A tűzoltó szerint létszámhiány van, a katasztrófavédelem szerint nincs

A toborzó felhívások megjelenése után érdeklődtünk a helyzetükről.

A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság április 27-én közzétett a hivatalos oldalán Légy te is tűzoltó! címmel egy, a megye több településére vonatkozó toborzási felhívást.
Tavaly már írtunk a rendőrséget érintő problémákról és azok elkendőzéséről, azonban a Zsaruellátó (egy civil kezdeményezésre, pártoktól függetlenül létrehozott szervezet) Facebook-oldalán időről időre közzétett bejegyzések és más portálokon megjelenő cikkek szerint a tűzoltóság, azaz a katasztrófavédelem helyzetét ugyanúgy gondok jellemzik.


Tűzoltóság

Szeretek segíteni másokon, ezért lettem tűzoltó. Értelmes munkával egy fontos területen akartam hasznosítani a kitartásomat, ezért választottam ezt a hivatást. Mindig is távol állt tőlem, hogy például a kereskedelmi szférában tegyek mást milliomossá.

Egy 24 órás műszak után 48 óra szabad következik. Ideális esetben minden 3. nap dolgozik egy tűzoltó, ez pedig egy hónapra elosztva 7 munkanapot (24 órás műszak) jelent. A létszámhiány miatt azonban nem ritka az, hogy 10 (24 órás műszak) munkanapot kell dolgozni. Bár a túlórapénzt megkapják a lánglovagok, hosszú távon ez mégsem fenntartható állapot.

Sajnos nálunk is nagymértékű a létszámhiány, ami többek között azzal jár, hogy az emberek nem tudják kivenni a szabadnapjaikat, ez pedig előbb-utóbb még nagyobb mértékben növeli majd a létszámhiányt.

(A tűzoltó inkognitóját a védelme érdekében megőrizzük.)


Tűzoltóság
A debreceni tűzoltóság
Törő Vanda

Megkerestük kérdéseinkkel a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóosztályát, mivel szerettük volna látni, létezik-e tényleg és mit jelent számokban a létszámhiány. Arra nem kaptunk választ, hogy több évre visszamenőleg hány vonulós tűzoltónak volt hivatalos jogviszonya a megyei katasztrófavédelemmel, illetve hány vonulós tűzoltó szerelt le az utóbbi időben.

Bányay Judit tűzoltó százados (jogtanácsos) arról tájékoztatotta a Debrecinert, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság irányítása alatt működő hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon, katasztrófavédelmi őrsökön naponta mintegy 90 vonulós tűzoltó van szolgálatban. Az állampolgárok nyugodtan alhatnak, hiszen az igazgatóság fluktuációs mutatói nagyon kedvezőek, a készenléti létszám feltöltöttsége tartósan 96-97 százalék, a fluktuáció az elmúlt években 2-3 százalék volt, így leszerelési hullámról egyáltalán nem beszélhetünk.

Megtudhattuk még azt is, hogy a leszerelők nagy része közös megegyezéssel szüntette meg alkalmazotti jogviszonyát.


Tűzoltóság
A létavértesi tűzoltóság

Szerintem egy százforintos boltban többet kapnak az eladók, mint mi. És nem csak én nem tudok a fizetésemből megélni, senki sem. Mindenkinek van másodállása, ha nem akar éhen halni. Persze ezzel tisztában voltam, mikor felszereltem. Mindenki tudja, hogy nem egy 10%-os béremelés változtatna a helyzetünkön, hanem minimum egy 300%-os.


Tűzoltóság

Facebook – Zsaruellátó

Mint azt Bányay Judittól megtudtuk, egy fiatal pályakezdő őrmester várhatóan 250-270 ezer forint bruttó illetménnyel számolhat.
A tűzoltók alacsony fizetéséről már a 24.hu munkatársai is cikkeztek tavaly.

(A rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény itt olvasható.)

A vezetőség részéről nem érezzük a megbecsültséget, még akkor sem kaptam dicséretet, amikor az életemet kockáztattam.
Ugyanakkor mégis minek panaszkodnék? A mi problémáinkkal van tele az összes média, a vezetőség pontosan tudja, mi a helyzet, az én panaszom ugyan nem változtatna semmin se, és nem is érdekli őket.

A hajdúnánási hivatásos tűzoltók tapssal köszönik meg az egészségügyiek munkáját a koronavírus-járvány idején:


Tűzoltóság

Facebook – Zsaruellátó

Ha véleménye van, ha további információkkal szeretné kiegészíteni vagy árnyalni az itt olvasottakat, írjon szerkesztőségünknek erre a címre: szerkesztoseg_KUKAC_debreciner_PONT_hu ! A levélírók inkognitóját kérésükre tiszteletben tartjuk.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!