44 százalékos fizetésemelés a képviselőknek, bizottsági elnöki hely a DK-nak – nagy egyetértések a debreceni közgyűlésben

Az E.ON közérdekre való hivatkozás miatt kaphat meg egy közel 4 hektáros területet Debrecenben. A döntéssel az ellenzéki politikusok egy része is egyetértett.

Korábban már írtunk arról, hogy Debrecen közgyűlése felhatalmazta Papp László polgármestert, hogy tárgyalásokat folytasson a kormánnyal a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezéséről, illetve a Magyar Innováció Házának Debrecenben történő felépítéséről. Más fontos dolgok is történtek azonban a november 7-i képviselő-testületi ülésen.


Debreceni közgyűlés - 2019. november 7.
Galéria: Debreceni közgyűlés – 2019. november 7.
Koppányi Szabolcs

Még az eredeti előterjesztéshez képest is nagyobb mértékű emelés a képviselőknek

Rögtön az ülés elején egyhangúlag szavazta meg a testület a Szervezeti és Működési Szabályzat (SzMSz) módosítását: a korábban tervezetthez képest is nagyobb mértékben növekedett a képviselők tiszteletdíja. Az előterjesztésben eredetileg 26 százalékos emelés szerepelt, egy egyhangúlag elfogadott módosítóval azonban ezt 44 százalékra emelték, így végül 135 ezer forintról 195 ezerre nőtt az önkormányzati képviselők tiszteletdíja.

Megkérdeztük a képviselő-testületben jelenlévő ellenzéki szervezetek politikusait, hogy mivel indokolják a jelentősen megnövekedett képviselői tiszteletdíjat is tartalmazó SzMSz-módosítás megszavazását. Mándi László, a Momentum debreceni elnöke szerint a megemelt tiszteletdíj szintje más megyeszékhelyekhez, a budapesti kerületekhez, de némely kisebb városhoz képest sem nevezhető kiugrónak. „Az alapilletmény így a mostani bérminimum szintjén lesz, s előreláthatóan – a szokásjog alapján – 5 évig nem is fog változni. Abban bízom, hogy minden egyes képviselő a megemelt tiszteletdíjához mérten fog dolgozni az önkormányzatban a jövőben” – nyilatkozta Mándi.


Debreceni közgyűlés - 2019. november 7.

Koppányi Szabolcs

„Nem szerencsés, hogy az önkormányzati képviselők saját maguknak szabják meg a tiszteletdíjukat. Az emberek nagy része persze azt szeretné, hogy a politikus lehetőleg ne kapjon fizetést” – mondta Kőszeghy Csanád Ábel, a Jobbik képviselője a Debrecinernek, majd hozzátette: a képviselői fizetésemelésről ötévente szokott szavazni a közgyűlés, tehát a ciklus alatt várhatóan nem emelkedik a fizetésük.

Arra a kérdésünkre, hogy miért szavazta meg az SzMSz módosítását, Madarasi István, az MSZP önkormányzati képviselője tömören a következőt válaszolta a Debrecinernek: „azért, mert ugyanezt támogatta a Momentum, a Jobbik, a DK és a Fidesz. Konszenzusos döntés volt”.


Debreceni közgyűlés - 2019. november 7.

Koppányi Szabolcs

Varga Zoltánt, a DK debreceni vezetőjét sajnos ismét nem értük el telefonon. Kérdésünket elküldtük több e-mail címére is, amennyiben választ kapunk tőle, cikkünket frissítjük. Gondola Zsolt Zoárddal, a Civil Fórum elnökével sikerült beszélnünk, ő azonban továbbra sem szeretne válaszolni a Debreciner kérdéseire.

Az alpolgármesterek megkapják a milliós fizetésüket

A megválasztott politikusok szavaztak a polgármester és a négy alpolgármester fizetéséről is. Az előbbit kérdés és hozzászólás nélkül egyhangúlag megszavazták a képviselők, ami nem is csoda, hiszen Papp László juttatásainak összegét a törvény szabályozza. Az alpolgármesterek milliós fizetése kapcsán ugyanakkor lehetett számítani némi vitára. Ez azonban nem történt meg, kérdés és hozzászólás nélkül szavazta meg a közgyűlés az előterjesztést, mindössze a momentumos Mándi László és Szabó Bence, illetve a jobbikos Kőszeghy Csanád Ábel tartózkodtak.


Debreceni közgyűlés - 2019. november 7.

Koppányi Szabolcs

A DK adja az egyetlen ellenzéki bizottsági elnököt

Megválasztották az önkormányzat állandó bizottságainak tagjait is. Az előrejelzésünk teljesen pontosnak bizonyult, egyedül Madarasi István (MSZP) bizottsági alelnöki pozícióját nem találtuk el: egyszerű tagként kapott helyet a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottságban.

Ahogy korábban már megjósoltuk, Varga Zoltán lett a Pénzügyi Bizottság elnöke, de egy alelnöki posztot is kapott a DK: Vaszkó Imre vehet részt az Ifjúsági és Sportbizottság vezetésében. Ezen kívül Jánki József az Egészségügyi és Szociális Bizottságba, Gulácsi Anna Ilona pedig nem képviselő (külső) tagként az Ifjúsági és Sportbizottságban lett tag.


Debreceni közgyűlés - 2019. november 7.

Koppányi Szabolcs

A korábban a kérdéseinkre a DK-hoz hasonlóan nem válaszoló Civil Fórumtól Gondola Zsolt Zoárd a Tulajdonosi Bizottság, míg Illyés János a Pénzügyi Bizottság tagjává vált.

A Momentum, a Jobbik, az LMP és a Szolidaritás az általuk jelzetteknek megfelelő helyeket kapták a bizottságokban, ezzel kapcsolatban bővebben a korábbi cikkünkből tájékozódhatnak.

A gyárak érdeke közérdek a polgármester szerint

A közgyűlés szavazott arról is, hogy megkapjon-e ingyenes használatba az E.ON egy 3,9 hektáros, önkormányzati tulajdonban lévő területet, ahol az előterjesztés szerint „közcélú” transzformátorállomást hozna létre. Kőszeghy Csanád Ábel (Jobbik) egyedüli kérdezőként afelől érdeklődött, hogy miben merül ki a beruházás közcélúsága, hiszen tudható, hogy a transzformátorállomás az új BMW gyárat fogja kiszolgálni. Papp László polgármester érvelése szerint igenis közcélúnak számít az E.ON projektje, mivel nem csak a BMW-t, hanem más, a város büdzséjét gazdagító cégek működését is fogja szolgálni. Az előterjesztésnél Kőszeghy mellett a Momentum két képviselője, Mándi László és Szabó Bence tartózkodtak, a többi ellenzéki képviselő nem látott problémát a határozati javaslattal.


Debreceni közgyűlés - 2019. november 7.

Koppányi Szabolcs

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!