy semmi! Esetleg beharangozó egy „tüncihez”!

Ha pedig arról van szó, hogy már megtörtént a „kiegyezés”, csak kell hozzá egy kis körítés, vállveregetés, amitől jó lesz az állam, és kedves a romákhoz, csak mondjanak le a kártérítésről vagy kérjék a per megszüntetését is érdekmúlásra hivatkozva, akkor szomorúan lehajtom a fejem és azt mondom: beteg világot élünk! Nem haragszom, testvéreim! Legyetek szerencsések és próbáljatok meg emberek maradni minden körülmények között!

A fentiek a véleményemet tükrözik, az igazságérzetem szerint írtam le minden egyes betűt. Szeretlek Magyarország! Szeretlek Hazám! Csak te szeretnél úgy engem, ahogy én téged!


Gyöngyöspata
Gyöngyöspataiak a tavaly őszi Roma Büszkeség Napján
Facebook/Gyöngyöspata Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Horváth Ferenc írásai itt olvashatók: 800.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...