BEZÁR

Közösségi média

Ellopták a debreceni zebrazászlókat

Azokkal toltak ki, akik a veszélyes átkelőt napi szinten használják. Akik hiába reménykednek figyelemfelkeltő megoldásokban, például jól látható figyelmeztető jelzésekre vagy veszélyt jelző sárga villogókra a gyalogátkelő előtt.


zebra zászló

Markos Levente

A választások előtt sokáig gondolkodtunk rajta, hogy lehetne felhívni a figyelmet Debrecen balesetveszélyes gyalogátkelőhelyeire. A helyszín kiválasztásánál kicsit magam felé hajlott a kezem, mert életem első munkahelyének (Debreceni terápiás Ház) bejáratához közel eső gyalogátkelőt szemeltük ki a Kishegyesi út 88. szám előtt.


Az átkelő olyan volt, mint sok más helyen. Sötét, rossz minőségű aszfalttal borított, a felfestés pedig elkopott. Éppen ezért úgy döntöttünk, megismertetünk Debrecennel egy itt még nem ismert félmegoldást, a zebrazászlót.


A használata igen egyszerű. A négy fényvisszaverő zászló közül az egyiket ki kell venni, azt feltartva át kell menni az úttesten, majd a túloldalon lévő másik tartóba kell helyezni.


zebra zászló

Markos Levente

A zászlók mellett naponta elhaladtam, és tanúja voltam, hogy sokan használják, első sorban a már említett szociális otthon lakói.


Minden probléma nem szűnt meg természetesen, de azok a lakók, akik kijárhatnak az intézményből, örömmel fogadták.

A gyalogátkelő egy ideig ugyanolyan maradt, aztán kisebb csoda történt, megtörtént a gyalogátkelőhely újrafestése.


zebra zászló

Markos Levente

Ezt komoly előrelépésnek tartottam azok után, hogy évekig ez az átkelő semmi figyelmet nem kapott, annak ellenére, hogy amikor itt dolgoztam (2011), még 280 pszichiátriai betegséggel, vagy értelmi fogyatékossággal élő ember lakott az otthonban, akiknek egy része, mint már említettem, kijárhatott a városba.


Az igazi csalódás ezután következett, a hét elején ugyanis feltűnt, hogy már egyetlen zászló sem található a tartókban.


Igazán nem értem, mi motiválja azokat, akik egy alig 1000 forint eszmei értékű barkácsolt zászlót eltulajdonítottak. Annyi biztos, hogy ez a cselekedet se nem menő, és nem az is LMP-vel toltak ki, hanem azokkal, akik a veszélyes átkelőt napi szinten használják. Akik hiába reménykednek figyelemfelkeltő megoldásokban, például jól látható figyelmeztető jelzésekre vagy veszélyt jelző sárga villogókra a gyalogátkelő előtt.


Mi csupán tenni akartunk az arra közlekedőkért; elsőként gondolva a sérültekre, idősekre, gyerekekre.


Markos Levente


zebra zászló

Markos Levente

Köszönjük a fotókat, a levelet! Másokat is biztatunk, ha van a debreceniek érdeklődésére számot tartó képük, észrevételük, akkor osszák meg velünk, küldjék el ide: szerkesztoseg_KUKAC_debreciner_PONT_hu! A beküldők inkognitóját tiszteletben tartjuk.

AZ OLVASÓ ÍRJA rovatunk további publikációi itt találhatók.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...