BEZÁR

Közösségi média

Dobrev vagy Márki-Zay? – Erről szól az ellenzéki előválasztás második fordulója

Mától egy héten keresztül lehet szavazni személyesen vagy az interneten.


Előválasztás
Elsőfordulós voksolás Debrecenben
SM

Ma (október 10.) elkezdődött az ellenzéki előválasztás második fordulója, s az október 16-ai esti zárásig tart. Ahogy az első fordulóban, most is lehet szavazni személyesen szerte az országban sátrakban, illetve az interneten keresztül is.

A második fordulóra azért van szükség, mert az első fordulóban az öt miniszterelnök-jelölt egyike sem kapta meg az összes szavazat több mint felét, s az előzetes megállapodások szerint ebben az esetben második fordulóban dönthetnek a szavazók, de már csak az első forduló három legerősebb jelöltje közül választhatnak.

A miniszterelnök-jelöltek közül Dobrev Klára nyerte az első fordulót, a szavazatok 35 százalékát ő kapta. Őt követte Karácsony Gergely a szavazatok 27 százalékával és Márki-Zay Péter 20 százalékkal. Két nappal ezelőtt azonban Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára, ezért két jelölt: Dovrev vagy Márki-Zay közül választhatnak az ellenzéki voksolás második fordulójának szavazói.


Előválasztás

Facebook

Mint az a közéletben jártas aktív választópolgárok körében ismert, Magyarországon a legnagyobb hatalommal rendelkező embert, a miniszterelnököt nem közvetlenül választják a polgárok, hanem az országgyűlési választás eredményeként több parlamenti képviselővel rendelkező pártok jelölik és szavazzák meg, adnak neki bizalmat az ország irányítására. Ez mindig is így volt az 1990-es választásoktól kezdődően.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Amennyiben a szövetséget kötött, az előválasztást rendező ellenzéki pártok nyerik a 2022-es országgyűlési választásokat, akkor – megállapodásuk szerint – azt a politikust (Dovrev vagy Márki-Zay) jelölik majd miniszterelnöknek a parlamentben, aki a mostani második fordulóban győz. Ez tehát a tétje az október 10. és 16. közötti ellenzéki elővoksolásnak.


Dobrev Klára és Márki-Zay Péter
Dobrev Klára és Márki-Zay Péter
debreciner.hu

Hajdú-Bihar megyében ezeken a helyeken és időpontokban lehet szavazni a sátrakban.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...