BEZÁR

Közösségi média

Veteránjaitól válik meg a debreceni Fidesz-frakció

Jelenlegi önkormányzati képviselőinek harmada helyett újakat jelöl az október 13-ai helyhatósági választásra a kormánypárt(szövetség) Debrecenben. A nemek aránya javul némileg, az átlagéletkor továbbra is 40 fölött van a Fideszben, gyerekük azonban kevésnek mondható.


Fidesz
Csoportkép a jelöltek bemutatásán – Középen Papp László polgármester(jelölt)
facebook.com/debrecen.fidesz

Amikor június elején bejelentette a debreceni Fidesz, hogy ismét Papp Lászlót jelölik polgármesternek, akkor azt ígérték, hogy ugyanannak a hónapnak a végén nyilvánosságra hozzák az egyéni választókerületi képvislőjelöltjeiket is – ezzel ugyan csúsztak bő két hetet, de ennek nincs jelentősége. Ahogy annak sincs, hogy június elején még azt mondták, hogy 5-6 olyan képviselőtől válik meg a Fidesz, akik a most záruló ciklusban még a közgyűlés tagjai, aztán ezek száma végül 8 lett, akik helyett 7 új jelöltet állítottak. (A különbség oka az, hogy bár a város lélekszámának növekedéséről szokott beszámolni az önkormányzati média, ezzel szemben a valóság az, hogy az utóbbi évtizedben kevesebben élnek Debrecenben, mint korábban, ezért az eddigi 24 egyéni választókerületből 23 lesz mostantól.)

A távozó nyolc képviselő: Ary Petronella (36), Czellér László (60), Hernádi Zoltán (42), Jámbor Ferenc (51), Mazsu János (67), Pankotai László (63), Szabó Gyula (61) és Szilágyi László (48).

Közülük külön megemlítendő Szabó Gyula, aki egyedüli fideszesként 1990 óta mindig egyéni képviselőként szerzett mandátumot; Mazsu János, aki 1990 és 1994 között alpolgármester volt a várost vezető SZDSZ-MDF-Fidesz koalícióban, s azóta is különböző önkormányzati-városházi tisztségeket tölt be; illetve Pankotai László, aki szintén a rendszerváltás óta tevékenykedik fideszesként a debreceni képviselőtestületben és/vagy annak bizottságaiban. A búcsúzó pártveteránok mellett még Ary Petronellát kell kiemelni, aki 2014-ben lett önkormányzati képviselő, vagyis egy ciklus után távozik.


Fidesz
Vidám jelenet a bemutatáson: a jelölt nők a polgármesterjelöltre mutogatnak
facebook.com/debrecen.fidesz

A távozó nyolc képviselő átlagéletkora 61 év, míg a helyükre jelölt hát új emberé 42. (Ha mindegyiket megválasztják, akkor velük együtt a Fidesz-frakció átlagéletkora 43 év lesz.)

A hét új fideszes jelölt: Bordásné Gyuris Katalin (51), Hetei József (50), Katona Erzsébet (47) Majer Tamás (25), Piros Zoltán (38), Szilágyi Edina (42), Vadon Balázs (39).

Mint látható, egy nő ment, három pedig jött, így némileg egészségesebbre módosulhat a fideszesek összetétele, ám még mindig hatalmas az aránytalanság. A polgármesterrel együtt a 24 fideszesből 19 a férfi és 5 a nő.

Mivel a Fidesz nagy hangsúllyal szokta emlegetni, hogy egy-egy politikusnak hány gyermeke van, ezért mi sem kerülhetjük ki ezt az információt. A 23 jelöltnek összesen 31 gyereke van jelenleg, s ezzel a számmal összességében és együttesen igen elmaradnak a kormánypárt hangoztatott népességszaporulati kívánalmaitól.

A július 16-án megnevezett személyeket természetesen a Fidesz és a KDNP közösen jelöli a debreceni önkormányzati képviselői helyekre, de arról sem a Fidesz, sem a KDNP nem tájékoztatta a nyilvánosságot, a választókat, hogy a két párt kötött-e külön szerződést a választási szövetségükről, s ha kötött, annak mi a tartalma, például hány képviselőjelöltet adott a 23-ba az egyik és mennyit a másik.

A Fidesz-KDNP jelöltjei

1. Becsky István Gábor (36) közgazdász, sportvezető. Nős, két kisgyermek édesapja. 2014-től önkormányzati képviselő.

2. Papp Viktor (34) műszaki menedzser végzettségű, projektfejlesztéssel és projektmenedzsmenttel foglalkozik. Nős, két kisfiú édesapja. 2013 óta a Fidelitas városi elnöke. 2010 óta önkormányzati képviselő, 2014 óta a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

3. Szilágyi Edina (42) szociális munkás, szociálpolitikus, okleveles Európa-szakértő végzettsége van. Tasó László országgyűlési képviselő közvetlen politikai munkatársaként dolgozik. Egy fiúgyermek édesanyja.

4. Nagy Sándor (53) okleveles közgazdász, vállalkozó. Nős, 4 fiúgyermek édesapja. 2002 óta önkormányzati képviselő.

5. Hetei József (50) történelem szakos pedagógus, a Benedek Elek Általános Iskola intézményvezetője, Debrecen Megyei Jogú Város Oktatási Tanácsának tagja az állami fenntartású általános iskolák képviseletében. Egy fiúgyermek édesapja.

6. Türk László (37) szakvizsgázott pedagógus, az Ady Endre Gimnázium intézményvezetője. A Nemzeti Pedagógus Kar Országos Küldöttgyűlésének a tagja. 2017 óta önkormányzati képviselő.

7. Kovács István (40) szakigazgatás-szervező, mérlegképes könyvelő, Debreceni Szakképzési Centrum felnőttképzési osztályvezetője. Nős, két kislány édesapja. 2009-2013 között a debreceni Fidelitas csoport elnöke. 2010 óta önkormányzati képviselő.

8. Vadon Balázs (39) mérnök, saját mérnökirodája van. Nős, egy 5 éves kisfiú és egy 6 éves kislány apukája. 2002 óta az önkormányzat Városfejlesztési, majd Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottságának külsős tagja.

9. Komolay Szabolcs (47) magyar-történelem szakos pedagógus. 2011 óta önkormányzati képviselő. 2012–2014 között frakcióvezető-helyettes. 2014 óta a kulturális, oktatási és szociális ügyekért felelős alpolgármester.

10. Piros Zoltán (38) történelem szakos tanár, a Kinizsi Pál Általános Iskola intézményvezetője. A Nyírmártonfalvai Református Egyházközösség presbitere. A Nemzeti Pedagógus Kar Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének országos küldötte. A nyírmártonfalvai KDNP alapító tagja.

11. Orosz Ibolya Aurélia (43) óvodapedagógus, szociálpedagógus, szociálpolitikus. 2014 óta a Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője. 2014-től önkormányzati képviselő.

12. Csaholczi Attila (52) vegyésztechnikus, közös képviselő, vállalkozó. Nős, 2 gyermek édesapja. 2006 óta önkormányzati képviselő.

13. Varga András (35) politológus, a Debreceni Egyetem Hallgatói Kapcsolatok és Szolgáltatások Központjának irodavezetője, illetve óraadó oktató a Debreceni Egyetemen. Nős, egy fiúgyermek édesapja. 2016 óta a Hajdú-Bihar megyei Fidelitas elnöke. 2014-től önkormányzati képviselő.

14. Széles Diána (38) jogász és politikai elemző, férjezett, 2 gyermek édesanyja. 2006 óta önkormányzati képviselő. 2010-2012 a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, 2014-től alpolgármester: a települési kapcsolatok, turizmus, ifjúsági és társadalmi kapcsolatok, illetve az egészségügy tartozik feladatkörébe.

15. Barcsa Lajos (36) jogász, nős, egy kisfiú édesapja. 2014-től önkormányzati képviselő, illetve 2014 novemberétől Debrecen gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere.

16. Papp Csaba Sándor (53) orvos és egészségügyi szakmenedzser, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet megbízott igazgatója. Nős, két fiúgyermek édesapja. 2006 óta önkormányzati képviselő.

17. Kiss Sándor (69) orvos és egészségügyi szakmenedzser. Nős, két fiú édesapja. 2006 óta önkormányzati képviselő, 2011 és 2014 között frakcióvezető-helyettes.

18. Majer Tamás (25) néptáncoktató, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes szólótáncosa és tánckarvezetője. A Vojtina Bábszínház játszószínházi társulatának állandó tagja. Nős.

19. Fodor Levente (45) okleveles vegyész és vállalkozásmenedzser. Jelenleg az Országgyűlés Fidesz-frakciójának dolgozik. 2006 óta önkormányzati képviselő, 2010 óta frakcióvezető-helyettes.

20. Korbeák György (31) térségfejlesztési szakmenedzser. Nős, egy kisfiú édesapja. A Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezetője. 2007-2016 között az IKSZ vezetője. 2015-től a KDNP Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke, országos elnökségének tagja. 2014-től önkormányzati képviselő.

21. Katona Erzsébet (47) pedagógus, vállalkozó, a debreceni Séfakadémia tulajdonosa. Férjezett, 3 gyermek édesanyja.

22. Bordásné Gyuris Katalin (51) történelem szakos pedagógus, etnográfus, a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium tanára. Házas, egy gyermek édesanyja.

23. Balázs Ákos (46) művelődési és felnőttképzési menedzser, a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért nevű szervezet elnöke. Nős, két gyermek édesapja.1998 óta képviselő. A józsai települési részönkormányzat elnöke. Jelenleg a debreceni közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...