BEZÁR

Közösségi média

Listám, listám, mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken!

Itt dől el, hogy a debreceni ellenzékből kik kerülhetnek be a város közgyűlésébe.

  • A Fidesz után a Demokratikus Koalíciónak lehet a legtöbb (3) képviselője a debreceni közgyűlésben.
  • Kétséges, hogy az LMP mandátumhoz jut a képviselő-testületben.
  • A Civil Fórum polgármesterjelöltje nem kapott befutó helyet az egyesületétől.
  • Az önkormányzati választásokon a pártok, jelölő szervezetek kompenzációs listáira nem lehet szavazni az október 13-ai voksoláskor. Azokat a szavazatokat, amelyek eredményeként nem került be egyéni képviselő a városi testületbe, tehát a vesztes egyéni jelöltekre adott voksokat összesítik, majd ezek alapján állapítják meg, hogy melyik párt(összefogás) hány embere kerül be mégis a közgyűlésbe. Debrecenben 23 egyéni választókerület van, ahonnét a legtöbb szavazatot kapott jelölt jut mandátumhoz, és van még 9 képviselői hely, amit a kompenzációs listák alapján – a vesztesekre leadott voksok összegzését követően – osztanak ki a pártok között.

    Debrecenben négy szervezet jogosult kompenzációs lista állítására: a Fidesz, a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás választási koalíció, a Momentum-Jobbik-LMP összefogás és a Civil Fórum Debrecen Egyesület.

    Kik lehetnek képviselők a kompenzációs listákról?

    A választójogi törvény szerint a jelölő szervezeteknek már most meg kellett nevezniük, hogy kik szerepelnek a listájukon, és milyen sorrendben.

    A magukat „debreceni demokratáknak” nevező baloldali pártok kompenzációs listájának első helyén a Demokratikus Koalíció jelöltje szerepel (Varga Zoltán, aki nem mellesleg a négypárti összefogás polgármesterjelöltje is, tehát a szokásjog szerint jár neki a listavezetői pozíció), a második helyen az MSZP embere (Madarasi István), a harmadik és negyedik helyen ismét a DK jelöltjei következnek (Vaszkó Imre, Jánki József), az ötödik hely a Párbeszédé (Török Ferenc), a hatodik a Szolidaritásé (Káposznyák István). Előzetes számítások, találgatások szerint ez az összefogás jó eséllyel négy mandátumra számíthat a kompenzációs listájáról, ami azt jelentené, hogy a DK sikeresen érvényesítette akaratát: három mandátumot kap, míg az MSZP egyet, a másik két kisebb szövetséges pedig semmit. A DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás kompenzációs listáján nem szerepel Korcsog József, aki 2014 óta a DK képviselőjeként volt a közgyűlésben, így ő elbúcsúzik az önkormányzati politizálástól.


    DK - MSZP - Párbeszéd - Szolidaritáa

    Tóth Tamás

    Az ellenzéki pártok az egyeztető tárgyalásaik során többnyire abból indultak ki, hogy mekkora támogatottságuk volt Debrecenben a tavaszi európai parlamenti választáson. Ennek alapján a Momentum-Jobbik-LMP összefogás is 4 mandátumra számíthat a kompenzációs listájáról. Náluk a listát – annak ellenére, hogy épp a tavaszi európai parlamenti választáskor Debrecenben a Momentum jóval jobban szerepelt – a Jobbik jelöltje vezeti (Kőszeghy Csanád Ábel, ám róla tudni kell, hogy ő ennek az összefogásnak a polgármesterjelöltje, tehát szintén a szokásjog szerint neki is jár a listavezetői hely), a második és a harmadik helyen a Momentum jelöltjei következnek (Mándi László és Szabó Bence), míg a negyediken egy jobbikos következik ismét (Bogdán Szabolcs), és csak az ötödiken jön LMP-s (Jármi Péter). Amennyiben ez a választási koalíció nem tud öt mandátumot szerezni a kompenzációs listájáról, az LMP-nek nem lesz városatyája Debrecenben. Az bizonyosnak tűnik, hogy két jelenlegi jobbikos önkormányzati képviselő nem folytatja a munkáját a közgyűlésben: Csikai József nem szerepel a listán, Herpergel Róbert pedig az esélytelen hetedik helyen található.


    Momentum, Jobbik, LMP, Kőszeghy Csanád Ábel

    Tóth Tamás

    A Civil Fórum Debrecen Egyesület listáját nem a polgármesterjelöltjük, Rigó István vezeti, neki csak a listájuk esélytelen negyedik helyét adták – kívülről nehezen értelmezhető, hogy az egyesület polgármesteri feladatokra alkalmasnak találja az emberét, képviselőségre azonban nem. A Civil Fórum listáját most is, ahogy korábban mindig, Gondola Zsolt Zoárd vezeti. A Civil Fórum (illetve az elődszervezetének mondható Független Fórum) eddig négy alkalommal juttatta mandátumhoz Gondolát a vesztes jelöltjeikre leadott szavazatok eredményeként, leginkább erre mutatkozik esély a mostani önkormányzati választáson is. Az is megtörténhet azonban, hogy egyetlen képviselői helyhez sem jutnak, vagy az is, hogy kettőhöz, amennyiben valamilyen lendítő akarat megtolja az egyesületet. De ez már egy másik írás témája lehet… Ha nem jutnának Gondoláék egyetlen mandátumhoz sem, akkor ennek a helyzetnek – a fentebb ismertetettek okán – vagy a Párbeszéd, vagy az LMP lenne a nyertese.


    Fidesz

    facebook.com/debrecen.fidesz

    A Fideszt nem érdekli a szokásjog, a kompenzációs listaállítás hagyományos gyakorlata, igaz, ennek jelentősége nincs, legfeljebb üzenetértéke. A Debrecent 1998 óta irányító pártnak minden oka megvan arra, hogy abban bízzon: ismét megszerzik az összes egyéni képviselői helyet, s amennyiben ez történik, akkor nekik nyilván nem jut mandátum a kompenzációs listájukról. A debreceni fideszesek listáját nem a polgármesterjelöltjük vezeti, nem valamelyik jelenlegi alpolgármesterük, de még a mostani frakcióvezetőjük sem. Egyszerűen a választókerületek sorrendjében szerepeltetik jelöltjeiket a kompenzációs listájukon.

    Papp László polgármester(jelölt) nem szerepel a Fidesz listáján, egyéni választókerületben sem indul képviselőjelöltként, vagyis ha valamilyen ok folytán nem választanák meg ismét polgármesterüknek a debreceniek, akkor Papp még a képviselő-testületbe sem kerülne be. Ennek megtörténtére az esély – minden emberi számítás szerint – nulla.

    Az adatok forrása: valasztas.hu

    A megosztása fontos!

    Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

    Iratkozzon fel hírlevelünkre!

    További olvasnivalók...