BEZÁR

Közösségi média

Heti koronavírus-körkép: a járványt is lekötötte a halászlé és a bejgli?

Sorozatunk kezdete óta soha nem volt még ilyen alacsony intenzitású a Hajdú-Bihar megyei járványhelyzettel kapcsolatos kommunikáció. Kásler Miklós új vezetőt nevezett ki a Klinikai Központ élére.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Javában zajlik az új típusú koronavírus-járvány második hulláma. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért folyamatosan kérdezzük (bár válaszokat hónapok óta nem kapunk) a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és a Klinikai Központ, valamint az ezeket működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.


Koronavírus - Hajdúböszörmény

YouTube

Habár az elmúlt héten az ünnepek miatt számos önkormányzatban rendeltek el igazgatási szünetet, ahogy az intézmények és a megye vezető politikusainak többsége is a karácsonyi készülődéssel volt elfoglalva, még így is meglepő, hogy milyen alacsony intenzitású volt az általunk rendszeresen szemlézett felületeken a helyi járványhelyzettel kapcsolatos kommunikáció december 21. és 27. között: az augusztus végén elindított körképsorozatunk kezdete óta soha ilyen kevés valamennyire is releváns tartalmat nem osztottak még meg a választókkal. Pedig – habár a napi új fertőzöttek statisztikája kedvező trendet mutat – a járványnak még közel sincs vége: a hétfő reggeli adathoz képest például vasárnapra 802-vel nőtt a regisztrált esetek száma. A helyi hatalom birtokosainak információközléseiből mégis olybá tűnik, mintha a koronavírus is napokig a halászlé szürcsölésével és a bejglievéssel foglalta volna el magát.

Papp szerint „politikai színezettől függetlenül” kompenzálják az önkormányzatokat

Elsősorban a nem kormánypárti polgármesterek részéről komoly ellenkezést váltott ki az a kormánydöntés, amely – a járványvédelmi gazdasági csomag részeként – 2021-re megfelezte a vállalkozások által az önkormányzatok számára fizetendő iparűzési adó mértékét. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere ezt a döntést üdvözölte a Facebook-oldalán. December 24-én aztán kiderült, hogy a kormány komoly támogatásokat juttat a kormánypárti vezetésű megyei jogú városoknak, miközben az ellenzékieket kevésbé és sokkal kötöttebben kompenzálja. Papp László erre december 26-i Facebook-bejegyzésében a döntést úgy interpretálta, hogy „a települések jelentős része – politikai színezettől függetlenül – jelentős támogatásban részesül”, Debrecen 2020-as bevételkiesésének pedig a jelentős részét kompenzálják. „A forrás teljes felhasználásáról még nem született döntés, de úgy ítélem meg, hogy az egyik érintett terület lesz a közösségi közlekedés ez évi veszteségének finanszírozása” – fogalmazott a polgármester.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

21 polgármesterből 3 tájékoztatott

Az előző héten mindössze három városvezető, Czeglédi Gyula (független), Hajdúszoboszló, Bordán Szabolcs (Fidesz), Derecske és Tóth József (DK), Polgár polgármestere érezte úgy, hogy az ünnepek ellenére nem árt, ha tájékoztatja a települése lakosságát a helyi járványügyi helyzetről. Czeglédi Gyula december 22-i posztjában arról írt, hogy tovább csökkent az aktív fertőzöttek száma Hajdúszoboszlón, kb. 100 esetről van tudomásuk. A polgármester a helyi pedagógusokat és nevelőket arra biztatta, hogy január elején vegyenek részt a koronavírus-szűrésben. Czeglédi azzal kapcsolatban is örömét fejezte ki, hogy a kormány ígérete szerint a 2021-ben elvett iparűzési adót a 25 ezer lakos alatti települések visszakapják kompenzáció formájában.

Bordán Szabolcs, Derecske polgármestere december 23-án a város honlapján arról tájékoztatott, hogy eddig összesen 226 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a településen, akik közül 63 az aktív esetek száma, ketten pedig elhunytak. Bordán hangsúlyozta, hogy minden korosztály érintett a járványban.

Tóth József, Polgár polgármestere szintén december 23-án a város Facebook-oldalán írt arról, hogy a fertőzöttek és a kórházban ápolt betegek számáról továbbra sem kaptak hivatalos tájékoztatást, az azonban bizakodásra ad okot, hogy a településen hatósági házi karanténra kötelezett személyek száma már két hete folyamatosan csökken. Az előző héthez hasonlóan most sem hunyt el polgári lakos a betegségben.


koronavírus - 2020. december 28.

debreciner.hu

koronavírus - 2020. december 28.

debreciner.hu

Az első grafikonon a Hajdú-Bihar megyében eddig regisztrált, a másodikon pedig az új fertőzöttek számának az elmúlt időszakban történt változását láthatjuk 7 napos mozgóátlagban. Ez a számítási mód a napi adatközlések időnként nehezen értelmezhető számai helyett megmutatja a helyi járványhelyzet trendjeit. A mozgóátlagról itt olvashatnak részletesebben.

Új vezetőt neveztek ki a Klinikai Központ élére

A Debreciner is beszámolt arról, hogy december 11-én Pósán László történész és országgyűlési képviselő mellett Szabó Zoltán, az Általános Orvostudományi Kar Sürgősségi Orvostan Tanszékének oktatója is egyetemi tanári kinevezést vehetett át Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől. December 21-én már arról számolt be a Debreceni Egyetem (DE) honlapja, hogy január elsejétől az újdonsült professzor, eddig a Sürgősségi Klinika igazgatójaként is dolgozó Szabó váltja Páll Dénest a DE Klinikai Központ élén. Az igazgatói kinevezést december 18-án adta át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!


koronavírus - maszk

debreciner.hu

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...