A Fidesz és a Civil Fórum megszavazta az előterjesztést, amely hatáskört von el Debrecentől

Ismét az egyhangú szavazások dominálták a debreceni közgyűlést, amely kis híján bohózatba fulladt Papp László és Varga Zoltán szóváltását követően.

Az utóbbi hónapok alkalmaihoz képest viszonylag pontosan kezdődött 2020 első debreceni képviselő-testületi ülése január 23-án, a Régi Városháza tanácstermében. A közgyűlésen minden megválasztott képviselő részt vett, beiktatása óta először – a munkáját hivatalosan január elsején elkezdő – Puskás István külsős alpolgármester is jelen volt, Papp László polgármester, a többi alpolgármester és Szekeres Antal jegyző mellett az ő székének is sikerült helyet szorítani a kitágult pulpituson, ahol mostantól hatan foglalnak helyet.


Debreceni közgyűlés – 2020. január 23.
Galéria: Debreceni közgyűlés – 2020. január 23. (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Koppányi Szabolcs

Önként mondott le a város arról, amit a kormány egyébként is elvett volna

A kilenc napirendi pont többségét már-már hagyományosan kérdések és hozzászólások nélkül, egyhangú szavazással fogadta el a testület. Komoly vitát a harmadik és a negyedik eredményezett. Előbbi egy hatáskörelvonást eredményező előterjesztés volt: eddig Debrecen önkormányzata elsőfokú építésügyi hatósági feladatokat is ellátott, a 2019. évi CX. törvény értelmében azonban ez a hatáskör a továbbiakban a kormányhivatalhoz kerül át.


Debreceni közgyűlés – 2020. január 23.

Koppányi Szabolcs

A most tárgyalt előterjesztés arra hatalmazza fel a polgármestert, hogy megállapodást kössön az átadásról, a törvény rendelkezése szerint ugyanakkor Debrecen akkor is elveszítette volna e jogosítványát, ha ezt nem teszi meg Papp László. A határozati javaslat elutasítása tehát semmiféle jogkövetkezménnyel nem járt volna. A hatáskör kormányzati elvételét és annak módját sérelmezte hozzászólásában Kőszeghy Csanád Ábel (Jobbik) és Varga Zoltán (DK) is. Utóbbi arra hívta föl a figyelmet, hogy a demokrácia akkor működik jól, ha az emberek minél közelebb vannak a döntések meghozatalához. Papp a válaszában arról beszélt, hogy a kormányhivatal Debrecenben van, ezért nem kerül távolabb a döntéshozás azzal, hogy a kormány átveszi a hatáskört Debrecen város önkormányzatától.


Debreceni közgyűlés – 2020. január 23.

Koppányi Szabolcs

Gyurcsányozás és orbánozás közepette fogadták el az előterjesztést

A napirendi ponthoz kapcsolódóan verbális ütésváltásba kezdett Papp és Varga. Miután előbbi felvetette, hogy szerinte a DK-s Dobrev Klára éppen azon dolgozik az Európai Parlamentben, hogy ne Magyarországon dőljön el, mire költhetik itthon az uniós pénzeket, a DK-s politikus azzal vágott vissza, hogy Orbán Viktort „kedves vezetőnek” nevezte és az uniós pénzek ellopásával vádolta. Szerinte Dobrev épp azért lobbizik az Európai Parlamentben, hogy többek között Debrecen is megkaphassa azokat a forrásokat, amelyek különben a korrupció martalékává válnának, ha azokról a magyar kormány döntene. Erre Papp László egy jókora elmúltnyolcévezéssel reagált, kikérve magának azt, hogy Gyurcsány Ferenc exminiszterelnök pártjától kap kioktatást a tisztességről. A határozati javaslatról szóló szavazásnál végül a DK, az MSZP, a Jobbik és a Momentum politikusai nyomtak nem gombot, a Fidesz és a Civil Fórum támogatta az előterjesztést.


Debreceni közgyűlés – 2020. január 23.

Koppányi Szabolcs

Papp László meghívást kapott a DK-ba

A Csokonai Színház és a Vojtina Bábszínház közös állami és önkormányzati működtetésével kapcsolatos negyedik napirendi pontnál is megfogalmazódott egyes ellenzéki képviselőkben a hatáskörelvonás problémája, ezt mégsem tartották annyira lényegesnek, hogy ne támogassák a határozati javaslatot: Fodor Levente (Fidesz) nem nyomott gombot, tán éppen mással foglalkozott, a többi képviselő azonban egyhangúlag szavazta meg az előterjesztést.


Debreceni közgyűlés – 2020. január 23.

Koppányi Szabolcs

E napirendi pontnál a közgyűlés inkább emlékeztetett egy interaktív stand-up comedy előadásra, mint városatyák és -anyák döntéshozó fórumára. Papp Lászlónak a Csokonai Színház függetlenségével kapcsolatos hozzászólása után először Varga Zoltán szájából hangzott el az elmúlt évek talán egyik legnagyobb politikai képzavara: „a válasza a garancia arra, hogy közösen fogunk őrködni azért, hogy az ellenség keze ne tegye be ide a lábát és a kormányzati klán kulturális csápja ne taposson szét mindent, amit kultúrának neveznek”. Ezt követően azt mondta Pappnak, hogy ő, mármint a polgármester „majdnem DK-s”, még annak a lehetőségét is felvetette, hogy kitöltet vele egy belépési nyilatkozatot. Miután az egész terem nevetésben tört ki, Papp László a családi hagyományokra hivatkozva visszautasította Varga ajánlatát.


Debreceni közgyűlés – 2020. január 23.

Koppányi Szabolcs

Megérdeklődte a momentumos politikus debreceniségét

A napirendi pontok megtárgyalását követően a képviselőknek szokásosan lehetőségük nyílt az előterjesztésektől függetlenül kérdéseket feltenni a város vezetésének. Vaszkó Imre (DK) a Cívis Ház Zrt. által bérbe adott egyes ingatlanok alacsony bérleti díját kifogásolta, valamint kérte ezek felülvizsgálatát. Mándi László (Momentum) pedig a 35-ös főút Józsát Debrecen belterületével összekötő szakaszának kétszer kétsávosra bővítésével kapcsolatban kérdezett. Vaszkónak Papp László ígéretet tett, hogy megvizsgálják a kérdéses üzleteket, tájékoztatják őt a díjakról, míg Mánditól előbb megkérdezte, hogy debreceni-e, majd kifejtette, hogy a projekt valamikor a következő tíz évben fog megvalósulni, de mindenképpen csak azután, hogy átadták az új józsai autópálya-csomópontot.


Debreceni közgyűlés – 2020. január 23.

Koppányi Szabolcs

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!