Konstruktív, de kritikus ellenzéke akar lenni a Fidesznek a debreceni Momentum – Mándi Lászlót kérdeztük

Nem az a jó ellenzéki Mándi László szerint, aki „ráfekszik” a nem gombra. Úgy látja, hogy bölcsességre és kompromisszumkészségre is szükség lesz ahhoz, hogy az ellenzék közösen futhasson neki a 2022-es országgyűlési választásoknak – ők ugyanis ezt szeretnék.

Mándi László és Szabó Bence személyében 2019 őszén először adott önkormányzati képviselőket Debrecennek a Momentum. A téli politikai uborkaszezonban Mándi Lászlót, a párt helyi elnökét kérdeztük a Momentum önkormányzatban betöltött szerepéről, ellenzéki együttműködésről és a Fidesz általuk is megszavazott előterjesztéseiről.


Mándi László
Mándi László
Koppányi Szabolcs

A Momentum az önkormányzati választáson közös jelölteket állított Debrecenben a Jobbikkal és az LMP-vel. Megmaradt azóta az együttműködés valamilyen formában? Ha igen, egészen pontosan milyen területeken dolgozik együtt a három szervezet?

Az LMP és a Jobbik mint 2010 utáni ellenzéki pártok, a Momentum természetes együttműködő partnerei. Mindhárom párt egyetért abban, hogy Magyarországon rendszerváltásra van szükség, és ez a rendszerváltás nem képzelhető el az elmúlt 30 év politikai elitjének leváltása nélkül. Az önkormányzati választások óta még csak szűk három hónap telt el, így a három párt együttműködése leginkább az önkormányzati munka előkészületeiben, például a bizottsági helyekben való megegyezésben mutatkozott meg. A jövőben természetesen folytatódni fog az együttműködés akár közös előterjesztések, akár közös helyi akciók formájában. Emellett azonban az is fontos, hogy a választók lássák a Momentum saját karakterét is. Azt, hogy a Momentum holtversenyben a legerősebb ellenzéki párt, stabil helyi és országos szervezettel, önálló programmal és a pártok között egyedülállóan kritikus ellenzéki hozzáállással. A közös fellépések mellett így ezt is meg fogjuk mutatni a választóinknak.

Mi a célja a debreceni Momentumnak, mint a közgyűlésbe frissen bejutott szervezetnek a jelenlegi önkormányzati ciklusban?

A jelenlegi ciklusban a debreceni Momentumnak két kiemelt célja van. Egyrészt az, hogy felkaroljuk és az illetékesek elé vigyük az önkormányzat által részben vagy teljes egészében elhanyagolt területeket a közlekedés problémáitól a környezetvédelemig. Ebben számítunk a debreceniek segítségére is, akiket ezúton is biztatunk arra, hogy írják meg nekünk saját lakókörnyezetükkel kapcsolatos kérdéseiket, problémáikat akár e-mailben, akár a Facebookon keresztül. A másik célunk pedig az, hogy közelebb hozzuk és átláthatóvá tegyük a debreceniek számára az önkormányzati munkát. Utóbbiról szól a „megtudjuk, megosztjuk” szlogenünk is, amelyet közösségi oldalainkon használunk Szabó Bence képviselőtársammal. Tájékoztatni fogjuk a közvéleményt és a sajtót a közgyűléseken történtekről, illetve napirenden tartjuk azokat a kérdéseket, amelyeket a városvezetés elhanyagolna, de a debreceni emberek számára fontosak.


Mándi László
Mándi László
Koppányi Szabolcs

A Momentum önkormányzati képviselői – más ellenzéki szereplőkhöz hasonlóan – a 2019 őszi közgyűléseken számos alkalommal támogatták a Fidesz előterjesztéseit. Ennyire nagy az egyetértés a közgyűlésben a városvezetés és az ellenzéke között?

Egy ellenzéki nem attól jó ellenzéki, hogy „ráfekszik” a nem gombra, vagy tüntetőleg kivonul az ülésekről, ahogy tette ezt a Fidesz régebben, vagy más pártok mostanában a Parlamentben. Városunk kérdéseiben pedig egyenesen felelőtlenség lenne mindent gondolkodás nélkül leszavazni. Bizonyos előterjesztések esetében nehezen is tudnánk emellett érvelni, hiszen vannak támogatandó ötletei és előremutató tervei ennek a városvezetésnek is. Ezt ugyanúgy el kell ismerni, ahogy a hibákra pedig kíméletlenül rá kell világítani egy felelős ellenzéki politikusnak. Ahogy korábban is mondtam: konstruktív, de erősen kritikus ellenzéke leszünk Debrecen városvezetésének. Akkor is ilyenek maradunk, ha ettől különféle retorziókkal akarnak minket eltántorítani, mint például most decemberben, amikor éppen azért vett el tőlünk a Fidesz két felügyelőbizottsági helyet, mert nem szavaztuk meg a minden más ellenzéki párt által megszavazott előterjesztését.

Hogyan készül a Momentum a 2022-es országgyűlési választásokra? A látványos akciók vagy a csendes építkezés időszaka következik?

Egyben biztos vagyok: csendben ülve és várva nem lehet kormányt váltani. Ezt bizonyították többen, többször a rendszerváltozás óta. Természetesen az építkezés is elengedhetetlen része a sikernek. 2020 a Momentum számára egy ilyen építkezős év lesz, hiszen az ország számos önkormányzatában kell majd helytállnunk képviselőkként, polgármesterekként, alpolgármesterekként vagy éppen főpolgármester-helyettesként. Ráadásul tavaly hatalmasat nőtt a párt nemcsak támogatottságban, de szervezetileg is, így belső működésünket is ehhez kell igazítanunk. A Momentum 2022-ben kormányzati szerepre készül, amihez tökéletes felkészülési terep az önkormányzatokban zajló munka. A belső építkezés mellett azonban a látványos akciókról sem feledkezünk meg. A Momentum Mozgalom országosan és Debrecenben is sokszor fog hallatni magáról 2022-ig. A debreceniek pedig már a következő hónapokban találkozhatnak majd helyi kezdeményezéseinkkel.

Szorgalmazni fogja az együttműködést a többi ellenzéki párttal a debreceni Momentum? Ha igen, milyen formában képzelik el ennek a kereteit? Előválasztásokon vagy zárt tárgyalószobákon keresztül vezet az út az egy ellenzéki kihívó felé?

Mindenképpen szorgalmazzuk Debrecenben is a választási együttműködést az ellenzéki pártok között. Ahogy eddig is, ezután is az lesz a célunk, hogy minél átláthatóbb és legitimebb módon legyen kiválasztva az a jelölt, aki az adott választókerületben képviselni fogja az ellenzéket. Azt, hogy ez pontosan hogyan fog megvalósulni, egyelőre nem tudom megmondani. A Momentum döntéshozó szervei e kérdésben még nem hozták meg döntésüket. Az viszont biztos, hogy a legmegfelelőbb jelöltek kiválasztásához szükség lesz az együttműködő pártok döntéshozóinak bölcsességére és kompromisszumkészségére – nemcsak országos, hanem helyi szinten is.

Kapcsolódó írások:

A Debreciner korábbi cikkei, amelyekben szerepel Mándi László

Nem lesz akadálya annak, hogy megtalálják Debrecenben a legesélyesebb jelölteket 2022-re – véli Madarasi István

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!