BEZÁR

Közösségi média

Szembe megy a zárásról szóló kormányrendelettel Polgár DK-s polgármestere

A virágboltoknak március 9-től zárniuk kellene, Tóth József mégis engedélyezi a nyitva tartásukat. A városvezető eközben megtiltja a zárt térben történő ravatalozást.


Polgár
Polgár
Polgár Tóth Tamás

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Ma, március 8-án rendkívüli polgármesteri közleményt tett közzé Polgár város közösségi oldalán Tóth József (DK) polgármester, amelyben ismertette, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatti zárásról szóló kormányrendelet értékelését követően milyen döntéseket hozott a város életével kapcsolatban.

Tóth elmondta, március 9-től polgármesterként engedélyezi a virágboltok működését, amelyek szigorú járványügyi előírások betartása mellett tarthatnak nyitva: az üzletekben az eladó mellett egy időben legfeljebb egy vásárló tartózkodhat. Ahogy arról március 5-én a Debreciner is beszámolt, a kormány csak hétfőig engedélyezte a virágboltok nyitva tartását, a rendelet szerint március 9-től be kell zárniuk, különben 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírsággal sújthatók. Tóth bejelentése tehát ellentétes a kormányrendelettel.

A polgármester döntése alapján holnaptól nem engedélyezik a zárt térben történő ravatalozást, a hozzátartozókat arra kéri, temetések alkalmával a koszorúkat és a virágokat a ravatalozó nyitott előterében helyezzék el.

Tóth beszámolt arról is, hogy a helyi óvodában és a bölcsődében két csoportban szerveznek ügyeletet, de oda csak azok a szülők vihetik a gyerekeiket, akiknek a munkáltatója nem engedélyezte az otthonról történő munkavégzést.

A városban végrehajtott védőoltásokkal kapcsolatban elmondta: az önkormányzat két autóval fogja az oltási pontra szállítani azokat a sorra kerülő személyeket, akiknek erre szükségük van.

A polgármester azt is elmondta, a város vezetése indokoltnak látja, hogy a helyi labdarúgócsapat ifjúsági és felnőtt korosztálya is függessze fel a tevékenységét a megyei amatőrbajnokságban.

Megkérdeztük Tóth Józsefet, hogy milyen jogszabály alapján hozhatott meg a kormányrendeletnek egy ponton biztosan ellentmondó polgármesteri döntést, továbbá, hogy milyen biztosítékot lát arra, hogy a virágboltosokat nem fogják megbírságolni, ha 9-én reggel kinyitják az üzleteiket.

Tóth József a Debrecinernek küldött válaszában azt írta: a veszélyhelyzet idején a döntéseit igyekszik a helyiek érdekei szerint (a vállalkozások kéréseinek figyelembevételével), a józan ész és a jogszabályok összhangjának szándékával meghozni. „Polgármesteri döntésemmel a helyi virágárusok kérésére és a felhatalmazásukkal szeretnénk ébresztőt fújni, mert ez így kegyeleti okokból és a nemzeti ünnepre készülve sem korrekt. A virágüzletek bezárása – összevetve más üzletek nyitva tartásának a megengedésével – teljesen logikátlan és ésszerűtlen” – magyarázta döntését a polgármester, majd hozzátette: szerinte a kormányintézkedés rossz, élettartama pedig tiszavirágéletű lesz.

Az esetleges bírságokat érintő kérdésünkre a városvezető azt felelte, ha valakit megbüntetnének, „legyen úgy, majd együtt kifizetjük”. A levele zárásaként Tóth József kijelentette: „Ez egy ostoba rendelkezés – a miénk jobb!”

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!


koronavírus - maszk

debreciner.hu

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...