BEZÁR

Közösségi média

Heti koronavírus-körkép: vannak polgármesterek, akik hírt adnak városuk fertőzöttségéről

Már közel 350 fertőzöttet regisztráltak Hajdúböszörményben, az alpolgármester szerint szükség van náluk a megye egyik legszigorúbb maszkrendeletére. Debrecen vezetése úgy kommunikál, mintha nem az eddigi legdurvább hét lenne mögöttünk; Papp László polgármester továbbra sem tartja fontosnak a helyi fertőzöttségi adatok nyilvánosságra hozatalát. Eközben Polgár vezetője hiába hivatkozott Müller Cecíliára a kormányhivatalnál, továbbra sem mondják meg neki, hogy hány fertőzött van a településen.


Koronavírus - Hajdúböszörmény
Tesztelés Hajdúböszörményben
YouTube

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Javában zajlik az új típusú koronavírus-járvány második hulláma, Hajdú-Bihar megyében pedig már hónapok óta napról napra nő a fertőzöttek száma. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért folyamatosan kérdezzük a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és a Klinikai Központ, valamint az ezeket működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

Papp Lászlóék szívet vittek a kórházba

Habár a naponta közölt országos halálozási adatok alapján, a város lélekszámát figyelembe véve elég valószínűnek tűnik, hogy ma már minden nap vannak debreceni áldozatai a koronavírus-járványnak, Debrecen vezetése egészen minimális online kommunikációt folytat a választókkal a helyi járványügyi helyzettel kapcsolatban. Az elmúlt héten Papp László (Fidesz) polgármester mindössze egy Facebook-bejegyzést szentelt a témának: november 27-i posztjában egy fotót közölt arról, hogy Debrecen város szívét (ez egy sok normál méretű mézeskalácsszívből összeállított nagy mézeskalácsszív) kiállították a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban, valamint a polgármester és Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője átadott egy ajándékkosarat is a kórház egyik osztályvezető főorvosának és főnővérének (a fotón látható személyeket a Debreceni Egyetem honlapja azonosította, a polgármester ezt nem tartotta fontosnak). „Ezzel szeretnénk kifejezni szeretetünket, és hálánkat azoknak, akik a járvány idején bátor és elkötelezett munkát végeznek” – írta bejegyzésében Papp László. Debrecen honlapjának a koronavírussal kapcsolatos hírek közlésére szolgáló aloldala az elmúlt héten egyszer sem frissült.


koronavírus - Papp László

Facebook

Eddig közel 350 fertőzöttet regisztráltak Hajdúböszörményben

Sőrés István (Fidesz) alpolgármester a Hajdúböszörményi Városi TV adásában, amelyet november 27-én töltöttek fel a televízió Youtube-csatornájára, arról beszélt, hogy habár Hajdúböszörményben van életben a megye egyik legszigorúbb maszkrendelete, azt továbbra is szükségesnek látják a további fertőzések megelőzése érdekében. Szerinte a böszörményiek többsége betartja a rendeletet (mi is hasonló tapasztalatokat szereztünk ottjártunkkor). Az alpolgármester elmondása szerint eddig közel 350 fertőzöttet regisztráltak a városban, akik közül majdnem húszan kerültek kórházba. Sőrés István az országosan végrehajtott intézményi szűréssel kapcsolatban azt mondta, hogy Hajdúböszörményben kevesebb fertőzöttet találtak, mint amennyire előzetesen számítottak.

Újabb mintavételi állomások a megyében

Az előző hetekhez hasonlóan ismét több városban döntöttek úgy, hogy mintavételi állomást hoznak létre, ezzel gördülékenyebbé téve a lakosok tesztelését. Czeglédi Gyula (független), Hajdúszoboszló polgármestere november 24-i Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy előkészítés alatt áll egy ilyen állomás kialakítása, november 29-én pedig már azt adták hírül a település honlapján, hogy másnaptól elkezdi a működését az állomás, az itt levett PCR-tesztek eredményeit 48 órán belül megkapják majd a hajdúszoboszlóiak.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

November 24-én hasonló mintavételi állomást nyitottak Derecskén is. „A Kormány célja, hogy ezen pontok kialakításával csökkentse és segítse a mentőszolgálatok és egészségügyi szervezetek munkáját. Az egészségügyi kapacitások terheltségének csökkentése, valamint egészségügyi rendszer támogatása mindannyiunk közös érdeke” – írta Bordán Szabolcs (Fidesz) polgármester a város honlapján.

Akik a választóikkal együtt számolnak

Az elmúlt héten is több polgármester volt, aki fontosnak tartotta, hogy tájékoztassa a települése lakóit arról, hogy helyben hányan fertőződtek meg az új típusú koronavírussal. Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere november 26-án arról írt a Facebook-oldalán, hogy az előző heti 150 személyről 140-re csökkent az aktív fertőzöttek száma. „Maszkot fel! Távolságtartás! Kéz és arc fertőtlenítés! …a piacon is” – hívta fel a lakosság figyelmét a polgármester.

Hegedüs Péter (független), Balmazújváros polgármestere a helyi Daru TV-nek adott nyilatkozatában november 27-én arról beszélt, hogy az interjút megelőző héten a Balmazújvárosi Általános Iskola 9 osztályát helyezték karanténba, 2 diák és 3 oktató koronavírustesztje pedig pozitív lett, valamint a Balmazújvárosi Református Általános Iskola és Óvoda 5 dolgozójának lett pozitív tesztje, emiatt ott egy osztályt zártak be. Hegedüs Péter arról is beszélt, hogy több óvodai és bölcsődei csoportot is be kellett zárni a fertőzések miatt. A háziorvosok jelentésére hivatkozva a polgármester a 46. heti 69 új fertőzött személyhez képest a 47. hétre vonatkozóan már 109 újonnan regisztrált fertőzöttről számolt be.

Tóth Lajos (független), Püspökladány polgármestere november 24-én a közösségi oldalán arról írt, hogy jelentősen nőtt a városban a regisztrált esetek száma. A városvezető bejegyzése szerint a legtöbb megbetegedés enyhe lefolyású, de már többen vannak, akik kórházi kezelésre szorultak. Tóth Lajos arról is tájékoztatta a város lakóit, hogy az egyik családtagja fertőzöttsége miatt kontaktszemélyként ő is karanténba került, azonban saját magán nem tapasztalja a betegség tüneteit.

November 28-án adta hírül a település honlapján Bordán Szabolcs, Derecske polgármestere, hogy eddig összesen 62 regisztrált fertőzöttről van tudomásuk, közülük 34 az aktív esetek száma. A polgármester tájékoztatása szerint Derecskén eddig senki sem hunyt el az új típusú koronavírus következményeként.

Újabb óvodai csoportokat zártak be

Balmazújvároshoz hasonlóan Polgáron és Tégláson is óvodai csoportokat kellett bezárni az előző héten. November 23-án Tóth József (DK), Polgár polgármestere arról posztolt a város közösségi oldalán, hogy a Napsugár Óvoda és Bölcsőde Bessenyei utcai óvodájának „Méhecske” csoportját november 27-ig bezárták az egyik gyermek fertőzöttsége miatt. November 27-én a város Facebook-oldalán a polgármester arról számolt be, hogy egy óvodapedagógus fertőzöttsége miatt az egyik helyi óvoda „Mókus” és „Kisvakond” csoportjában kellett rendkívüli szünetet elrendelni. Ugyanebben a bejegyzésében a polgármester arról is írt, hogy a Vásárhelyi Pál Általános Iskola tanárai között is van fertőzött személy. Az intézményi járványhelyzetről éppen a napokban számolt be a Debrecinernek az iskola egyik pedagógusa.


koronavírus - Hajdúböszörmény
Fertőtlenítés Hajdúböszörményben
YouTube

Téglás honlapjára ugyancsak november 30-án került ki a hír, de már az előző héten, november 28-án rendkívüli szünetet rendeltek el a Bárczay Anna Óvoda „Százszorszép” csoportjában, amely egészen december 6-ig tart. A szünet elrendelése minden bizonnyal összefüggésben van azzal, hogy az önkormányzat november 29-i tájékoztatása szerint a település intézményeinek 145 dolgozóját tesztelték az új típusú koronavírusra, közülük 4 személynek pozitív lett a tesztje.

Dani Béla Péter (független), Biharkeresztes polgármesterének november 26-i Facebook-posztja arról tájékoztat, hogy a határmenti kisvárosban is találtak fertőzötteket az óvodai tesztelés során, a polgármester azonban nem írta, hogy ez pontosan milyen járványügyi intézkedéseket vont maga után.

Nyíradony önkormányzata november 23-án azt adta hírül a település közösségi oldalán, hogy a helyi Szivárvány Önkormányzati Óvoda dolgozóinak tesztelésén egyetlen fertőzöttet sem találtak.

Miért nem kap adatokat Polgár vezetője?

Hajdú-Bihar megye városainak az elmúlt héten mutatott online kommunikációjával kapcsolatban megemlíthető még, hogy folytatódott Tóth Józsefnek, Polgár polgármesterének adatkérési kálváriája. Korábban hiába próbált a helyi fertőzöttek számával kapcsolatban információt kérni az illetékes kormányhivataltól, ezért nemrég Müller Cecília országos tisztifőorvoshoz fordult, aki visszairányította őt a kormányhivatalhoz. November 27-i közleményében Tóth József ismét arról számolt be, hogy nem osztott meg adatokat vele a kormányhivatal, hiába hivatkozott ezúttal a tisztifőorvos levelére.


koronavírus - Polgár

Facebook

Szintén érdemes megemlíteni, hogy november 26-án Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu polgármestere arról posztolt két fotót a Facebook-oldalán, hogy „az Operatív Törzs által meghatározott” kéz- és felületfertőtlenítő szállítmány megérkezett a Bihari Szociális Szolgáltató Központ telephelyére.


koronavírus - Berettyóújfalu

Facebook

Tiba István call centerezett

Hajdú-Bihar megye hat – egyaránt fideszes – országgyűlési képviselője közül ezúttal egyedül Tiba István, a 6-os számú választókerületből foglalkozott közösségi oldalán a helyi járványhelyzettel: az általa november 27-én megosztott fotók és a hozzájuk mellékelt szöveg alapján a körzetében élő időseket hívogatta telefonon, hogy megtudja, szükségük van-e valamilyen segítségre a veszélyhelyzet idején. Azt, hogy hány idős emberrel beszélt, illetve azt, hogy milyen adatbázis (név, lakhely, életkor, telefonszám) alapján hívta fel őket, a politikus a bejegyzésében nem közölte.


koronavírus - maszk

debreciner.hu

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...