BEZÁR

Közösségi média

SZÓ SZERINT

Magyarázatot vár Debrecen vezetőitől a lebontott sajtófotó kiállítás szervezője

„Amilyen gyorsan lebontották, ugyanolyan gyorsan vissza is állítják a tárlatot” – ebben bízik Bánkuti András.

Fotók: Koppányi Szabolcs

A Debreciner hozta először nyilvánosságra, hogy Debrecen belvárosában szombaton reggel bármiféle előzetes indoklás nélkül bontani kezdték a néhány nappal korábban ünnepélyesen megnyitott 42. Magyar Sajtófotó Kiállítást. A történtekről a bontás napjának délutánján nyilatkozatot adott ki Bánkuti András fotóriporter, a kiállítás szervezője, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztályának elnöke, aki reggel a helyszínen a Debreciner munkatársának beszélt megdöbbenéséről.

Alább szó szerint közöljük Bánkuti András írásos nyilatkozatát.

Újmódi történet

Nagy megdöbbenéssel és meglepetéssel értesültem róla, hogy a 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás debreceni megnyitója után három nappal valamilyen „felsőbb” utasításra a szabadtéren álló kiállítást eltávolították. Debrecen volt az a város, amely évtizedekkel ezelőtt elsőként jelentkezett a legnagyobb magyar sajtófotó tárlat helyi bemutatásáért, a kiállítást többször Kósa Lajos nyitotta meg. A város évek óta azt kéri, hogy a tárlat a híres Virágkarnevál idején legyen látható, ezzel is színesítve az augusztus 20-a körüli kulturális rendezvények sorát.

Bánkuti András

A Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás nagy presztízsű rendezvény, a magyar fotóriporterek ünnepe, résztvevői a sajtó egészét képviselik lapjuk, médiaorgánumuk politikai irányvonalától függetlenül. A tárlat a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és az adott város kulturális vezetése által kötött, írásbeli szerződésekre alapozva járja az országot. Ennek ellenére a kiállítás szervezőiként semmilyen hivatalos magyarázatot nem kaptunk Debrecenben arról, hogy a város kulturális központjával közösen elhelyezett és megnyitott kiállítást miért kell azonnal eltávolítani onnan, ahol az utóbbi években látható volt. Vajon ki hozta meg a döntést?

A Magyar Sajtófotó Kiállítás 42 éves történetében ilyen még nem fordult elő sehol, pedig elég sok városban járt az éves bemutató. A legnagyobb incidens, ami a négy évtized alatt ért minket az az volt, hogy az 1980-as években egy cenzúrabizottság három fotóanyagot vetetett le a falról, de a kiállítás ettől még akkor is látogatható volt.

Ez, a legrosszabb ’50-es éveket idéző eljárás méltatlan és sértő a debreceni kulturális élet szereplőire és az egész magyar fotóriporteri szakmára nézve.

Várom a magyarázatot Debrecen kulturális vezetésétől vagy polgármesterétől a képek eltávolításának okáról, abban bízva, hogy amilyen gyorsan lebontották, ugyanolyan gyorsan vissza is állítják a tárlatot.

2024. augusztus 17.

Bánkuti András

a kiállítás szervezője, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke

Kapcsolódó anyagok:

Előzetes indoklás nélkül bontották el a debreceni sajtófotó kiállítást, egyelőre nincs hihető magyarázat

Válogatás a Magyar Sajtófotó pályázat tavalyi díjnyertes műveiből

A valóság nem (mindig) szép

Sajtófotó Debrecenben – helyi lakossági kiegészítéssel

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...