BEZÁR

Közösségi média

Papp marad. És az alpolgármesterei?

A Fidesz debreceni csoportja úgy döntött, hogy ismét Papp Lászlót indítja polgármesterjelöltként az őszi önkormányzati választáson. A mostani önkormányzati képviselőiknek negyedét azonban lecserélik. Az új arcok között lehet egy vagy két leendő alpolgármester is.

Orbán Viktor pártelnök nem akart változást Debrecen élén, ezért a helyi Fidesz az első polgármesteri ciklusát záró Papp Lászlót jelölhette újra a városvezetői tisztségre. Szinte biztosra vehető, hogy 2014 után 2019-ben is Papp fogja kapni a legtöbb voksot, hiszen egyelőre még kihívója sincs.

Lesznek távozók az élvonalból

Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a párt újraválasztott városi elnöke a Papp jelölését bejelentő sajtótájékoztatón – az ATV híradójának tudósítása szerint – arról is szólt, hogy a jelenlegi debreceni Fidesz-frakció tagjainak nagyjából egynegyedét cserélik le, konkrét nevekkel majd június végén szolgálnak. Debrecennek jelenleg 24 egyéni választókerületi önkormányzati képviselője van – mindegyik fideszes -, számuk azonban a város lélekszámának csökkenése miatt eggyel kevesebb, 23 lesz idén ősztől. Vagyis 5-6 olyan képviselőtől válik meg a Fidesz, akik 2014 óta a közgyűlésben voltak, s helyettük újakat jelölnek.

A Debreciner értesülései szerint változások lesznek a polgármesteri vezetés összetételében. Jelenleg három alpolgármestere van Debrecennek: Barcsa Lajos, Komolay Szabolcs és Széles Diána. Mindhárman egyéni választókerületi képviselők is. Úgy tudjuk, az alpolgármesterek száma nem változik ősztől, de személycserék történhetnek. Információink szerint Széles Diána pozíciója a legerősebb, Komolaynak azonban erősen inog az alpolgármesteri széke.


Komolay Szabolcs, Barcsa Lajos, Papp László, Széles Diána
Komolay, Barcsa, Papp és Széles a debreceni közgyűlésben
Koppányi Szabolcs

Így szavaztak a debreceniek

A 2014-es önkormányzati választáson Papp László hatalmas fölénnyel győzött: 27 357 szavazatot kapott, a szavazáson részt vett debreceniek vosainak 56,41 százalékát. Itt meg kell említeni, hogy alacsonynak mondható volt a debreceniek érdeklődése a polgármester-választás iránt: a 167 577 szavazásra jogosult debreceni polgár közül csak 49 198 jelent meg az urnák előtt, vagyis a 30 százalékot sem érték el. Papp László tehát úgy lett polgármester, hogy a debreceniek 16,32 százaléka adta rá a voksát.


Kósa Lajos és Papp László
Kósa és Papp gratulálnak egymásnak a bejelentő sajtótájékoztatón
Facebook

2010-ben, amikor Kósa Lajos utoljára indult a polgármester-választáson, 36 062 voksot kapott, 67,18 százalékkal győzött. Akkor sem volt nagy lakossági érdeklődés, a választásra jogosult debreceniek 32,41 százaléka fáradt el voksolni, vagyis Kósára a debreceniek 21,55 százaléka szavazott.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...