BEZÁR

Közösségi média

Letargikus a hangulat a hajdúböszörményi Tungsram-gyárban, sokan azt remélik, minél hamarabb elküldik őket

Habár eddig a csúszás sem volt jellemző, most aggódnak a dolgozók, hogy megkapják-e a fizetésüket.

Ahogy arról korábban a Debreciner beszámolt, országosan 1600 dolgozóját küldi el az időközben csődvédelmet kért és kapott Tungsram. A leépítés a vállalat hajdúböszörményi üzemében 170 munkavállalót érint. Elek Zoltántól, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének hajdúböszörményi elnökétől úgy értesültünk, hogy múlthét pénteken, május 27-én 78-an kaptak tájékoztatólevelet arról, hogy egy hónap múlva elbocsátják őket. A Tungsram ennek tényét a törvényi kötelezettségének megfelelően a munkaügyi központnak is jelentette.


Tungsram
A hajdúböszörményi gyáregység
hajduboszormeny.hu

Elek Zoltán a Debreciner kérdésére elmondta, neki és a szakszervezetnek sincsenek információi arról, hányan tudtak közülük máshol elhelyezkedni, a pénteken az üzemben tartott állásbörzén mindenesetre tíznél több munkáltató jelent meg, a dolgozók körében pedig magas volt a részvételi arány. A szakszervezeti vezető úgy látja, az állam valamilyen módon szerepet vállalhatott az állásbörze megszervezésében, ezért is lehetett ott ilyen sok cég. Megjegyezte, a gyárban hétfőn kéthetes leállás kezdődött, a dolgozókat szabadságolták.

Pesszimizmus és letargia lett úrrá a böszörményi üzemen

A Népszava május 14-én írt arról, hogy a Tungsram a csődeljárás előtt a szakszervezettel folytatott – azóta megszakított – bértárgyalások során csak a második félévre ígért emelést. Elek Zoltán a Debrecinernek kifejtette, a vállalatvezetés álláspontja most az, hogy a jelenlegi helyzetre való tekintettel a bérfejlesztést határozatlan időre elnapolják, amíg a helyzet nem stabilizálódik. Az események ismeretében a dolgozók jelenleg nem bíznak abban, hogy idén valóban emelnek a béreken.

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

Sőt a hangulat kimondottan letargikus Hajdúböszörményben, Elek elmondása szerint a dolgozók már nem azt remélik, hogy őket minél később bocsátják el, hanem azt, hogy minél hamarabb. A fő szempont számukra ugyanis már az, hogy a vállalat még ki tudja fizetni a végkielégítésüket. Sokan már amiatt is aggódnak, hogy a fizetésüket megkapják-e, pedig korábban nem fordult elő csúszás a kifizetésben.


Tungsram

Elek Zoltán azt is megjegyezte ugyanakkor, teljesen másképp viselik a történteket azok, akik ingáznak, 2-3 évente munkahelyet váltanak, mint azok, akik már 30-40 éve ott dolgoznak, és „hozzájuk nőtt” a gyár. Nekik most lelkileg is nehéz megválniuk a munkahelytől.

Kapcsolódó írások:

Hajdúböszörményben 170, országosan 1600 dolgozóját küldi el a Tungsram az év végéig

A Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete szerint nincsenek tárgyalásaik a kormánnyal, ahogy azt Bodó Sándor állította

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...