BEZÁR

Közösségi média

Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter?

A demokrácia visszaállítása Magyarországon, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének darabokra szedése, a fideszes oligarchák vagyonának visszavétele. Elszámoltatás, az euró bevezetése, átláthatóság, a cigányság fölzárkóztatása. Miniszterelnök-jelölti célok.


Debreciner
Rajtad is múlik, meddig végezheti a dolgát a Debreciner. Kattints a képre!
debreciner.hu

Karácsony Gergely – Márki-Zay Péter javára megtett – visszalépésével kétszereplőssé vált az ellenzéki előválasztás október 10-én kezdődő második fordulója, aminek eredményeként eldől, hogy ki lesz a szövetségre lépett pártok közös miniszterelnök-jelöltje Orbán Viktor ellenében.

A Debreciner az elmúlt hónapokban nagyinterjúkban szólaltatta meg az ellenzéki pártok vezetőit, kormányfőaspiránsait. Az alábbiakban a Dobrev Klárával és a Márki-Zay Péterrel készült beszélgetéseinkből idézünk.

„Orbán elhitette velünk, hogy a vita rossz, márpedig jobb dolgot nem tudok elképzelni a politikában” – interjú Dobrev Klárával (részlet)

Az utcafórumon ön is említette a DK által évek óta használt „Orbán vagy Európa?” szlogent. Mennyire állja meg a helyét ez annak fényében, hogy az elmúlt 11 évben igazán komoly szankciók nem érték Magyarországot? Úgy tűnik, hogy az európai tőkét komolyabban nem zavarja az Orbán-kormány politikája.

Szégyellem magam a kormány helyett is, hogy az Uniónak éppen a magyar kormány miatt kell olyan törvényeket megalkotnia, amelyek a pénzek kifizetésének felfüggesztésével fenyegetnek arra az esetre, amikor kormányok nem tartják be a demokrácia és az emberi jogok alapvető követelményeit. Ugyanakkor az Európai Unió alapvetően egy béke-projekt. Arra jött létre az országok szövetsége, hogy az európai békét mindenáron megőrizze. Valóban, kicsit lassan hozott döntéseket, mert mindenki mindenkivel egyeztet, folyamatosan a kompromisszumokat keresi. Európa történetének ez az egyik legsikeresebb projektje, hiszen már több mint hetven éve nincs háború a kontinensen, soha korábban nem volt ilyen helyzet.
A béke-projekt aztán szépen lassan gazdasági projektté vált, monetáris unióval, de egyben egy értékalapú közösség is. Mi a parlamenti demokrácia és az emberi jogok talaján állunk. Döbbenet, hogy egyszer csak jön egy szereplő, Orbán Viktor, aki odaköp a földre, felrakja a lábát az asztalra, és felrúgja ezeket a közös értékeket. Lassan döntöttek, ez igaz, én is türelmetlen voltam már a végén, de a döntés megszületett. Még ebben az évben el fog indulni a magyar kormány ellen a jogállamisági eljárás, és meg fogják fosztani az Orbán-kormányt a pénzosztástól. Ami az Orbán-kormány politikáját illeti, én egy szavukat nem hiszem el. Miközben Orbán Viktor azt mondja, hogy ő nem akar kilépni az Európai Unióból, aközben pontosan lehet látni, hogy a cselekedeteivel ezt készíti elő. Emlékszik, mit mondott Orbán? Ne azt nézzék, amit mond, hanem azt, amit tesz.


Dobrev Klára Debrecenben - 2021. június 22.
Dobrev Klára
Lia

Már többször is utalt arra, hogy az ellenzék 2022-es győzelme esetén parlamenti kétharmad nélkül is véghez vinnének olyan változásokat, amelyekhez jogilag szükség lenne az alkotmányozó többségre. Milyen legitimációja lehet az így születő új rendszernek?

Két dolog. Az egyik egy jogi érv, amit többek között Vörös Imre korábbi alkotmánybíró, Fleck Zoltán, Lengyel László, Bárándy Gergely, Sándor Zsuzsa és még nagyon sok alkotmányjogász és más gondolkodó mond, miszerint az Alaptörvény tartalmazza azt a passzust, hogy amennyiben valaki a hatalom kizárólagos gyakorlására történő előkészületet tesz, az ellen mindenkinek kötelessége fellépni. Márpedig egyértelmű, hogy a Fidesz az elmúlt években a hatalom kizárólagos gyakorlására törekedett. Másrészt a fideszes politikusok állandó érvelése, hogy a parlament formailag szabályosan hozta meg a döntéseket. Erre az a válaszom, hogy a 20. század összes gazembersége, tragédiába vezető gonoszsága mind formailag szabályos törvényekkel született meg. Ha nincs demokrácia, emberi jog és szabadság, akkor a jog uralma az uralkodó jogává válik. Ez történik ma Magyarországon.

Hogyan reagálna az Európai Unió egy ilyen típusú kormányzásra? Nem tart attól, hogy eljárások indulhatnak Magyarország ellen?

Pont fordítva. Képzelje el a következő helyzetet: ’22 áprilisában átveszi az új kormány a kormányrudat, amikor Magyarország ellen a jogállamiság megsértése miatt eljárások vannak folyamatban. Ezek után az új kormány azt mondja, hogy bocsánat, nincs kétharmadom, nem tudom megváltoztatni a törvényeket? A nemzetközi közvélemény is ezt várja el tőlünk, és a magyar emberektől is arra kapunk mandátumot, hogy visszaállítsuk a demokrácia intézményeit.


Dobrev Klára Debrecenben - 2021. június 22.

Lia

Nem tart attól sem, hogy az egymás utáni három Orbán-kormány beépített olyan garanciákat a rendszerébe, amelyek megakadályozzák annak lebontását, főleg, ha ezt kétharmados többség nélkül kísérlik meg? Csak egy példa: hatalmas gazdasági háttér áll a NER mögött.

Ez így van, ezért is gondolom úgy, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerét a választásokat követően azonnal darabokra kell szedni, mert jogtalanul, erkölcstelenül és gonosz módon jött létre. Bírósági úton, tisztességes eljárásban vissza kell venni azokat a vagyonokat, amelyeket az elmúlt tíz évben a fideszes oligarchák úgy harácsoltak össze, hogy olyan jogszabályokat hoztak, amelyek kizárólag azt a célt szolgálták, hogy az ő vagyonuk növekedjen. Az első lépésben vagyonőröket kell rendelni azokhoz a vagyonokhoz, ahol nagyon magas a korrupció kockázata. Az adóhatóság, a rendőrség és az ügyészség által is használt módszer a kockázatelemzés, amikor megnézik, melyek azok az esetek, ahol tipikusan elő tud fordulni, hogy valaki korrupciógyanús módon gazdagodott. Ezekhez a vagyonokhoz aztán vagyonőrt rendelnek, hogy a bírósági eljárás végéig ne lehessen elidegeníteni, külföldre szöktetni. Nagyon hasonló módszerrel számolták fel Olaszországban lépésről lépésre a maffia hatalmát, nem kell nekünk feltalálni a melegvizet. Belépünk az Európai Ügyészségbe, meglesz a pontos listája azoknak az európai uniós projekteknek, amelyek kapcsán korrupt és jogellenes módon gazdagodtak bizonyos emberek. Ott vannak a dokumentumok, bizonyítékok, tanúvallomások. El sem lehet ezeket tüntetni…

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

„Ha a kormány megbukik, a tisztességes fideszeseket integráljuk a 2022 utáni világba” – interjú Márki-Zay Péterrel (részlet)

Többször beszélt már arról, hogy Magyarországon kulturális változásokra van szükség. Milyen konkrét változásokért küzdene miniszterelnök-jelöltként, győzelme esetén miniszterelnökként?

Hadd válasszam ezt ketté. Konkrét javaslatom az elszámoltatás. Azt látom, hogy a pártok ennek irányába nem elkötelezettek, egyedül talán a Momentumban vélem ezt felfedezni. Mindenképpen küzdeni fogok azért, hogy az elszámoltatásra a pártok közösen tegyenek egy konkrét ígéretet. A pártokat sajnos zsarolja a Fidesz, a háttérben akár alkuk is lehetnek köztük, ugyanakkor tartós sikert elszámoltatás nélkül nem lehet elérni. A másik konkrétum az euró: jobbról és balról is sokan vannak, akik nem támogatják, én azonban közgazdászként és az Európai Unió elkötelezett híveként szeretném elérni a bevezetését. Szintén be kellene venni a pártok közös programjába, hogy két ciklusnál tovább senki ne lehessen miniszterelnök. A kultúraváltás a nyugat-európai demokratikus, jogállami kultúra elterjesztését jelenti. Ebben olyan dolgok vannak, mint az átláthatóság. Egyik párt sem követi azt, amit saját magam a kampányaim után mindig megtettem: az utolsó fillérig elszámoltam minden bevételemmel és kiadásommal.


Márki-Zay Péter
Márki-Zay Péter

Egy ön által vezetett koalíciós kormányban hogyan tudná ezeket a pártokat rávenni az átláthatóságra?

Nyilvánossággal. A pártok nem mondják azt, hogy nem támogatják az átláthatóságot, hanem elszabotálják, mert a túlzott nyilvánosság őket is támadhatóvá tenné. A Fidesz bármilyen apró részletbe bele tud kötni a pártok gazdálkodásában, ezt láttuk a Jobbik ÁSZ-bírságakor is. Ezen változtatni kell. A korrupcióval szembeni fellépés hasonló terület. Az elszámoltatást sokszor azért nem támogatják az ellenzéki pártok sem, mert a nagyon sok tisztességes tagjuk mellett szokott lenni egy-két kifogásolható magatartást folytató személy is. A pártok összetartó szervezetekként általában megvédik az egyébként jogosan támadott emberüket. Ebben is szükség van egy kulturális változásra. Nagyon sok mást is mondhatnék: a környezetvédelemhez való hozzáállás, a közvagyonnal kapcsolatos tudatosság építése, a cigányság fölzárkóztatása is kultúraváltás kérdése…

Úgy gondolja, hogy az ön által vezetett, hat pártból álló kormány képes lenne eredményeket elérni a cigányság felzárkóztatásában?

Ha megszámolja, hogy a hat pártnak összesen hány cigány képviselője van, ön sem lesz túl optimista, én sem vagyok az. Nagyon sok társadalomtudós felhívta már a figyelmet arra, hogy a ma mintegy 10 százalékot kitevő cigányság a Magyarországon születő gyermekeknek már majdnem a felét adja. Ha nem történik érdemi változás ezeknek a gyerekeknek az esélyhez juttatásában, az oktatásukban, életkörülményeik javításában, kultúrájuk fejlesztésében, akkor az egész ország szomorú sors elé néz. Az egész ország sorsa múlik azon, hogy egy sokkal nyitottabb, támogatóbb, szeretetre és elfogadásra épülő kultúra alakul-e ki Magyarországon a más bőrszínű és kultúrájú emberekkel szemben, és hogy sikerül-e őket szeretettel integrálni a társadalomba. Ha ez nem sikerül, akkor harminc éven belül egy demográfiai, gazdasági és kulturális katasztrófa fogja érni az országot.


Márki-Zay Péter

Fontosnak tartja az országban hosszú évek, akár évtizedek óta meglévő politikai lövészárkok betemetését? Ha igen, milyen lépéseket tenne ezügyben?

Azt gondolom, az elmúlt három évben sokat tettem azért, hogy a jobb és a bal helyett a becsületes és a tisztességtelen emberek közötti különbség legyen a meghatározó. Abszolút elfogadom, hogy a velem ellentétes nézeteket valló emberek ugyanolyan hazafiak, mint a jobboldaliak. A lövészárkok betemetése elindult. Orbán Viktor nagy szívességet tett az országnak: egyesítette a nemzetet, csak nem maga mögött, hanem magával szemben. Az 1990-es és 2000-es években a népi-urbánus vita meghaladhatatlannak tűnt. Orbánnak nagy érdemei vannak azzal kapcsolatban, hogy ma ez már senkit nem érdekel. Örülök, hogy ma nincs népi-urbánus vita, és úgy gondolom, egy kicsit én is tettem ezért, még ha annyit nem is, mint Orbán Viktor. Úgy látom, hogy a modernitás, a Nyugat felé elköteleződés, a gazdasági hatékonyság és az átláthatóság áll az egyik oldalon, a másik oldalon pedig a bezárkózás, a beszűkülés és a provinciális, gyűlöletkeltő politikát folytató gondolkodás. Ha ez a kormány megszűnik, akkor a Fideszben lévő tisztességes embereket maradéktalanul fogjuk integrálni az új, 2022 után kialakuló világba, egy sokkal elfogadóbb Magyarországon.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...