BEZÁR

Közösségi média

„Orbán Viktor a mostani értelmetlen és veszélyes uniós szabadságharcával a saját népe ellen fordult” – interjú Szabó Tímeával

A Párbeszéd társelnöke és frakcióvezetője úgy látja, azonnal szünetet kellene elrendelni az iskolákban, a családok csak így ünnepelhetik biztonságban a karácsonyt. Szerinte az országban Szájer József produkálja a legdeviánsabb viselkedést, a Fidesz-KDNP kormányzása pedig egy velejéig rohadt rendszert hozott létre. A képviselő szerint az ország összes választókerületében megtartják az ellenzéki miniszterelnökjelölti előválasztást, de az egyéni jelöltek közül nem mindenkit így választanak ki. Az orosz vakcinát elutasítja, de különben beoltatná magát a koronavírus ellen.


Szabó Tímea
Szabó Tímea
MTI/Kovács Tamás

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és országgyűlési frakcióvezetője 2010 óta számos alkalommal hívta már fel magára a figyelmet a kormány politikájának éles kritizálásával. Az elmúlt napokban is sok sajtótermék foglalkozott azzal, hogy hazaárulónak nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt. A politikust nemcsak erről kérdeztük, hanem a koronavírus-járványról, az előválasztásokról, valamint arról is, hogy Szájer József orgiáról való menekülését vagy Nagy János helyettes államtitkár letartóztatását tartja-e nagyobb botránynak.

December 12-én lesz két éve, hogy elkezdődött a rabszolgatörvénynek is nevezett munkatörvénykönyv-módosítás elleni tüntetéssorozat. Mi történt azóta a fehér sapkás képviselőnőkkel?

Szorosan együtt dolgozunk a női képviselőkkel, folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, több közös fellépésünk is volt a rabszolgatörvény óta. Közös javaslatokat adtunk be, például a nők elleni erőszak megszüntetéséről szóló kezdeményezésünket. Közösen léptünk fel az ülésteremben akkor is, amikor Kövér László „lekettesezte” a nőket. Igyekszünk akár a háttérben, akár a színfalak előtt is képviselni a nők érdekeit.


Szabó Tímea

Patera Kamilla

A hatpárti ellenzéki együttműködésben a Párbeszéd az a párt, amelyiket részben a pártok közötti együttműködés szándéka hozott létre. Vennének be még másokat is az összefogásba?

A Párbeszéd valóban már a megalakulása óta azt képviseli, hogy ezt az elnyomó Orbán-rezsimet csak teljes összefogással lehet legyőzni. Sajnos kellett két nagy bukás az ellenzék részéről ahhoz, hogy mindenki belássa, ennek eljött az ideje. A Párbeszéd nem csak az együttműködésnek, hanem az ellenzéki előválasztásnak is kezdeményezője volt. Örülünk, hogy ez a másik politikai innovációnk is megvalósulni látszik. Az összefogás lényege, hogy minél szélesebb körű legyen: aki úgy érzi, hogy a társadalmi igazságosságot, a korrupciómentes politikát, az emberekért végzett munkát képviseli, azt szeretettel várjuk ebben az együttműködésben. Úgy gondolom, hogy ennek elsődleges módja az egyéni választókerületekben történő megmérettetés. A Párbeszéd ezért is szorgalmazza azt, hogy mind a 106 választókerületben tartsunk előválasztást. Így be tudnak jönni azok a pártok, civil szervezetek, vagy akár szervezethez nem tartozó civil személyek is, akik helyben ismertek és elfogadottak.

Az együttműködés többi pártja is támogatja ezt? Hajdú-Bihar megyében lesznek előválasztások? Ha igen, melyik választókerületekben? Indít valakit a Párbeszéd?

Még folynak tárgyalások, biztos vagyok benne, hogy ott is lesz előválasztás. Abban konszenzus van a hat párt között, hogy ahol lehet, ott tartsunk előválasztást. Ugyanakkor nincsenek illúzióim: lesznek olyan kerületek, ahol nem lesz szükség erre. Nem azért, mert nem akarjuk ott megmérettetni a jelöltjeinket, hanem azért, mert ha van egy kiváló jelölt, akkor csak azért, hogy legyen előválasztás, nem fogunk állítani egy nála gyengébbet. A miniszterelnök személyéről biztosan minden körzetben lesz előválasztás, de nem biztos, hogy mindenhol lesz olyan erős egyéni jelölti előválasztás, mint mondjuk Budapest néhány választókerületében.


Szabó Tímea

Járdány Bence

Karácsony Gergely már bejelentette, hogy nem indul ezen az előválasztáson. Ön?

Még folynak az egyeztetések arról, hogy ki lesz a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, ezt nagy valószínűséggel a jövő év elején fogjuk bejelenteni. Ez a párt közös döntése lesz, nem csak az enyém és Karácsony Gergelyé.

Másfél év múlva lesznek az országgyűlési választások. Hol tart a hatpárti ellenzéki együttműködés a közös választási program összerakásában? Önnek van szerepe a programalkotásban? Mely területen, mely témában?

A vártnál jobban állunk. A hat párttal végigvettük az összes fontos szakpolitikai területet. Azonosítottuk azokat a pontokat, ahol közös álláspontra, tervre, közös célok kitűzésére van szükség. Felosztottuk egymás között a fejezeteket. Nekem az egészségügyi és a szociális fejezetek kidolgozásában van nagyobb szerepem.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Már lehet előregisztrálni a koronavírus-vakcinára. Beoltatja magát? Ön szerint számít, hogy Nyugatról vagy Keletről jön az oltóanyag?

Szerintem alapvetően nem az számít, hogy honnan jön, persze azt az orosz vakcinát, amiről most kiderült, hogy két hónapig nem lehet utána alkoholt fogyasztani, nem adnám be. Nem az alkohol miatt, mert én nem iszom amúgy sem, de ezek szerint az a vakcina erősen májkárosító lehet. A legfontosabb szempont az oltóanyagnál az, hogy legyen biztonságos és hatékony. Oltáspárti vagyok, mélyen elítélem az oltásellenességet. Ha nem lennének oltások, sokkal durvább és folyamatos járványok lennének, olyan betegségek dúlnának még mindig Európában, amelyeket a középkor óta már sikeresen legyőztünk. Én az influenza elleni oltást is minden évben beadatom magamnak és a családomnak is, és megnyugtatok mindenkit, egyikünk sem lett még beteg az oltástól. Ha megérkezik a koronavírus elleni vakcina Magyarországra, és az olyan vakcina lesz, amelyet világszerte – így az Unióban is – biztonságosnak és hatékonynak ismernek el, akkor én be fogom magam oltatni.


Szabó Tímea

Járdány Bence

A Párbeszéd enyhítene a korlátozásokon december 24-én?

Néhány nappal ezelőtt benyújtottunk a parlamentnek egy határozati javaslatot, amely a mostani állapothoz képest egy szigorítást írna elő pontosan azért, hogy aztán majd karácsonykor lehessen valamennyire enyhíteni, hogy biztonságosan ünnepelhessünk a szeretteink körében. Beadtam egy olyan nyolc pontból álló határozati javaslatot, amely többek között azt szorgalmazza, hogy az állam azonnal rendelje el az iskolákban és óvodákban a téli szünetet, és a kieső oktatási napokat az év végén pótolják. Szintén szerepel a határozati javaslatban, hogy akik emiatt kiesnek a munkából, mert például otthon kell maradniuk a gyerekekkel, azok 100 százalékos táppénzre legyenek jogosultak, tehát senki ne szenvedjen megélhetési hátrányt amiatt, mert otthon kell maradnia. Nagyon fontos a karácsonyi vásárlás kérdése is. Mi nem annyira támogattuk a sávos vásárlást, habár amit a kormány most elrendelt, az nem olyan rossz, mert felnőttként kezeli a nyugdíjasokat, azt mondja, hogy döntsék el, hogy élnek-e azzal a lehetőséggel, hogy akkor mennek, amikor más nem mehet, de nem tiltják el őket attól, hogy máskor vásároljanak.

Önök mennyiben javasolnak mást ehhez képest?

A Párbeszéd egy olyan javaslatot fogalmazott meg, amely nem az időkorlátra, hanem a mennyiségi korlátra helyezte a hangsúlyt: mi azt mondjuk, hogy 10 négyzetméterenként 1 vevő lehessen a boltokban, így biztosítanánk a megfelelő távolságot. Annak érdekében, hogy elkerüljük a zsúfoltságot, mi 19 óra helyett 21 óráig engedélyeznénk a boltok nyitvatartását, emiatt 20 óráról 22 órára tennénk a kijárási tilalom kezdetét. Ez inkább könnyítés, mint szigorítás. Ezen felül javasoltunk a szociális dolgozóknak egy egyszeri 500 ezer forintos jutalmat. Nagyon igazságtalannak tartjuk, hogy ők, akik az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan szintén a frontvonalban harcolnak, nem kaptak jutalmat. A karácsonyi lazítás szempontjából az iskolai téli szünetről szóló javaslatunk a legfontosabb, mert sajnos azt látjuk, hogy a gyerekek azok, akik leginkább tünetmentesen hordozzák és terjesztik a vírust. Ha biztosítani tudnánk, hogy mindenki két hétig otthon marad, akkor nyugodtan lehetne a gyerekeket a nagyszülőkhöz engedni.

Ön tegnap hazaárulással vádolta meg Orbán Viktort, amiért arra készül, hogy megvétózza az uniós segélyalapot. 2010 óta számos alkalommal hazaárulózta már egymást a kormány és az ellenzéke is. Miben másabb, súlyosabb kérdés a vétó azokhoz az ügyekhez képest, amelyekben az elmúlt 10 és fél év során az ellenzék élesen kritizálta a kormányt?

Azt gondolom, hogy Orbán Viktor a mostani értelmetlen és veszélyes uniós szabadságharcával a saját népe ellen fordult. És ha valaki a saját népe ellen fordul, az bizony hazaáruló. Az Unió elképesztően sok pénzt ajánlott fel Magyarországnak, sok száz milliárd forint vissza nem térítendő támogatást járványkezelésre, családonként 1 millió forintot. Orbán Viktor dacból, csak azért, hogy ő megint valami focimeccshez hasonló nyereséget könyvelhessen el, elárulja a magyar embereket. Ráadásul a miniszterelnök tovább megy: nem csak 1 millió forintot elvesz a családoktól, hanem ezt a kieső pénzt azzal akarja pótolni, hogy a piacról felvesz egy rettenetesen drága devizahitelt, amivel több százezer forintra adósítja el az embereket. Azt gondolom, hogy ez túlmegy minden sorosozáson és migránsozáson, ez színtiszta hazaárulás. A miniszterelnök aljas módon hazudik, amikor azt mondja, hogy neki az a baja a jogállamisági mechanizmussal, hogy ott migránsok és genderkövetelmények szerepelnek. Megnéztem az Európai Unió jogállamisági mechanizmusról szóló javaslatát írásban: egyetlen szó sincs benne se migránsokról, se genderről. Arról van szó, hogy ellenőrizni akarják az uniós pénzek elköltését, amire azt hiszem, hogy minden joguk megvan.


Szabó Tímea

Járdány Bence

December 1-jén robbant ki Szájer József orgia-botránya, december 2-án pedig korrupciógyanú miatt bilincsben vitték el Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkárt. A volt EP képviselő ügye a csapból is folyt, míg a helyettes államtitkár letartóztatása mintha nem váltott volna ki nagy visszhangot. Ön melyik ügyet tartja komolyabbnak?

Semmiképpen nem állítanám azt, hogy az egyik súlyosabb, mint a másik. Mindkettő az Orbán-rendszer velejéig rohadt mivoltát mutatja, ami az elmúlt tíz és fél évben jellemezte ezt az egész kormányzást. Szájer Józsefnek nem az a legnagyobb botránya, hogy drogos szexpartira ment, bár ez egy konzervatív, keresztény kultúrába viszonylag nehezen fér bele, hanem az az egész hazugság, amit köré építettek. Szájer József – aki maga szövegezte azt az alaptörvényt, ami gyakorlatilag a fél országot kirekeszti a nemzet fogalmából – a legdeviánsabb viselkedést produkálja az egész országban. Ez az átverés, ez az álságosság a legfelháborítóbb: ők papolnak keresztény-konzervatív erkölcsökről, amikor bedrogozva egy gangbang-partiról meztelenül csúszkálnak le az ereszcsatornákon. A mérleg másik serpenyőjében pedig az az ipari mennyiségű lopás van, amit a helyettes államtitkár ügye is képvisel. Pontosan ezért nem akarja az uniós költségvetést sem aláírni Orbán Viktor, ezért nem akarja, hogy ellenőrizzék az uniós pénz elköltését, mert a kormány, miközben keresztény-konzervatív erkölcsökről papol, semmi mást nem csinált az elmúlt 10 évben, mint folyamatosan lopott, lopott és lopott. A helyettes államtitkár ügye azért nem veri ki a biztosítékot, mert sajnos az emberek már annyira hozzászoktak a kormányzati lopáshoz, hogy ez nem is nagyon éri el az ingerküszöböt. A miniszterelnök azt mondta, hogy ő nem érti, mit jelent a jogállamisági mechanizmusról szóló javaslatban a „súlyos kihágás”, ezért nem írja alá. Érdekes, hogy az Unió többi 25 országa érti, hogy mit jelent: azt, hogy ne lopj. Ha az Unió pénzt küld, akkor azt nem azért adja, hogy fideszes képviselők panziót építsenek maguknak, vagy hogy Orbán Viktor veje, Tiborcz István lenyúljon 13 milliárd forintot az Elios cégen keresztül közvilágításra, amit aztán nekünk, adófizetőknek kellett visszafizetni. Azért kapjuk a pénzt, hogy becsületesen arra költsük, amire adják: az emberek megsegítésére.


Szabó Tímea

Járdány Bence

A miniszterelnököt „hazaárulónak”, a rendszert „velejéig rohadtnak”, Szájer József viselkedését pedig „deviánsnak” nevezi. Ez a fajta retorika alkalmas arra, hogy a Fidesztől szavazókat csábítson el az ellenzék, netán bizonytalanokat szólítson meg?

Azt gondolom, hogy ugyanezek a jelzők megfogalmazódnak a Fidesz-szavazókban is. Én sajnos evidenciákat mondok ki. Aki még mindig elhiszi, hogy a Fidesz ugyanaz a párt ugyanazokkal az értékekkel, amelyik 15 éve volt, az saját magát csapja be. Nem gondolom, hogy ártunk az ügynek azzal, ha kimondjuk az igazságot. Mélyen hiszek abban, hogy nevén kell nevezni a dolgokat: ha nem mondjuk el, akkor nem is jut el a választókig. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden ügyben ilyen felfokozott érzelmekkel kell kommunikálni, de ami az elmúlt két hétben történt, az tényleg filmbeillő. Az elmúlt 10 évben nem nagyon láttunk olyat, ami most történik velünk, az ember csak kapkodja a fejét, már szavakat is alig talál. De ha most nem definiáljuk, mit jelent a hazaárulás, mit jelent az, hogy rohad a rendszer, hogy becsapják az embereket, hogy ezeknek közük nincs a keresztény-konzervatív erkölcsökhöz, akkor saját magunkat és az országot is becsapjuk, és nem képviseljük azokat, akik nem ilyen, hanem egy élhető, tisztességes, boldog országot akarnak.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...