Drágul a debreceni közétkeztetés, a tömegközlekedés, a parkolás és a temetői költségek is

A közgyűlésen kiderült, hogy távozik a Debreceni Nemzetközi Iskola igazgatója, az intézmény ösztöndíjára eddig csak tizenegyen jelentkeztek. Az ellenzéki javaslatokat a fideszes többség rendre leszavazta, az ellenzék pedig többnyire támogatta a polgármester előterjesztéseit.

A szokásosnál hosszabb, háromórás képviselőtestületi ülést tartottak november 28-án délelőtt a Régi Városháza tanácstermében. A 33 fős testületből a Momentum két képviselője hiányzott, a párt európai parlamenti képviselője, Cseh Katalin Facebook-bejegyzése alapján tudhatjuk, hogy más fiatal momentumosokkal együtt Strasbourgban vendégeskedtek. Kérdésünkre Szabó Bence, a Momentum önkormányzati képviselője megerősítette, hogy valóban ezért nem tudtak részt venni az ülésen, amely ünnepélyes eskütétellel kezdődött: a Pénzügyi Bizottság és a Józsai Településrészi Önkormányzat – korábban a többi társukkal együtt esküt nem tett – külsős tagjai próbálták kisebb-nagyobb sikerrel elismételni Papp László polgármester után a szöveget.


Debreceni közgyűlés - 2019. november 28.
Galéria: Debreceni közgyűlés – 2019. november 28. (a képre kattintva megnyílik a képgaléria)
Koppányi Szabolcs

A Klinikáknál olcsóbb, a mélyben drágább lesz a parkolás

Habár a 21 nyilvános előterjesztés többségét szokás szerint kérdések és hozzászólások nélkül, egyhangú szavazással fogadta el a közgyűlés, Papp László vitát generáló ügyeket is beterjesztett a képviselők elé. A legtöbb hozzászólás a parkolási szabályokról szóló önkormányzati rendelet módosítása kapcsán hangzott el. A tervezet szerint – itt ismertettük – a mélygarázsban történő parkolás díja bruttó 320 forint/óráról 400 forint/órára emelkedik, miközben a Klinikáknál éppen ellenkező irányú a változás: a Pallagi út Nagyerdei körút és Móricz Zsigmond utca közötti szakaszán az első két órában mindössze bruttó 200 forint/órára csökken a várakozás díja, de a napi parkolójegy is megváltható lesz 560 forintért.


Debreceni közgyűlés - 2019. november 28.

Koppányi Szabolcs

Kőszeghy Csanád Ábel (Jobbik) felvetette, hogy ezt a kedvezményes parkolást a Klinikák főbejárata előtti parkolóra is terjesszék ki. Papp László ezt az ötletet a strandfürdő miatti többletforgalom generálására hivatkozva elutasította. Gondola Zsolt Zoárdnak, a Civil Fórum képviselőjének kérdésére válaszul elhangzott, hogy a változások évi 15 millió forint pluszbevételt jelentenek a városnak. Varga Zoltán, a DK képviselője pedig arról beszélt, hogy szerinte a városi parkolás akkor működne jól, ha a járművek fluktuációja nagyobb lenne, miközben nem képződne ekkora nyereség. Szerinte a szombati napokon, valamint karácsony és újév között el kellene törölni a fizetős parkolást, a bevételkiesést ugyanis a város megengedheti magának. A DV Parking Kft. igazgatója a felvetésre reagálva elmondta, a szombati parkolás ingyenessé tétele évi 100 millió, a két ünnep közötti napok ingyenessé tétele pedig további 11 millió forint bevételkiesést jelentene. Madarasi István a megfelelő hatástanulmányt hiányolta: a Fidesztől azt kérte, 2020. február 28-ig tegyen le egy olyan koncepciót a testület elé, amiről lehet vitatkozni. A Civil Fórum, valamint a DK és az MSZP közös módosítójavaslatait ezt követően a Fidesz „letartózkodta”, mire a Fidesz eredeti előterjesztését a Civil Fórum képviselőinek kivételével mindenki megszavazta.


Debreceni közgyűlés - 2019. november 28.

Koppányi Szabolcs

Több előterjesztést is csak a Fidesz képviselői támogattak

Az ellenzéki képviselők közül a „nem” gombot az egész közgyűlés alatt csak Gondola Zsolt és Illyés János (mindketten Civil Fórum), valamint Kőszeghy Csanád Ábel (Jobbik) nyomták meg. Nagy ellenzéki egyetértést hozott a közétkeztetés díjának emeléséről szóló előterjesztés, amelyet csak a Fidesz képviselői támogattak. Varga Zoltán kifogásolta, hogy az inflációt meghaladó mértékben emeli az árait a szolgáltató cég, szerinte versengő ajánlatkérésre lenne szükség azért, hogy a város a lehető legkedvezőbb szerződést köthesse. Papp László erre elmondta, hogy a 2018-ban megkötött szerződést két nyílt közbeszerzési eljárás előzte meg, az elsőt pontosan azért érvénytelenítették, hogy kedvezőbb feltételeket érhessenek el. Az előterjesztést – ahogy az összes többit is – a fideszes többség az ellenzéki szavazatok nélkül is elfogadta.


Debreceni közgyűlés - 2019. november 28.

Koppányi Szabolcs

Egyetlen ellenzéki politikus sem támogatta a DKV jegy- és bérletárak emelését sem. Az előterjesztés szerint az előzetesen megvásárolt jegyek 330-ról 350 forintra, vezetőtől vásárolva 400-ról 450 forintra emelkednek, a felnőtt havi bérlet ára pedig 6600-ról 6800 forintra. Csak kormánypárti politikusoktól kapott támogatást a közterületek használatát szabályozó önkormányzati rendelet módosítása is: a tervezet szerint 5 százalékkal emelik a közterülethasználati díjat.

Varga kisbuszokat látna szívesen a temetőben

Egy önkormányzati rendeletmódosításnak köszönhetően átlagosan 3,4 százalékkal emelkednek majd a debreceni köztemetőkkel összefüggő díjak is, ezt az ellenzéki politikusok közül az MSZP-s Madarasi István mellett a DK mindhárom képviselője is megszavazta, annak ellenére, hogy Varga Zoltán a hozzászólásában kritikával illette a temetői autózás korlátozás nélküli lehetőségét. Szerinte gyakran előfordul, hogy idős embereknek kell kerülgetniük a sírok előtt parkoló autókat. Varga felvetette, hogy az autók helyett kisbuszok közlekedhetnének a köztemető területén belül.


Debreceni közgyűlés - 2019. november 28.

Koppányi Szabolcs

Távozik a nemzetközi iskola vezetője

Az „egyes gazdasági társaságokat érintő döntések meghozataláról” szóló 13-as előterjesztés tárgyalásakor Papp László bejelentette, hogy Öreg János személyes okokra hivatkozva elhagyja a Debreceni Nemzetközi Iskolát. A bejelentés láthatóan váratlanul érte az ellenzéki képviselőket. A döntés hátteréről a polgármester nem árult el részleteket, azt azonban az intézmény kapcsán megemlítette, hogy eddig 11 gyerek jelentkezett a városi ösztöndíjprogramra.


Debreceni közgyűlés - 2019. november 28.

Koppányi Szabolcs

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!