BEZÁR

Közösségi média

IV. Globális Klímasztrájk november 29-én – Debrecenben is

A Nagyerdőtől a Hal közig vonulnak.

Budapesten kihirdették a klímavészhelyzetet. Erről és több témában is született döntés a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén, november 5-én.


III. Globális Klímasztrájk - Debrecen, 2019. szeptember 27.
Galéria: III. Globális Klímasztrájk – Debrecen, 2019. szeptember 27. (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Koppányi Szabolcs

Az ország több városában lesz ismét klímasztrájk november 29-én.

Debrecenben 13.30 órakor indul a menet a Nagyerdőtől a Hal közig, részletek itt találhatók.

A fővárosi testület egyébként nagy egyetértésben, többek között fideszes szavazatokkal is döntött a klímavészhelyzet ügyében.

Budapest tehát elkezdte, vajon követik-e más települések is Magyarországon, illetve lesz-e országos kihirdetés? Debrecen is csatlakozik-e? S ha több város is kihirdeti a klímavészhelyzetet, közülük hány lesz kormánypárti és hány ellenzéki vezetésű? Nem mintha a klímakrízis különbséget tenne ilyen vagy olyan politikai elköteleződésű ember között.

„Aki szerint a klímaváltozás egy kommunista trükk, az nem normális”

Orbán Viktor

Klímavészhelyzetet kihirdethet egy település önállóan, és egy ország is. A lényege, hogy ezzel elkötelezi magát, hogy konkrét lépéseket tesz a jövőben a klímaválság helyi kezelését illetően. Budapesten ez jelenleg azt jelenti, hogy ezután a helyi döntéseknél, amelyek bármiféle szén-dioxid kibocsátással kapcsolatosak, kiemelten figyelembe veszik azt, hogy elkerüljék az éghajlatváltozást okozta károkat.

További terv, hogy a klímaváltozással kapcsolatos információk teljes nyilvánosságát kívánják biztosítani Budapesten, már ami a budapesti önkormányzati cégek működését illeti. 2020. augusztus 31-ig pedig átfogó vizsgálatot végeznek el a Fővárosi Önkormányzat és cégei, intézményei kapcsán, milyen hatást gyakorolnak az éghajlatváltozásra. A korábbi önkormányzati terveket is felülvizsgálják, amelyek rendkívüli időjárási helyzetek esetén a szükséges intézkedésre vonatkoznak. Végezetül eshetőségként vetik fel, hogy az önkormányzat és cégei karbonsemlegesek lesznek (valamikor a jövőben), illetve teljes egészében zöldenergia-felhasználók.

Hasonló elvárásokat egyébként Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatával szemben is megfogalmaztak az őszi tüntetésen (2030-ig karbonsemlegesség elérése Debrecenben, minél előbb európai szintű hulladékgazdálkodás és a körkörös gazdaság bevezetése).

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...