BEZÁR

Közösségi média

Kitolódik az öntözési időszak Magyarországon

Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás miatt idén hatalmas területen öntöztek a gazdák a térségben: a Tiszamenti Regionális Vízművek szolgáltatási területének csaknem 80 százalékán.

Mára bebizonyosodott, hogy a mezőgazdaság legnagyobb kihívása az átlaghőmérséklet emelkedése, ami azonban nem jár együtt a csapadékmennyiség növekedésével. Idén a március rendkívül aszályos volt, a május viszont az átlagnál csapadékosabb. A változékony és sokszor szélsőséges időjárás miatt a gazdák – kisebb-nagyobb megszakításokkal – folyamatosan igényeltek a társaságtól öntözővizet.


öntözés - mezőgazdaság - napraforgó

Tiszamenti Regionális Vízművek

Július 31-ig Hajdú-Bihar megyében 2100 hektáron öntöztek a gazdák, ehhez csaknem 1,6 millió köbméter vizet kértek a TRV Zrt-től. A társaság üzemeltetési területén a legnagyobb, öntözésre is használható vízbázis a Nyugati-főcsatorna, melynek éves vízmennyisége több mint 81 millió köbméter. Mindeközben kormányrendeletben módosították az öntözési szolgáltatási időszakot, mely a korábbiakhoz képest kitolódott: idén március 1-től október 31-ig tart. Ezek szerint a mezőgazdasági szakembereknek még októberben is lehetőségük van öntözésre. Ezzel várhatóan élnek is a gazdák, főleg a másodvetésű csemegekukoricának jön jól az őszi hónapokban az öntözővíz. Ugyancsak kedvező hír a gazdáknak, hogy a kormány évi 17 milliárd forinttal, azaz 2020-tól 2030-ig összesen 170 milliárd forinttal támogatja az öntözés fejlesztését – tájékoztatott a Tiszamenti Regionális Vízművek.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...