BEZÁR

Közösségi média

Magánügy vagy sem Papp László gyerekének magániskolába járatása?

Varga Zoltán polgármesterjelölt azt javasolja, hogy az új Debreceni Nemzetközi Iskola diákjainak legalább 30 százaléka ösztöndíjas gyerek legyen. Jelenleg egyetlen egy sincs.


Varga Zoltán - DK
Varga Zoltán
Koppányi Szabolcs

A nemrég átadott Debreceni Nemzetközi Iskola bejáratától nem messze tartott sajtótájékoztatót Varga Zoltán, a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás választási pártösszefogás polgármesterjelöltje. Szót emelt a magyar közoktatás javítása mellett és az ellen, hogy „a fideszes vezetők magániskolákba menekítik saját gyerekeiket, miután lezüllesztették az állami iskolákat”.

Varga Zoltán sajtótájékoztatójának az apropóját az adta, hogy a Népszava nyilvánosságra hozta: Papp László, Debrecen fideszes polgármester(jelöltj)e „az állami milliárdokból épült méregdrága magániskolába íratta be gyerekét”. Varga kijelentette, nem zavarja, hogy Papp László vagyonos ember, megengedheti magának, illetve gyerekének ezt az elitiskolát, ám úgy véli: „amit a mi és gyerekeink jövőjéből vettek el, milliárdokat, abból építik saját családjuk jövőjét”. Ráadásul ezzel elismerik, hogy a jelenlegi, állami felügyelet alatt álló oktatási rendszer nem jó. Kontrasztként felhozta Varga a pár száz méterre, szintén Pallagon lévő Balásházy János Középiskolát, ahol tudomása szerint „a tanárok tisztítószerekért kuncsorognak a szülőkhöz”.


Debreceni Nemzetközi Iskola
A Debreceni Nemzetközi Iskola épületkomplexumának részlete
Koppányi Szabolcs

Varga azt is kiemelte, hogy a jelenleg a Debreceni Nemzetközi Iskolában tanuló 54 gyerekből egy sincs, aki ösztöndíjas lenne, holott szerinte el kellene érni, hogy valóban a debreceniekért is legyen ez az iskola ,és más is részesülhessen belőle, nem csak a legvagyonosabb réteg. Indítványozta, hogy a teljes tanulói létszám mintegy 30 százaléka olyanokból álljon, akik debreceniek, de szüleik nem tudják előteremteni a milliós tandíjat, viszont tehetségük okán megérdemelnék ők is ezt az elit oktatást.


Varga Zoltán - DK

Koppányi Szabolcs

Varga Zoltán hangsúlyozta: „mondjuk ki, Debrecen város polgármestere egy állami pénzen fenntartott, de magániskolának tekinthető intézménybe járatja gyerekét. Ez magánügy. Igaza van Papp Lászlónak, amikor felháborodik azon, miért kutakodunk a családja után. Ám ugyanez a felháborodás kiülhetne az arcára akkor is, amikor párttársai kutakodnak a mindennapjainkban. Benéznek a hálószobánkba, eldöntik, ki a jó magyar – kinek hány gyereket kell ehhez szülni –, az egészségi állapotunkat és a pénztárcánkat kutatják. Papp László ebben nem következetes, hallgat mélyen. Amit sérelmez nálunk, nem sérelmezi saját pártjánál. Nincs már magánéletünk, mert a Fidesz mint nagy testvér próbál beleszólni mindenbe.”

Október 13-ika kapcsán buzdította a választópolgárokat, hogy változtassanak, „a mutyizó, saját érdekeit néző fideszes vezetést váltsák le”, s olyan jövőt teremtsenek, amelyben a városba érkező forrásokat a debreceniek javára használják fel.

A témához kapcsolódik ez is. A Vénkerti Általános Iskolán belül is terveznek egy külön német tannyelvű iskolát. Megkérdeztük, hogy a baloldali ellenzéki szövetségük miként vélekedik erről. Varga Zoltán szerint a DK üdvözöl minden olyan ötletet, ami a debreceni családok életét javítja. „Azt viszont nonszensznek tartom, hogy vannak a fideszes politikusok számára menekülőutak, a romokat pedig itt hagyják ránk. Viszont ha ez a német tannyelvű osztály vagy évfolyam megalakul, díjazzuk, sőt minden erőnkkel azon leszünk, hogy aki oda jár majd, megkapja nagyjából azt a minőségű oktatást, amit a Debreceni Nemzetközi Iskola kínál.”

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...