BEZÁR

Közösségi média

800

„Igen, de” országban, a tanult tehetetlenség oltárán kiterítve (Első strófa)

A tanult tehetetlenség markában, avagy amikor „csak” istenhez fordulsz, mert ennyire vagy képes (de lehet, hogy azt is csak hitetlenül teszed).

Nem kéne vesződnünk annyit a múlttal – mondják egyesek. Azért csak daráljunk le néhány gondolatot egy szegény cigány és egy gazdag nem cigány között.

A cigányok kimaradtak a földosztásból. Válasz: Na, bumm! Sokan mások is. Lásd mennyi fehér ember szerzett földbirtokot ’45 óta! A közelmúltban is, pár tollvonással. Ők most a zöldbárók, a cigányok meg nincsenek sehol. Ki tehet róla? Kit érdekel?

A cigányoknak nem volt lehetőségük vállalkozni. Válasz: Dehogynem, haver, dehogynem! Tudod mennyi számlagyáros bukott le, és tudod, hogy mennyi nem! Hol élsz te, dobozban? De hát ők strómanok, kényszervállalkozók voltak! Titeket szolgáltak ki! Válasz: Az okosság az okosság barátom. Rátok kicsit jobban figyeltek, és feláldozhatóbbak voltatok az átlagnál. Ennyi. Tudhattátok volna.


Horváth Ferenc
Horváth Ferenc

Sok munkahely egyik napról a másikra szűnt meg. Nekünk kötöttek útilaput leghamarabb a talpunkra. Válasz: Mit vártál, a sajátjainkat golyóztuk volna ki? Viszontválasz: Igaz, igaz! A saját hajléktalanjaitokkal is hogy bántok, nem is értem, mit várunk el tőletek!

A rendszerváltás utáni években azonban majdnem jók voltunk! Kezdtünk volna felzárkózni, demokráciát tanulni! Válasz: Ja, az átmenekített káderek között kormánytámogatással, meg ellenzékben civilként. Nem vettétek észre, hogy egyből megosztottunk titeket? Mindenkinek megvolt akkor is a jó cigánya, meg most is.

Voltak saját jogvédőink. Válasz: Egész addig, amíg a Soros támogatott titeket. A kilencvenes évekről beszélek, nyugi, ne félj! Amikor először itt hagyott titeket, azok közül, akiket tőletek kikupált, egy csomót bevontuk a játékba kádernek. Akik meg nem akartak bevonódni, azokat ellehetetlenítettük. Nem volt nehéz.

Pedig Zsigó Jenő, Daróczi Ágnes, Horváth Aladár, Setét Jenő, Bogdán János, Choli Daróczi József és még sokan mások, nagyon jók voltak ám a maguk idejében! Válasz: Már nem is emlékszünk rájuk. Kik ezek az emberek? Viszontválasz: Nekünk az ikonjaink. „Míg mi rólatok mindent, ti rólunk semmit nem tudtok” – jól mondta Choli bácsi. Kezdem érteni.

Amikor mozgalmárkodtunk, amikor jeleztük, hogy hol rossz a rendszeretek, amikor jajkiáltottunk, hogy elbutítotok minket, amikor demokratábbak voltunk nálatok, az nem számított. Mindig volt saját ügyetek, és saját propagandátok! Vagy csak így tudtátok magatokat pozícionálni a sajátjaitok felett? Válasz: Rasszista vagy! TI meg MI… Most komolyan! Nem vetted észre, hogy mindig is előítéletesek voltunk veletek szemben? Hát persze, hogy nem akartunk túlzott konkurenciát a tieitek közül! Még szép, hogy a hatalomért mindent. Azt hitted, 1989 az államférfiak éve volt Magyarországon? Viszontválasz: Azt. Most már értem. ..és eljutottatok oda, hogy mindig kell ellenségkép a hatalom megtartása érdekében, hogy legyen kire haragudni a népnek, aminek ezek szerint a mostohagyermekei vagyunk. Csak rátok ne haragudjanak, akik kihasználjátok őket! Mindig kell egy olyan tömeg, amit meg lehet szociálisan szorítani, társadalmi ridegtartásban tartani, mert ugye enni, inni, stb. kell. Végül is az alapvető szolgáltatásokért ugyanannyit fizetnek, mint a kapitalista Pista bácsi a milliárdos vagyonával. 50-60 ezerért ki más gürizne a napmelegben.. Ugye tudod, hogy nincs 3,5 millió cigány származású magyar állampolgár!? A sajátjaitokat is csak vegetáltatjátok! Viszontválaszra válasz: Nehogy már azt hidd, hogy igazad van! Mi állandóan fel akarunk titeket zárkóztatni. Oltári sok pénz költöttünk rátok. Csak más a kultúrátok, és punktum! Nézd meg, néhány erkölcstelen bűnözővel milyen jól kijövünk. De ti mindig csak táncolnátok, tapsolnátok meg fütyölnétek. Ahhoz elég néhány rosszarcú közületek, meg egy kis konc. A mieinkkel meg, te ne törődj! A Bogár is azt mondta, hogy feláldozhatók ők is. A lényeg, hogy igen-igen jól éljen 2-3 millió magyar és köztük legyek! Rám még a törvények se vonatkozzanak!

Tény, hogy nincs nálunk a közvagyon. Politizálni se hagytatok minket soha. Válasz: Miért is hagytunk volna! Ott van nektek a kispálya. A roma nemzetiség önkormányzati rendszere. Ki tehet róla, hogy olyan ostobák vagytok, hogy nem tudtok egy irányba szavazni, az aktuális kormány aktuális Országos Roma Önkormányzatos „kisklónjára”. Tutti lehetne egy befutó emberetek a parlamentben! Ha minden cigány beregisztrálna a cigány nemzetiségi névjegyzékbe az országgyűlési választásokon is, nem kéne foglalkoznotok a pártokkal, csak magatokkal. A kiskoncért meg úgy is felfaljátok egymást októberben. Viszontválasz: Százkilencvenkilencből egy! Nagylelkű vagy, főnök. Majd még ezen elgondolkozom, nyilvánosan. Igen, igen, bizonyára igazad van.. Csak bennünk van a hiba, megértettem.

Főnök! A jövő héten beszélek neked a tanult tehetetlenségről egy kicsit, amit ha egyszer sikerül legyőznünk, talán másképp beszélgetünk… Szia.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...