BEZÁR

Közösségi média

Rossz időkre emlékeztet az újságírók megfigyelése – MÚOSZ

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége tiltakozik az ellen, hogy magyar külképviseletek magyar újságírók külföldi szakmai útjairól információkat gyűjtsenek, s arról jelentsenek a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak.

„Magyarország 2004 óta az európai közösség tagja. A belépéssel elfogadta az Európai Unió értékrendjét és szabályait, amelyekben a sajtószabadság kiemelt szerepet kap. Érthetetlen, kiben nem bíznak: a független magyar újságírókban vagy az Európai Unió tagjaiban? Mindkét változat rossz.

A MÚOSZ szerint megengedhetetlen, hogy az Európai Unióval szemben egyre élesedő politikai játszmában a független újságírók látogatásairól, találkozásairól született ellenőrizhetetlen nagykövetségi jelentéseket ütőkártyának használják, egy foglalkozás képviselői ellen hangoljanak.

Követeljük, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium vonja vissza az erre vonatkozó utasítását, mert az rossz fényt vet az országra, s régi idők baljós emlékét idézi fel, amikor külföldi útjaik során titkosszolgálati eszközökkel is megfigyelték a sajtómunkásokat. Azóta túl vagyunk egy rendszerváltáson. Ne hozza vissza senki a régi, leváltott korszak elfogadhatatlan gyakorlatát!” – zárul a MÚOSZ állásfoglalása.

Helsinki - 2019. december
Akikről jelentést írtak a magyar külügyminisztériumnak
Törő Vanda

A magyar diplomaták a Debreciner munkatársainak külföldi szakmai útjairól is jelentést adtak a Külügyminisztériumnak. Például egy finnországiról is:

Itt vannak a táviratok, amelyeket Orbán diplomatái küldtek magyar újságírók utazásairól
Helsinki - 2019. december
Fiatal magyar újságírók a Helsingin Sanomat redakciójában, bal szélen a napilap egyik felelős szerkesztője, Esa Mäkinen látható

A finn szabadság – három nap Helsinkiben címmel 2019 decemberében jelent meg Törő Vanda kollégánk cikke, aki a budapesti finn nagykövetség egyik meghívottjaként utazott erre a rövid szakmai útra, amiről jelentést írtak a Helsinkiben dolgozó magyar diplomáciai alkalmazottak.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...