Betartja a szokásjogot a Fidesz: az ellenzékiek is kapnak bizottsági helyeket a debreceni közgyűlésben

Kőszeghy Csanád Ábel bizottsági alelnök lehet, a közgyűlésbe be nem jutó LMP-nek és Szolidaritásnak is jut a bizottsági helyekből. A DK, az MSZP és a Civil Fórum nem volt közlékeny a csütörtöki szavazás előtt.

November 7-én lesz az új debreceni képviselő-testület második ülése, ahol megszavazzák majd a bizottságok személyi összetételét is. A vonatkozó előterjesztésben ugyanakkor jelenleg, a közgyűlés kezdete előtt 24 órával még egyetlen név sem szerepel, így az ellenzéki szervezetek vezetőitől érdeklődtünk arról, hogy számukra mi várható.


Városháza

Mándi Lászlótól, a Momentum debreceni elnökétől úgy értesültünk, hogy a pártból Szabó Bence és Mikula Gyula (utóbbi nem képviselő, tehát külső tagként) az Oktatási és Kulturális Bizottságban, míg Mándi az Ügyrendi Bizottságban dolgozhat.

Kőszeghy Csanád Ábel, a Jobbik önkormányzati képviselője, korábbi polgármesterjelölt arról tájékoztatta a Debrecinert, hogy ő maga várhatóan a Tulajdonosi Bizottságban kaphat helyet, a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság munkájában alelnökként vesz részt, míg a szintén jobbikos – de nem képviselő – Bogdán Szabolcs a Józsai Településrészi Önkormányzat külső tagja lesz.

Madarasi István, az MSZP debreceni elnöke a bizottsági helyekkel kapcsolatos kérdéseinkre azt válaszolta, hogy megvannak a javaslataik a személyekről és a bizottságokról is, de ezeket nem szeretnék a nyilvánosság elé tárni. Az tehát, hogy az MSZP kiket és hová delegálhat, a november 7-i képviselő-testületi ülésen derül majd ki. A Debreciner tudomása szerint Madarasi egy bizottsági alelnöki helyre számíthat.

Az LMP nem jutott be a közgyűlésbe, az önkormányzati munkában mégis szerepet kaphat a párt, információink szerint Jármi Péter, a szervezet debreceni elnöke az Egészségügyi és Szociális Bizottság külső tagja lesz. Káposznyák István, a Szolidaritás országos alelnöke arról tájékoztatott minket, hogy ők is ebbe a bizottságba delegálhatnak egy külső tagot Szegedi Sándor személyében.

A választáson képviselői helyhez szintén nem jutó Párbeszéd megyei vezetőjétől, Dede Tamástól úgy értesültünk, hogy ők a bizottsági munkában sem vehetnek majd részt, valamelyik alapítványi felügyelőbizottságban lesznek érdekeltek, az ezzel kapcsolatos tárgyalások azonban akár hónapokig is elhúzódhatnak.

Az önkormányzati választáson a kompenzációs listáról legtöbb helyet megszerző Demokratikus Koalíció debreceni elnökét, Varga Zoltán eddig hiába próbáltuk meg elérni. Amint választ kapunk tőle a bizottsági helyekkel kapcsolatos kérdéseinkre, cikkünket frissítjük. (A Debreciner tudomása szerint Varga egy bizottsági elnöki helyre számíthat.)

A Civil Fórum várható pozícióiról pedig hiába várnánk tájékoztatást, Gondola Zsolt, a két képviselővel rendelkező szervezet elnöke ugyanis a legutóbbi próbálkozásunkhoz hasonlóan ismét nem kívánt válaszolni a Debreciner kérdéseire, nem kívánja tájékoztatni a Debreciner olvasóit.

Mint azt a napokban megírtuk, a korábbi havi 135 ezer forintról 170 ezerre növekszik a debreceni önkormányzati képviselők tiszteletdíja. Ez majdnem 26 százalékos emelés. Ezen kívül 10-ről 15 ezer forintra nő a parkolásra fordítható keret, továbbá bizottsági tagságonként 102 ezer forintot is zsebre tehetnek a politikusok, a bizottsági elnökségért pedig 170 ezer forint plusz jár, vagyis esetükben megduplázódik a képviselői illetmény végösszege. Nem képviselő, tehát külső tagok esetén az utóbbi 85 ezer forint tiszteletdíjat jelent.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!