BEZÁR

Közösségi média

„Valljuk be, egy ország sorsáról dönteni értelmiségi munka” – Pálinkás József a Debreciner podcastjában

A fizikus-politikus szerint baj, hogy Debrecen vezetése nem elég büszke a városban működő, világszerte ismert Atommagkutató Intézetre.

A Debreciner postcastjának 19. adásában Pálinkás József atomfizikus-politikussal, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökével, az első Orbán-kormány oktatási miniszterével, az Új Világ Néppárt (ÚVNP) elnökével beszélgetett a Debreciner két újságírója, Budai Péter és Polgár Tóth Tamás.

Pálinkás József úgy látja, az új kormány struktúrája nem megfelelő, hiányzik belőle a minisztériumok közötti világos feladatmegosztás, miközben nincs önálló tárcája a jövőt meghatározó legfontosabb ügyeknek.

Szerinte továbbra sem látni, hogy mit csinálnak a magánosított egyetemeket fenntartó alapítványok kuratóriumai. Úgy véli, az MTA elvett kutatóintézetei működnek, de csak azért, mert az ott dolgozó kutatók végzik a munkájukat.

Az atomfizikus szerint az értelmiségieknek nagy a társadalmi felelőssége, és problémának tartja, hogy ma sokan csak nagyon későn tudnak olyan stabil egzisztenciális és szakmai hátteret kialakítani maguknak, amely biztosítja, hogy egy esetleges politikai vereséget követően gond nélkül visszatérhessenek a civil életbe.

Pártja, az ÚVNP közgyűlése adásunk megjelenésének napján dönt a politikai formáció jövőjéről. Pálinkás József azt is elárulta, nagy pénzben nem fogadna az ellenzék 2026-os győzelmére.

A podcastunk folytatásához olvasóink és hallgatóink támogatására van szükségünk. Amennyiben szeretnének még több ilyen adást hallgatni, kérjük, fizessenek elő online újságunkra!

A Debreciner Podcast korábbi műsorait itt találod. Ajánljuk!

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...