BEZÁR

Közösségi média

Idén is Hajdú-Bihar megyéből került ki a parlament egyik némája – Így teljesítettek a képviselőink

Tiba István havi bruttó 1,9 millió forintot keres képviselőként, de 2018 óta még egyszer sem szólalt fel az Országgyűlés előtt. A nála kevesebb pénzt kapó Varga Zoltánnak alig egy év alatt ez 77-szer is sikerült. A Fidesz képviselőinek teljesítménye az indítványok számát tekintve is jócskán elmarad a 2020-ban becsatlakozó DK-s politikusétól.


Országgyűlés
A hajdú-bihari képviselők előszeretettel osztják meg a közösségi hálón a Parlamentben készült fotóikat, szelfijeiket
Facebook

Néhány nap múlva véget ér 2020, ebből az alkalomból megnéztük, hogy a parlament.hu adatai szerint milyen teljesítményt produkáltak idáig Hajdú-Bihar megye országgyűlési képviselői. Mivel tavaly hasonló elemzést nem közöltünk, egészen 2018. május 8-ig visszamentünk az időben, az idén csatlakozott Varga Zoltánt (DK) kivéve minden képviselőnek ekkor kezdődött a mandátuma.


Országgyűlés

Facebook

Hajdú-Bihar megyét 8 politikus képviseli az ország házában. A fideszesek közül Kósa Lajos, Pósán László, Tasó László, Vitányi István, Bodó Sándor és Tiba István egyéni választókerület megnyerésével jutott mandátumhoz, míg Halász János pártlistáról került be a parlamentbe. Varga Zoltán szintén listás képviselő, őt választotta a DK a róla kikerült intim fotók, valamint az ezekkel kapcsolatban őt ért vádak hatására lemondott Gréczy Zsolt helyére. Varga 2020. február 17-én tette le az esküjét.


Országgyűlés

Facebook

Habár a többi Hajdú-Bihar megyei képviselőhöz képest sokkal kevesebb idő állt a rendelkezésére, mégis Varga Zoltán nevéhez fűződik a legtöbb önálló és nem önálló indítvány is. Előbbiből 45, utóbbiból 7 szerepel az adatlapján. A felszólalásokat tekintve is jól áll a politikus, 77 alkalommal hallatta a hangját, ez megyei összehasonlításban ugyan csak a második helyre elég, azonban, ha így folytatja, a mandátumából hátralévő szűk másfél évben még könnyedén előzhet ebben a rangsorban is, időarányosan pedig már most is első. Varga képviselőként és a népjóléti bizottság tagjaként havi bruttó 1 324 080 forintot keres, Hajdú-Bihar megyéből csak Bodó Sándor kap kevesebbet a parlamenttől.


Országgyűlés

Facebook

Bodó a képviselőség mellett az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára is, ő az egyetlen hajdú-bihari a parlamentben, aki nem tagja egyetlen bizottságnak sem. A parlamenti statisztikája meglehetősen felemás képet mutat, hiszen míg 91 felszólalásával a legjobban teljesített, 2018-as megválasztása óta egyetlen egyszer sem adott be indítványt, sem önállóan, sem másokkal közösen. A nyolc politikus közül Bodó kapja a legkevesebb pénzt a parlamenttől, havi bruttó 1 103 400 forintot, de ebben nincs benne az államtitkári fizetése, ami a minisztérium honlapján található információk szerint bruttó 1 296 300 forint.


Országgyűlés

Facebook

A felszólalási verseny harmadik helyezettje Kósa Lajos, a Honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke: 49-szer beszélt képviselőtársai előtt. Kósának ezenkívül 9 önálló, valamint 6 nem önálló indítványa volt. A parlamenti fizetése havi bruttó 1 875 780, ugyanennyit keres Pósán László, Tiba István és Halász János is. A kulturális bizottság elnöke, Pósán a negyedik leggyakoribb felszólaló, 46 alkalommal. Önálló indítványból 2, nem önállóból 4 szerepel a neve mellett.

A 21-szer felszólaló Halász János halmozza a funkciókat, hiszen nemcsak a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke, hanem egyben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság elnöke, valamint a Fidesz-frakció egyik helyettes vezetője is. Halász 5 önálló, valamint 3 nem önálló indítványt tud felmutatni.


Országgyűlés

Facebook

A képzeletbeli hallgatagsági dobogó harmadik fokán Vitányi István szerepel 15 felszólalással, ezt a teljesítményt nagyon az indítványaival sem ellensúlyozta, hiszen önállóból 5, nem önállóból pedig egy sincs az adatlapján. Halászhoz hasonlóan esetleg arra hivatkozhatna, hogy leköti a bizottsági munka, ugyanis az igazságügyi bizottság alelnöki posztja mellett tagja az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottságnak is. Vitányi mindezért havi bruttó 1 655 100 forintos díjazásban részesül.

Az ezüstérem Tasó Lászlóé, a vállalkozásfejlesztési bizottság tagja eddig 5 alkalommal szólalt fel, és 1-1 önálló és nem önálló indítványt tudott felmutatni. A képviselő ugyanannyiért dolgozik, mint a DK-s Varga Zoltán.

0 felszólalás 2 és fél év alatt – havi 1,9 millióért


Országgyűlés

Facebook

Hajdú-Bihar megyéből került ki a parlament egyik némája. A kétes dicsőség Tiba Istváné, aki a 2018-as megválasztása óta, tehát több mint 2 és fél éve egyetlen alkalommal sem szólalt fel az Országházban. Ezzel tovább rontotta amúgy sem fényes statisztikáját: 2002 óta egy rövidebb megszakítással 17 éve ül a parlamentben, ezalatt összesen 21 felszólalása volt. Tiba a parlament jegyzője, valamint az európai ügyek bizottságának a tagja, 15 önálló és 3 nem önálló indítványa volt idáig. Ezért a teljesítményért minden hónapban bruttó 1 875 780 forint tiszteletdíjban részesül.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...