BEZÁR

Közösségi média

November elején már majdnem 400 koronavírusos beteget ápoltak Debrecenben

A Kenézy Kórházban kezeltek száma október 23. óta folyamatosan nőtt, míg a Klinikai Központban ebben az időszakban csak kevés covidos beteg volt. Közérdekű adatigényléssel derítettük ki, hogy november 5-én már az ország összes kórházi betegének 7,5 százalékát kezelték Debrecenben.


Kenézy Kórház - koronavírus

Bence

A helyi önkormányzati média már októberben olyan híreket közölt a debreceni, koronavírusos betegeket kezelő egészségügyi intézményekkel kapcsolatban, amelyekből komoly túlterheltségre lehetett következtetni. Azért, hogy megtudjuk, a város miképpen boldogul a vírussal szemben, október végén (már második alkalommal) interjút kértünk Várkonyi István debreceni főinfektológustól, aki a Debreceni Egyetem sajtóirodájához irányított bennünket, ahonnan aztán nem kaptunk érdemi reakciót az érdeklődésünkre.

November 5-én ezért az Átlátszó rendszerén keresztül közérdekű adatigénylésben kértük az egyetemtől az egyik legfontosabb járványügyi adatot: az általuk fenntartott Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban és a Klinikai Központban október 1. és november 5. között hogyan alakult a koronavírus-fertőzöttek kezelésére fenntartott ágyak, valamint az intézményekben kezelt betegek száma. A járvány miatti megnövekedett terhelésre hivatkozva az egyetem kihasználta a törvény szerinti maximális határidőt, így csak december 5-én válaszoltak az adatkérésünkre.


koronavírus - ágykapacitás - Klinika

debreciner.hu

A kapott táblázatból kiderül, hogy az érintett időszakban a Klinikai Központban végig elenyésző számú beteget kezeltek a Kenézy Kórházhoz képest: október elsején 339 ágyra mindössze 1 beteg jutott. A legtöbb beteg november másodikán volt a klinikán: 23-an jutottak 383 ágyra. Ehhez képest a Kenézyben már október elsején 29 beteget kezeltek, az összes rendelkezésre álló ágy 216 volt, november másodikán pedig már 332-en jutottak 449 ágyra. Az egyetemtől kapott adatok alapján október 23-a óta folyamatosan emelkedett a Kenézy Kórház koronavírusos betegeinek száma, november 5-én már 373-an voltak, a rendelkezésre álló ágyak száma pedig ekkor 487 volt.


koronavírus - ágykapacitás - Kenézy

debreciner.hu

A Kenézy Kórházban október 1. és november 5. között folyamatosan nőtt az ágykapacitás is, ez azonban nem volt teljesen így a Klinikai Központban. A kezdettől meglévő 339 ágyat október 30-án 435-re növelték, majd elkezdett újra csökkenni a számuk: október 31-én 409, november 1-én 383, november 4-én 348, november 5-én pedig már csak 345 ágyat tartottak fenn, alig többet, mint amennyiről indultak a bővítés előtt.

Az összes kórházi ápolt 7,5 százalékát itt kezelték

Láthatjuk, hogy adatkérésünk idejére összesen már 389 koronavírusos beteget ápoltak Debrecenben. A kormány tájékoztatása szerint ugyanebben az időben az egész országban 5183 kórházi beteg volt. Az adatszolgáltatás esetleges csúszásai miatt biztosan nem állítható, de ezek a számok azt mutatják, hogy az összes kórházi ápolt 7,5 százalékát kezelték Debrecenben.
A koronavírus-járvány az ezt követő hetekben lobbant be igazán. Természetesen az erre az időszakra vonatkozó számokkal kapcsolatban is érdeklődni fogunk a Debreceni Egyetemtől, szükség esetén ismét közérdekű adatigénylés formájában.


koronavírus - maszk

debreciner.hu

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...